Ani direksiyon sertleşmesinin nedeni, genellikle direksiyon sistemi bileşenlerindeki bir arıza veya hasardan kaynaklanır. Nedenler arasında yetersiz direksiyon sıvısı, aşınmış veya hasarlı direksiyon parçaları, hasarlı lastikler veya aracın aşırı yüklenmesi bulunur.
Ön lastiklerin havası basıncı azalmışsa, lastiğin biri inmişse veya patlamışsa direksiyon dönmez. Direksiyon bağlantı çubukları, levye kolları gibi parçalarda eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşebilir. Lastik rot ayarında sorun varsa direksiyon kilitlendi gibi bir tablo çıkar ortaya.
Bunun için ilk olarak lastik basınçlarının kontrolü gelir. Sonrasında ise hidrolik direksiyonlu araçlarda direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmelidir. Yağ azaldıysa, ilave edildiğinde sorun ortadan kalkar. Kontrol edilebilecek bir diğer nokta da ön rot ayarlarıdır.
Sert Direksiyon Nasıl Yumuşatılır? Sertleşmiş olan direksiyonları yumuşatmak için hidrolik sistemlerde önce hidrolik sıvısı ve pompa kontrolleri gerçekleştirilir. Hidrolik yağının durumuna bakılır, ardından lastik ve rot ayarları kontrolleri sağlanarak sorunsal belirlenerek müdahalede bulunulur.
Araçların direksiyonunda bulunan 2'şer cm'lik sağ ve sol yönlerdeki boşluk normal kabul edilmektedir. Araç hareket etmez pozisyondayken direksiyonda bulunan boşluklar normal kabul edilir. Fakat hareket halinde oluşabilecek ve süreklilik arz eden boşluklar direksiyon kutusunda arıza olduğunun belirtisidir.
İlgili 45 soru bulundu
Direksiyon pompası bozulursa, araç kullanıcısı direksiyonun anormal bir şekilde sert veya yumuşak olması, direksiyon simitlerinin yavaş veya hızlı çalışması gibi problemlerle karşılaşabilir. Bu durum araç güvenliğini tehlikeye atabilir.
Direksiyon Kutusu Arızalanması
Direksiyon kutusu arızalandığında bir takım boşluklar oluşur. Bu boşluklar özellikle bozuk yollarda direksiyonda hissedilir. Arızanın giderilmesi için direksiyon kutusunun değişimi veya onarımı gerekir.
Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir. Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun sertleşmesine sebep olur.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Arızalanan veya aşınan direksiyon kutusu, direksiyon sertleşmesi, titreşim, gevşeklik veya zorlanma gibi sorunlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda, direksiyon kutusunun tamir veya değişim işlemi gerekebilir.
Direksiyon arızasına kim bakar? Direksiyon arızasını oto mekanik, motor servisleri, rot balans ön düzen servisleri ve direksiyon servisleri arıları teşhis edebilir. Onarım ise sadece direksiyon servislerinde sağlanabilir.
evet direksiyonun yumuşaması ve sertleşmesi genellikle aküye bağlı, direksiyonun alt sol kısmındaki kapağı söktüğündüzde orada dinamo şeklinde bir alet var araç çalıştığında aküden elektiriği çekerek direksiyonun yumşamasını sağlıyor. Akü zayıf olursa direksiyonda okadar ağır oluyor.
Hidrolik Yağı Biterse Ne Olur? Hidrolik yağı aracın frenlemesi ve vites geçişlerinin yapılabilmesi için önemlidir. Hidrolik yağı biterse aracın sarsılması, uğultuların gelmesi veya aracın çalışmayı durdurması söz konusu olabilir.
Hidrolik direksiyon kutusu ve hidrolik direksiyon pompası herhangi bir arıza durumunda orijinal parçası tamir edilebilir. Böylece yedek parça aramaktan ve yüksek ücret ödemekten kurtulursunuz. Önerimiz orijinal parçasının tekrar tamir edilmesidir.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Öncelikle aracınızı boş bir araziye ya da yolun kenarına çekip bir süre beklemeniz gerekir. Böyle bir sorunun tespiti ilk olarak aracın ön kısmında gelen seslerdir. Her direksiyon hareketinde bu sesler daha da artar. Direksiyon mafsalını değiştirmeniz gerekir.
Direksiyon yağı ortalama olarak her 2 yılda bir değiştirilmelidir, ancak üreticinin tavsiyesi için kullanım kılavuzunu mutlaka kontrol edin.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Bozuk rot ayarına sahip bir araçta dönüş esnasında tekerleklerden rahatsız edici seslerin gelmesine sebep olabilir. Rot ayarı bozuk araçlarda direksiyon doğrultusu ile tekerlek doğrultusu arasında fark oluşmasına yol açar. Bundan dolayı tepkime süresi düşer ve sürüş güvenliği konusunda tehlikeler meydana gelebilir.
Rot ayarının bozulması
Güvenli bir sürüş için son derece önemlidir. Bu ayarın bozulması tekerleklerin ve direksiyonun birbirinden bağımsız bir şekilde hareket etmelerine yol açar. Bunun sonucunda da direksiyon kilitlenir ve sertleşir.
Bunun için oldukca basit bir yöntem bulunuyor. Bunun için düz yolda giderken direksiyonunu bırakın ve aracın sapma yapıp yapmadığını inceleyin. Aracınız düz ilerliyorsa 'sorun yok' anlamına geliyor. Eğer araç sağa veya sola gidiyorsa, rot ayarı bozulmuş demektir.
Elektrikli direksiyon sistemi, sistemde yer alan parçaların aşınması, yıpranması, parçaların kullanım ömrünü doldurması veya herhangi bir trafik kazasının sonucu olarak arızalanabilir. Servo direksiyon sisteminin erken aşınmasına ilişkin uyarı işaretlerini takip ederek sorun büyümeden engellenebilir.
Eğer ki direksiyon kutusu çok hasar görmediyse tamir ettirmeniz maddi açıdan da sizi zora sokmaz. Direksiyon kutunuz tamir edilemeyecek kadar hasarlıysa direksiyon kutunuzun değişimine sizi mecbur kılar. Arızayı ilk anladığınız da tamir ettirirseniz diğer parçaların zarar görmesinin de önüne geçersiniz.
Arızası giderilen, parçaları değiştirilmiş, tamir edilmiş ve sorunsuz bir şekilde çalışan direksiyon kutusu araca sürüş güvenliği kazandıracaktır. Dolayısıyla arızası giderilen ve direksiyon kutusu değişmiş araçların alınmasında herhangi bir sorun yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri