En yaygın belirtileri üzgün hissetmek veya depresif bir ruh haline sahip olmak, olaylara karşı duygusuz kalmak, uyku sorunları, enerji kaybı veya halsizlik hissi hatta ilerleyen safhalarda intihar düşüncesidir.
Bu rahatsızlıkların birden çok etkeni olabilir. Çevresel faktörler, genetik yatkınlık, travma ve stres gibi faktörlerden kaynaklı rahatsızlıklar olabilir. Ayrıca psikiyatrik rahatsızlıkların şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve gerekli tedaviler sağlanmazsa kişilerin hayat kalitesini çok ciddi şekilde etkileyebilir.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
İlgili 28 soru bulundu
Stresin yanı sıra anksiyete, depresyon gibi ruhsal sıkıntılar uykusuzluk, sindirim sistemi sorunları, sırt, kas ağrıları, yorgunluk gibi fiziksel sorunlara yol açabilir. Vücuttan salınan stres hormonları kan basıncını (tansiyon) yükseltir ve öfke, saldırganlık, korku ya da diğer olumsuz duyguları arttırabilir.
Kliniğimizde zeka testleri, psikolojik bilinçaltı testleri, kişilik testleri, depresyon testi, anksiyete ve obsesif kompulsif ölçeği,nöropsikiyatrik testler yapılmaktadır.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Psikiyatrik muayenede, doğum öyküsünden başlayarak çocukluk, ergenlik yaşantıları, meslek ve iş hayatındaki çatışmalar, evlilik ve ilişki öyküsü, anne-baba ve çevreyle ilişkiler, ilgi ve hobiler, kültürel ve dini faktörler, askerlik dönemi ve cinsel yaşam ile ilgili konular konuşulur.
Ayrıca duygudurum bozuklukları, psikozlar, obsesif kompulsif bozukluk, posttravmatik stres bozukluğu, depresyon, anksiyete bozukluğu, sosyal fobi, yeme bozuklukları, uyku bozuklukları, bağımlılık gibi bir çok psikiyatrik hastalığın tedavisi için başvurulabilir.
Psikiyatrik bozukluklarda iyileşme olasılığı yüksektir. En ağır psikiyatrik bozukluklar da bile iyileşme %50'den az değildir. Şüphesiz iyileşme olasılığı ve iyileşme oranı psikiyatrik bozukluğun tipine göre değişmektedir. İyileşmenin süresi de farklılık gösterir.
Psikoz nedir, psikoz beyninizin bilgiyi işleme şeklini etkileyen bir durumdur. Psikoz gerçeklikle bağlantınızı kaybetmenize neden olur. Psikoz sebebiyle gerçek olmayan şeyleri görebilir, duyabilir veya inanabilirsiniz. Psikoz bir hastalık değil, semptomdur.
Başlıca ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Bu alanda günlük dilde akıl hastalığı, ruh hastalığı, sinirlilik halleri, ... denilen durumlar yer alır. Bu hastalıklar düşünce, davranış, duygu değişiklikleri ile kendini gösterir. Psikiyatri bu hastalıkların tanı ve tedavileriyle uğraşır.
"Psikiyatride ideal muayene süresi 45 dakikadır. İlk görüşme için bu zaman bir- bir buçuk saate kadar çıkar. 10 - 15 dakikada sadece ilaç yazılabilir. İlaç dışı yöntemlerin, terapinin bu zaman diliminde uygulanması imkansız.
Psikiyatriste her şey anlatılabilir. Bu sadece hasta ve psikiyatr arasında kalacak bir durumdur. Bu sebeple kişinin psikiyatrına güvenmesi gerekir.
Tıp fakültesini bitirdikten sonra, uzmanlık alanı olarak ruh sağlığı ve hastalıklarını seçen hekimlere Psikiyatrist denir. Tanı koyma ve tedaviye eşlik eden ilaçları reçetelendirme yetkisine sahiptirler.
Ruhsal durum muayenesi şu bölümlerden oluşur: Görünüm, bilinç, emosyonel durum, motor davranış, düşünce, konuşma, algı, bellek, zeka, içgörü, yargılama. · Yönelim bozukluğu: Yer, zaman ve kişiye yönelim bozulabilir. · Bilinç bulanıklığı: Zaman, yer veya kişiye yönelimde zorlanmanın görüldüğü bilinç bozukluğu.
KAN VE İDRAR TESTLERİ
Kan sayımı, demir parametreleri, vitamin seviyeleri, tiroid fonksiyon testleri, idrarda madde taraması gibi laboratuar tetkiklerinin değerlendirilmesi ile psikiyatrik belirtilerin ve hastalıkların oluşumuna katkıda bulunabilecek, altta yatan sebeplerin araştırılması mümkün olmaktadır.
Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olmuş ve ruh sağlığı ve ruhsal hastalıklar konusunda uzmanlık eğitimi almış hekimdir. Psikiyatri (ruh hekimliği) tıpta uzmanlık dallarından biridir. Bu uzmanlık dalının konusunu ruh sağlığı ve ruhsal bozukluklar oluşturur.
Duygudurum bozuklukları genellikle kendiliğinden geçmezler. Duygudurum bozuklukları, çoğunlukla kronik bir seyir izleyebilen ve uzun süreli bir rahatsızlık olarak kalabilen psikiyatrik bozukluklardır. Ancak, doğru tanı ve uygun tedavi ile belirtiler yönetilebilir ve semptomların şiddeti azaltılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri