Bu reaksiyonlar enjeksiyon bölgesinde şişlik gibi hafif etkilerden kalbin durması, anaflaktik şok ya da ani ölüm gibi ciddi etkilere kadar değişiklik gösterebilmektedir. Ancak yapılan araştırmalara göre bir kedinin arabayla veterinere giderken araba kazasında ölme riski, anesteziden ölme riskinden çok daha yüksektir.
Kedilerde anestezi işlemi, doğal karşılanması gereken bir işlem. Öncelikle bunu belirterek söze girelim. Anestezi olması gereken bir kedi için narkozun bir zararı bulunmuyor. Yani kedi ameliyat olurken anestezi işlemi sırasında ve sonrasında gönül rahatlığı ile operasyonun tamamlanmasını bekleyebilirsiniz.
Hala anestezinin etkisinde olacağı için bu hayli normaldir. Çoğunlukla bu durum birkaç saat sürer ve anestezinin etkisi azalmaya başladıkça kedin kendini daha iyi hissetmeye başlar. Kedinin tamamen normal aktif hayatına dönmesi ise ortalama 24 - 48 saati bulabilir.
Mümkün olduğunca dikişlerine temas etmemeli. Kısırlaştırma operasyonu geçiren kedilere ilk beslenmeleri için mamanın anesteziden yaklaşık 6 ile 8 saat sonra verilmesi uygun olur. Anestezinin etkisini tam atamamış olan kedi bir süre mama yemek istemeyebilir. 24 saati geçmedikçe bir sorun teşkil etmemektedir.
Güçlü bir sedatif ve kas gevşetici etkisi bulunan ilaç, 23-60 dk atılma yarı ömrü ile hızla vücuttan atılır. Vücuttan tamamen atılması uygulama şekli ve dozdan bağımsız olarak 2-3 saat içinde olur.
İlgili 15 soru bulundu
Anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte kedinize az miktarda su ve mama vermeye başlayabilirsiniz.
Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir. Bu semptomların çoğu anestezistiniz tarafından sırasıyla yeterli sıvı alımınızın tamamlanması, yapılan narkotik ilaçların kararlı düzeyleri ile baş dönmesi ve bulantı etkisi düşürülür.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anestezik gaz kesilip, akciğerler oksijenle yıkandığında hayvan kısa sürede uyanır. Kullanılan anestezik gaz, vücutta metabolize edilmeden direkt akciğerler yoluyla atılır. Oysaki enjeksiyon yoluyla uygulanan anestezikler karaciğerde metabolize edilip böbrekler yoluyla atılırlar.
Anesteziden 12 saat önce hayvanınız hiçbirşey yememelidir. Bazı durumlarda anestezi saatine kadar su verilebilir. EVCİL HAYVANIM İÇİN ANESTEZİ ZARARLI MIDIR? Anestezi sağlıklı hayvanlarda uygun izleme ve doğru yapıldığında çok az risk taşır.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Sadece Kedi Tıraş işlemi için dostunuza anestezi uygulamak çok doğru bir işlem değildir. Çünkü gereksiz anestezi kedinize yan etkiler miras bırakabilir.
Kedi ve köpeklerde fenobarbital yatıştırıcı ve uyku doğurucu olarak genellikle ağızdan kullanılır, D yol pek tercih edilmez, ayrıca saldırgan kedi ve köpeklerin hareketsiz kılınmasında da kullanılır.
anestezi verilen her operasyon gibi, kısırlaştırma operasyonu da risk barındırır evet. hem ameliyat sırasında oluşabilecek bir duyarlılık durumu hem de ameliyatın doğası gereği komplikasyon riski vardır.
Kedilerde premedikasyon ve genel anestezi ayrı bir önem taşımaktadır. Genel anestezik olarak parenteral anestezikler (i.m ve i.v yolla uygulananlar) ve inhalasyon anestezikleri ile genel anestezi sağlanır. Parenteral anestezikler gerek indüksiyonda gerekse anestezi idamesinde doz ayarlaması yapılarak kullanılabilir.
Ancak, pansumanların düzenli yapılması kısa süreli iyileşme açısından önemlidir. Herhangi bir komplikasyonun gelişmemesi durumunda, yara iyileşmesi 8-10 günde tamamlanır. Bu süre sonunda dikişler alınabilir.
Kısırlaştırma sonrası ağrısı olur mu? CEVAP: Şükran hanım sizin sıpa dua etsin böyle onu düşünen sahipleri var :) Dişi kedilerin operasyon bölgeleri anatomik yapı geriği karın boşluğundadır. Bu sebeple operasyon sonrası kas ve deri dokusunda dikiş hattında ağrı yaşaması muhtemeldir.
Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir. Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
Kedilerin kısırlaştırılması için belirlenen zamana bakıldığında; dişilerde 6'ncı ay, erkeklerde 1 yaş doldurulduktan sonra kısırlaştırma yapılmalıdır. Kedilerin cinsel gelişimleri 6-8 ay civarında başladığı için cinsel olgunluğa tamamen erişildikten sonra kısırlaştırma tavsiye edilmektedir.
Bu riskler arasında anesteziye bağlı alerjik reaksiyonlar, kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri ve dolaşım sorunları yer alabilir. Bu risklerin azaltılması için gerekli önlemler alınır.
Anestezi Nasıl Etki Eder? Tüm anestezi tipleri çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler.
Deneyimli ellerde anestezi sırasında uyanmak ya da işlem sonrasında uyanamamak gibi bir durum yaşanmaz. Ancak hem hastanın genel durumunun düzeyi, hem de geçirilen cerrahi işlemin büyüklüğü tıpta her alanda olduğu gibi komplikasyon olasılıklarını belirler.
Obstrüktif uyku apnesi, nöbet geçirmek, mevcut kalp, böbrek, akciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, alkolizm, sigara içmek, anestezide kullanılan maddelere alerji, şeker hastalığı, anesteziye reaksiyon öyküsü, aşırı kilolu olmak gibi bazı durumlar risk arttırıcı unsurlar olarak ifade edilebilirler.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri