Karacaoğlan, halk şiirinin geleneksel yarım uyak düzenini ve yer yer de redifi kullanmıştır. Hece ölçüsünün 11'li (6+5) ve 8'li (4+4) kalıplarıyla yazmıştır.
Aşık edebiyatının en önemli şairlerindendir. Hayatı hakkında kesin bilgi bulunmaz ancak 17. yüzyılda Çukurova-Toroslar'da doğup, yörenin Türkmen aşiretleri arasında yaşadığı anlaşılmaktadır.
Sanatçı, eserleri ile farklı coğrafyalarda yaşayan toplumları etkilemiş, yazdığı şiirler dilden dile söylenerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Karacaoğlan koşma, türkü, destan, semaî, varsağı gibi farklı türlerde şiirler meydana getirmiştir.
Karacaoğlan genellikle lirik şiirler kaleme almış, eserlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Aşık edebiyatının nazım birimi dörtlük şeklindedir. Destan, varsağı, koşma ve semai nazım biçimleridir. 7 li 8 li ve 11 li hece ölçüsüne ağırlık verilmiştir. Eserlerin konularını doğa, ayrılık, ölüm, aşk, özlem, kıskançlık, yiğitlik oluşturmaktadır.
Cem Dilçin, halk şairlerinin kullandığı bu biçimlere “aruz ölçüsüyle yazılan halk şiiri nazım biçimleri” adını vermektedir. Bu bağlamda divan/divanî, semai, selis, kalenderî, satranç, vezn-i âher olmak üzere 6 nazım şekli sayar. Bu nazım şekillerinin ortak özelliği aruz vezniyle yazılmalarıdır.
Karacaoğlan, 17. yüzyılda yaşamış halk edebiyatı şairlerinden biridir. Şiirlerinde coşkulu bir dil kullanan ozan, özellikle koşma ve güzelleme türündeki şiirleriyle büyük ün kazanmıştır. Uzun bir hayat süren Karacaoğlan, gerisinde bine yakın şiir bırakmıştır.
Karacaoğlan, gerçek bir “Halk” şairidir. O, yaşadığı toplumun geleneklerini, tabiat sevgisini, gezdiği yerleri, doğayı, aşkı çağının konuşma diliyle aktararak; şiirlerinde Güney Anadolu ya da Toroslar Türkmenlerinin dilini kullanmıştır.
Halkın edebî zevkini karşılamak üzere sözlü olarak ortaya konan, kendine has bir dile ve üslûba sahip edebiyat kolu. Türk şiirinde çok eskiden beri kullanılan ve mısralardaki hece sayısının eşitliği esasına dayanan vezin.
Şiirsel söyleyişinin önemli bir özelliği de, halk şiiri türü olan mani söylemeye yakın oluşudur. Koşmalar, semailer, varsağılar ve türküler şiirleri arasında önemlice yer tutar. Bunların her birinde açık, anlaşılır bir biçimde, içli ve özlü bir söyleyiş birliği kurmuştur.
"Karacaoğlan, Kozan'a bağlı Feke ilçesinin Gökçe köyündendir. Barak Türkmenlerine göre ise Karacaoğlan Barak Türkmenleri soyundandır. Kilisli Musabeyli Türkmenleri de kendilerinden olduğunu ileri sürerler. Bir başka rivayete göre ise Karacaoğlan, Gökçeli'de doğmuş ve 1979 yılında ölmüştür.
Koşmalar ilk kıtasının birinci, ikinci ve dördüncü dizeleriyle öteki kıtalarının dördüncü dizeleri birbiriyle, kalan dizeler de kendi aralarında uyaklı şiirlerdir.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi. Çukurovalı Karacaoğlan, 16. yüzyıldan sonra Anadolu'da oluşan, âşık tarzı Türk halk edebiyatının yaygın bir gelenek bırakan, en önde gelen âşıklarındandır.
Çukurova bölgesinin ünlü âşığı Karaca Oğlan'ın hayatı ile ilgili bilinmezlikler devam ederken, şiirleri dilden dile dolaşarak günümüze kadar gelmiş, Karaca Oğlan sevgisine bağlı olarak halk arasında çeşitli ina- nışlar, efsaneler, hikâyeler oluşmuştur. Biz burada Karaca Oğlan'ı konu alan hikâyeler üzerinde duracağız.
O halde 16. ve 17. yüzyıllarda yaşamış iki Karacaoğlan vardır ve bunlardan daha eski olanı Yozgatlı olup asker ola- rak Anadolu ve Rumeli'nde seferlere katılmıştır.
Bir başka söylentiye göre Kozan'a bağlı Feke ilçesinin Gökçe köyündendir. Batı Anadolu'da yaşayan Karakeçili aşireti onu kendinden sayar. Mersin'in Silifke, Mut, Gülnar ilçelerinin köylerinde, o yöreden olduğu ileri sürülür.
Bu şiirin bütününe bakıldığında birincil düzeyde bir yakınma görülse de alttan alta ölümü sessiz muttaki bir kabulleniş vardır. çok fazla isyankar değildir. Ölümün bir ilahi takdir olduğu noktasında inancı tamdır.Yaşam ve ölümün sürekli bir devinim olduğunu belirtir.
Karacaoğlan - Nemçe Destanı, Yaş Destanı (17.yy.)
Ceyhunî, Şifaî ve Hüznî'nin şiirlerine nazireleri vardır. Önceleri adını mahlas olarak kullanır. Bir süre çerçilik yaparak geçimini sağlarken “Çerçi/ Çerçi Memmet” mahlaslarını kullandığı da görülür. Bazı şiirlerinde Karacaoğlan mahlasını kullanır.
Bir şiirde aruz ölçüsü olup olmadığını anlamak için hecelerin kısalıklarına ve uzunluklarına bakılır. Hece ölçüsünde 4, 5 hatta 6 tane kısa ya da uzun hece yan yana gelebilir. Buna karşın aruz ölçüsünde kısa hecelerden en fazla iki tane, uzun hecelerden de üç tane kullanılabilir.
Âşık Edebiyatı nazım biçimleri koşma, destan, semâî ve varsağıdır. Hece ölçüsünün 7, 8 ve 11'li kalıpları çok kullanılmıştır.
Divan şiirinde kullanılan aruz ölçüsü kalıpları
Aruzun, değişik uzunlukta ve ahenkte kalıpları vardır. Bu kalıplar uzun ve kısa hecelerin belirli sayılarda art arda gelmesinden oluşur ve uzun ve kısa hecelerden yapılmış kelimeleri karşılar. Divan şiirinin temeli beyit, yani ikili dizelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri