YAN ETKİLER Anestezi uygulaması sonrası; baş dönmesi, yorgunluk, bulantı ve kusma, baş ağrısı, üşüme-titreme görülmesi doğaldır.
Genel anestezi sonrası en çok geçici ve önlenebilir şikayetler görülebilir. Bunlardan baş dönmesi, bulantı, titreme, boğaz yanması, vücut bazı bölgelerinde hamlık ve uyuşukluk hissi, ağrı sayılabilir.
Ameliyat sonrası baş dönmeleri (vertigo) olağandır ve gittikçe azalarak 7-10 gün kadar sürebilir.
Genel anesteziden sonra bulantı ve kusma (%10), boğaz ağrısı (%10), tansiyon düşüklüğü (%3), anormal kalp ritmi (%1), yüksek tansiyon (%1) gibi yan etkiler olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Anestezi sonrası herhangi bir yan etki görülmemişse ortalama 24 saat sonrasında işlem için kullanılan ilaçların tüm kalıntıları vücuttan atılmış olur.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anestezi Nasıl Etki Eder? Tüm anestezi tipleri çeşitli seviyelerde sinir sistemini baskılayarak (deprese ederek) ağrının hissedilmesini engeller. Lokal anestezi sadece uygulandığı alandaki sinir hücrelerini baskılayarak ağrı duyusunun iletilmesini önler.
Geçirilecek operasyonun yarattığı kaygılar, korkular, beklenmedik şekilde ortaya çıkan maddi giderler sonucu umutsuzluğa kapılma, çaresiz hissetme ve yaşama motivasyonunun azalması gibi duygular ortaya çıkabilir. Ameliyat sonrası depresyon oldukça sık görülen bir durumdur.
Bu riskler arasında anesteziye bağlı alerjik reaksiyonlar, kanama, enfeksiyon, akciğer problemleri ve dolaşım sorunları yer alabilir. Bu risklerin azaltılması için gerekli önlemler alınır.
Baş dönmesi genellikle birkaç saniye ile 1 dakika kadar sürer ve geçer. Hasta “her yer fırıldak gibi dönüyordu” veya “oda, tavan dönüyordu, dünya başıma yıkıldı sanki” gibi sözlerle tanımlar baş dönmesini. Baş dönmesi sırasında hafif veya şiddetli bulantı, hatta kusmalar olabilir.
Vertigo genellikle birkaç saniye ila birkaç saat sürer, ancak ciddi vakalar günler hatta aylar boyunca sürebilir.
Çoğu hastada baş dönmesi 5-15 saniye sürer, nadiren 1 dakika veya üstüne de çıkabilir. Kişi oturur pozisyondan yatar pozisyona geçince şiddetli baş dönmesi olur, yattığı yerden doğrulup oturunca da yine aynı şekilde baş dönmesi ortaya çıkmaktadır.
Anestezi hafızaları fonksiyonlarını etkileyebilir
Eğer beyin hücre hasarı anestezide kullanılan ilaçlara bağlı olsaydı, hem görülme sıklığı çok daha fazla hem de bozukluk geçici değil kalıcı bir hal alabilirdi. Oysaki bu bilişsel fonksiyon bozukluklarının çok büyük bir kısmının geçici olduğu görülüyor.
Bağırsak içinde fazla sıvı olması durumunda ise gerginlik ortaya çıkacak ve buna bağlı olarak da bağırsağı besleye damarlardaki sıvı azalacaktır. Dumping sendromu olarak adlandırılan bu durum halsizlik, baygınlık, baş dönmesi, soğuk terleme ve çarpıntı gibi sorunlara yol açabilir.
Anesteziden sonra bir süre yorgun ve uykulu olmanız normaldir. Bu durum,uygulanan anestezi tipine ve verilmekte olan ağrı kesici ilaçlara bağlı olarak daha da uzayabilir,endişeye gerek yoktur. Ameliyattan ne kadar sonra gıda alabileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir.
Hasta ve hasta yakınlarınca sık sorulan sorulardan birisi genel anestezinin ciddi bir risk taşıyıp taşımadığıdır. Bu soruya verilecek tek bir cevap vardır: Evet, genel anestezide ölüm riski vardır.
Ameliyat bitimini takiben kullanılan anestezi ilaçları sonlandırılarak anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.
Ameliyat sonrası depresyon oldukça sık görülen bir durumdur. Operasyonla ilgili kaygılar, korkular, beklenmedik maddi giderler ve bütün bunların beraberinde getirdiği zorluklar sonucu umutsuzluk, çaresiz hissetme ve yaşama motivasyonunun azalması görülebilir.
Eğer rüya görmek bir kriterse burada farkındalık % 50 lere ulaşır. Yapılan çalışmalarda cerrahi anestezilerde farkında olma sıklığı % 0.2 – 0.7 arasındadır. Bazı cerrahi girişimlerde (kalp damar cerrahis ) bu oran % 1 lere çıkabilir.
Genel anesteziden korkmak ve heyecan hissetmek biz anestezistlerin sıklıkla duyduğumuz ve çok anlaşılabilir bir duygudur. Bazı hastalar ameliyat devam ederken uyanmaktan, bazıları ise hiç uyanamamaktan korkarlar. Ancak genelikle korkulan anestezinin” bilinmez” olmasıdır.
Genel itibariyle mide bulantısı ameliyat sonrası ilk 24 saat içinde ortaya çıkar ve zaman içinde iyileşme gösterir. Ayrıca ameliyat sonrası mide bulantısı genellikle cerrahi müdahale sonrasında kullanılan ağrı kesiciler, anestezik maddeler, cerrahi stres, hareketsizlik ve anesteziye bağlı olarak ortaya çıkar.
Ameliyat gününde, anestezi; premedikasyon adı verilen ön hazırlık süreci ile başlar. Cerrahi işlemin yapılma sürecinde devam eder. İşlem bittikten sonra hastanın uyandırılıp güvenli bir şekilde farklı birimlere (yoğun bakım, uyanma odası, gibi) teslim edilmesi ile sonlanır.
Anesteziden tam derlenme süreci tamamlandıktan sonra hastalar yemek yiyebilirler. Derlenmenin tam olmadığı durumda hastaların yemek yemeye çalışması, boğulmaya ve akciğerlerine gıda kaçırmaya sebep olarak ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Baş ağrısı genel olarak 2 hafta içerisinde kaybolsa da, aylar ve hatta yıllarca sürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri