Anestezili emar tehlikeli mi? Görüntüleme, x-ışını ve radyasyon içermediği için, herhangi bir riski ya da tehlikesi bulunmaz.
Vücuda anestezi verilmesinin temel amacı, hastanın emar çekimi boyunca hareket etmemesini sağlamaktır. Özellikle de yaşlı olan ve bunama gibi bilincini kontrol edemeyen hastalarda direkt olarak bu emar yöntemi tercih edilir.
Anestezili MR inceleme, görüntüleme bölgesine ve damardan kontrast madde verilip verilmeyeceğine bağlı olarak yaklaşık 30-90 dakika sürebilir. İşlemden sonra da anestezik maddenin etkilerinin ortadan kalktığının gözlenmesi amacıyla 1-2 saatlik gözetimin gerekebileceği akılda tutulmalıdır.
Bu tür bir MR genellikle anestezi altında olan veya MR cihazının dar alanından dolayı rahatça hareket edemeyen hastalarda kullanılır. Özellikle küçük çocuklar, zihinsel engelli bireyler veya aşırı kaygı ve klostrofobi gibi nedenlerle işlem sırasında hareket etmeleri zor olan hastalarda tercih edilir.
Bütün bu çözümlere rağmen MR cihazına giremeyen hastalara anestezi uzmanı eşliğinde hafif bir anestezi yapılabilir. Bu anestezi ameliyatta verilen anesteziden farklı olarak hafif bir uyku hali (sedasyon) şeklindedir. Ayrıca çevredeki insanların kötü deneyimleri ve yüksek ses hastalarda korku oluşturmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
MR için servise götürülen Furkan Bozdağ, korktuğu için cihazın içine girmek istemedi. Çekilen MR'ın başarısız olması üzerine teknisyen tarafından tekrar çekilmesi gerektiği söylendi. Küçük Furkan tekrar MR çekileceği sırada iddiaya göre aşırı heyecanlanınca kalbi durdu ve müdahaleye rağmen yaşamını yitirdi.
Anestezili emar çekimi öncesinde, bir gaz koklatılarak veya damar yolundan ilaç verilerek hastaya anestezi sağlanır. Bu işlemdeki en büyük amaç, çekim işlemi boyunca hastanın hareketsiz kalmasıdır. Özellikle bebek ve küçük yaştaki çocukların hareketsiz kalması neredeyse imkansızdır.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir.
Genel olarak MR sonrası günlük normal hareketlere geri dönülür. Normal eylemlerinizin yanı sıra beslenme düzeninize de aynı şekilde devam edebilirsiniz. Nadiren de olsa kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon meydana gelebilir.
İlaçlı MR'ın süresi uygulamanın hangi bölgeye özel yapılacağına göre değişiklik gösterir. Ortalama 15-20 dakika süren yöntem tüm vücuda veya hangi organlara yönelik yapılacaksa süre olarak değişir.
Mr görüntülemesi vücudun bir kesitinde yapılabildiği gibi tüm vücut görüntülemesi de yapılabilir. Bu durumda alınan kesitlerin çoğalması işlem süresini uzatabilir. Bölgesel mr taramalarında operasyon süresi 20- 25 dakika kadar sürerken, tüm vücut emar taramasında 60 dakika kadar sürebilmektedir.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz. Taranan alanın boyutuna ve çekilen görüntü sayısına bağlı olarak 15 ila 90 dakika süren ağrısız bir işlemdir.
Eğer kardiyak MR işlemi yapılacaksa, işlemden önceki 2 saat boyunca yemek yememelisiniz. Ayrıca işlemden 24 saat önce kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri tüketmemelisiniz. MR öncesi hazırlık kısmında, küçük ya da kapalı alan korkunuz varsa bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.
MR cihazında yüksek miktarda mıknatıs bulunması sebebiyle metal protez, kalp pili, metal kalp kapakçığı, beyin damarlarına klip tıkılmış kişiler ve iç kulak protezi bulunan hastalar, dişinde diş teli olan hastalarda, emar uygulanmaz. Doktora bu konularda bilgi vermek gerekir.
Çok yoğunsa bazen anestezi altında da MR çekilebiliyor. Eğer korkularımız baş edebileceğimiz düzeydeyse en güzel çözümlerden birisi nefes egzersizleridir. Derin derin burundan nefes alıp ağızdan vererek vücudumuzun gevşemesini sağlayabiliriz. Nefes almak en doğal sakinleştiricidir.
Mr çekimi çoğu hasta için korkutucu olmaktadır fakat hastaya zarar teşkil edecek bir görüntüleme yöntemi değildir. Aksine hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde büyük bir role sahiptir. Mr çekimi öncesi genellikle uzun işlemli bir hazırlık gerekmez.
Şöyle ki ortalama olarak bir süre vermek gekerise MR işlemi 5 dakikada da tamamlanabilir, 45 dakika da sürebilir. Bu noktada çekim yapılacak nokta, doktorun izleme süreci vb. faktörlerin sürenin kısalmasını ve uzamasını etkileyen faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kontrast madde kullanımı sonrası; deri döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi görülebilir. Emar taraması öncesi sakinleşmeniz gerekiyorsa, sedasyon veya anestezi uygulanabilir. Sakinleştirici bu maddelerin kullanımı durumunda, operasyon sonrası mide bulantısı ve baş dönmesi gibi etkiler görülebilir.
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
Vücudun diğer bölgeleri için herhangi bir kısıtlama yoktur. Uzun süreli tedavilerde özellikle sona doğru bazı cilt reaksiyonları izlenebilir ve bu durumda bir süre için banyo yapılması doktor tarafından yasaklanabilir.
Kontrast madde enjekte edildiği için çekim sonrasında bu maddenin vücuttan atılması gerekmektedir. Bunun için hastanın eğer bir sağlık problemi bulunmuyırsa bol miktarda su tüketmesi tavsiye edilebilmektedir.
Mr çekimi sırasında dikkat isteyen bazı hususlar vardır. Hastanın üzerinde metal eşyanın bulunmaması, hastaya çekime uygun önlük giydirilmesi, hastanın çekim anında hareketsiz kalması ve bazı durumlarda hastanın nefesini tutması dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.
Yaklaşık 10-20 dakika arasında bir sürede çekim tamamlanır. Bazı bölgelerin MR çekiminde daha ayrıntılı görüntü için “Kontrast Madde” denen bir sıvının damar yolundan verilmesi gerekir.
ilaçlı MR çekimi dokuların detaylı olarak görüntülenmesinin gerektiği özel durumlarda istenir. Genellikle dokularda meydana gelen anomalilerin tam olarak anlaşılması için çekilir. ilaçlı çekim sırasında hastaya damardan kontrast madde enjekte edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri