Anestezinin üç türü var; genel, bölgesel ve lokal anestezi. Genel anestezide tüm vücut uyuşturuluyor ve hastanın bilinci kapanıyor. Vücudun belden aşağısını, kol ya da bacak gibi belli bir bölgesini uyuşturma işlemine ise bölgesel anestezi deniliyor. Bu yöntemde ise hastanın bilinci açık iken girişim yapılıyor.
Yöntemleri; genel anestezi, spinal anestezi, epidural anestezi, sinir bloğu anestezisi ve lokal anestezidir. Ameliyat boyunca kalp atımı, ritmi, kan basıncı, kandaki oksijen miktarı hekim tarafından yakın bir şekilde izlenerek, bu parametrelerde gelişebilecek değişikliklere ilaçlarla anında müdahale edilebilir.
Genel Anestezi
Bu anestezi çeşidini oluşturmak için kullanılan maddelere anestezikler adı verilir. 2 şekilde alınabilir; damardan ve solunum yoluyla. Damardan verilene intravenoz, solonum yolundan yani oksijen ile birlikte kullanılanlara ise inhalasyon anestezikleri denmektedir.
Lokal anestezikler; solüsyon, krem, jel , lipozomal kapsül, tablet ve sprey halinde piyasada bulunurlar.
İlgili 25 soru bulundu
Lokal anestezi için birçok anestetik madde kullanılabilse de en çok tercih edileni, adrenalin içeren lidokaindir. Adrenalin lokal vazokonstriksiyon sağlayarak daha az anestetik ile daha uzun süre anestezi sağlanmasında yardımcı olur.
Genel, Lokal, Bölgesel ve Sedasyon olarak dört çeşidi vardır. Genel Anestezi, hastaların herhangi bir ağrılı cerrahi işlem için uyutulması, bilinç ve ağrı duyusunu ortadan kaldırılması için yapılan bir işlemdir. Lokal Anestezi, vücudun küçük bir bölgesini geçici olarak uyuşturmak için kullanılır.
Epidural anestezinin spinal ve genel anesteziye göre fetus ve yenidoğanda daha olumlu sonuçlara yol açtığı bildirilmiştir. Epidural anestezi ile karşılaştırıldığında daha fazla soruna yol açmasına rağmen genel anestezi uygulanıp deprese doğan bebeklerin çoğu anne karnında strese maruz kalan bebeklerdir.
Epidural anestezide uyuşma hissi 10 – 15 dakika sonra, spinal anestezide ise 1-2 dakikada başlar. Spinal anestezinin içeriği 1 kez uygulanmaya müsaittir ve bu yüzden süre uzatma mümkün değildir. Epidural anestezi ise ihtiyaca göre birkaç kez yapılabilir. Epidural sezaryen ve normal doğumda uygulanan bir yöntemdir.
Anestezi, duyumsama yokluğudur. Genel anestezi, geçici bilinç kaybı ile birlikte duyu fonksiyonlarının ortadan kalkmasıdır. Bu tür anestezi Alman tıbbında ve Türkiye'de bazı insanlar arasında genel anestezi deyimi yerine “Narkoz” da denilmektedir.
Bu durumda özellikle yetişkinlerde % 3'lük mepivakain (ticari adı carbocaine) tavsiye ediyoruz.
Anestezi sırasında bu hava ile anestezik gazlar karıştırılarak ameliyat sırasında uykuda kalmanıza yardımcı olur. Anestezi uzmanları anestezi uygulamanın yanı sıra ameliyat süresince sağlığınızdan da sorumludur. Anestezi altındayken akciğerlerinizin oksijen almaya devam etmesinin sağlanması da bu kapsamdadır.
Sedasyon ve genel anestezi farklarından bahsederken aslında bilinç seviyeleri arasındaki farktan bahsetmek gerekir. Genel anestezi altında bilinç tamamen kapalıdır ve hiçbir uyarıya yanıt verilmez. Sedasyonda bilinç kapalı değildir ve uyaranlara cevap verilebilir.
En iyi bilinen uygulama, çocuklarda ameliyat sonrası ağrı kontrolünde kullanılan kaudal epidural analjezi yöntemidir. Sonuç olarak, genel ve bölgesel anestezi yöntemlerinin avantajları ve dezavantajları göz önünde bulundurularak anestezi yöntemine anestezist, cerrah ve bilgilendirilmiş hasta birlikte karar vermelidir.
Vücudun sadece bir bölgesinin uyuşturulmasına bölgesel anestezi denir. Bu işlem sırasında sinir iletimini geçici olarak durduran lokal anestezik ilaçlar kullanılır. Lokal anestezik ilaçlar, ağrı dahil pek çok uyarının daha üst sinir merkezlerine iletilmesini engeller ve kişinin acıyı hissetmemesini sağlar.
Hangi hastalar anestezi alamaz? “Hastanın genel durumuna ve ameliyat ihtiyacına göre her hasta anestezi alabilir. Ama yaşlı bir hastada ameliyat gerektiren sağlık probleminin dışında; astım, KOAH ya da diyabet gibi yandaş hastalıklar varsa, bunlar mümkün olduğu kadar operasyon öncesinde tedavi edilmeye çalışılır.
Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilmesine rağmen anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlıyor. Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Bu durum ameliyattan sonraki 3-4 saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur .3-4 saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı genel anesteziye göre daha kolay kontrol edilebilir. Bu sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir.
Epidural anestezinin etkili olmadığı ya da kısmı etkili olduğu durumlarda anne adayı ağrı hissedebilir. Bunun yanı sıra nadir de olsa kullanılan ilaç epidural bölge yerine spinal bölgeye kaçarsa doğum sonrası şiddetli baş ağrısı yaşanabilir. En sık görülen yan etkisi anne adaylarında yaşanan tansiyon düşüklüğüdür.
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenden dolayı bel operasyonu geçirmiş olan hastalara kesinlikle spinal epidural anestezi uygulanmamaktadır.
Cilt yapısında enfeksiyon varsa, Kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsa, Kanama riski yüksekse, Yüksek tansiyon hastası ise epidural anestezi uygulanmamaktadır.
Genel anestezi birçok kişiye sorunsuz bir şekilde uygulanır. Ancak bazı durumlarda hastanın hayatını riske atmamak için genel anesteziden kaçınılır. Bunlar çoğunlukla kalp ve akciğer gibi rahatsızlıklardır. Solunum sıkıntısı olan kişilerde de mümkünse farklı anestezi teknikleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri