Îsâr, insanın muhtaç olduğu bir dilim ekmeği, bir yudum suyu başkalarına vermesi, onları kendisine tercih etmesidir. Îsâr bir fedakârlıktır, bir cömertliktir, hatta cömertliğin zirve noktasıdır.
İsar sahibi olmak, kişinin kendi ihtiyacı olmasına rağmen elindekileri, ihtiyaç sahibi olan başkalarıyla da paylaşması olarak bilinmektedir. İsar sahibi, kişinin kendi ihtiyacı olmasına rağmen, ihtiyaç sahibi başka birisine yardım etmeyi tercih etmesi olarak ifade edilebilir.
Sözlükte “bir şeyi veya bir kimseyi diğerine üstün tutma, tercih etme” mânasına gelen îsâr ahlâk terimi olarak “bir kimsenin, kendisi ihtiyaç içinde bulunsa bile sahip olduğu imkânları başkalarının ihtiyacını karşılamak üzere kullanması, başkasının yararı için fedakârlıkta bulunması” demektir.
doğru yazılışı " iş'ar" dır.osmanlıcada "yazı ile bildirme" demektir. bürokrasimizin kullandığı bir kelimedir. resmi yazışmalarda kullanılan ve “yazıyla bildirme, işaret etme, yol gösterme, talimatlandırma, yönlendirme” anlamlarına gelen bir ifade.
iş'ar / iş'âr
Yazı ile haber vermek. Anlatmak, bildirmek.
İlgili 24 soru bulundu
İşçi arılar, bir arı kolonisinde çiftleşme kapasitesine sahip olmayan dişi arılar. Pek çok arı türünde işçi arılara rastlanmakla beraber kavram daha çok işçi bal arıları için kullanılır. İşçi arılar kolonide inşaat, temizlik, bebek bakımı, cenaze, savunma ile polen ve nektar toplama işlerinden sorumludurlar.
Ağuş kelimesi dilimize Farsçadan yerleşmiş bir kelimedir. Farsça sarmalama, kucaklama, kucak ve belek sözcüğünden alıntıdır. Ayrıca sarmalamak, bulamak, bulaştırmak ve belemek fiilinden türemiş bir kelimedir. Türkçe sözlüklerinde ağuş kelimesinin anlamı ise kucak olarak belirtilmektedir.
Işar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yazı ile bildirme.
İşret kelimesi TDK sözlük anlamı içki içme demektir ve dilimizde içki içme anlamına kullanılmaktadır. İşret Arapçadan dilimize geçmiş olan kelimelerden biri olarak tanımlanmaktadır.
işar ne demek? Yazı ile bildirme. Birlikte geçinmek, muaşeret etmek.
Îsâr, insanın muhtaç olduğu bir dilim ekmeği, bir yudum suyu başkalarına vermesi, onları kendisine tercih etmesidir. Îsâr bir fedakârlıktır, bir cömertliktir, hatta cömertliğin zirve noktasıdır.
Kökeni Osmanlıca'ya dayanan 'ibka' sözcüğü devam ettirmek, azletmemek, yerinde bırakmak, bakileştirmek gibi anlamlar taşır.
işa / işâ / îşâ
(Ağaç) çiçek açma.
oldurgan f. (< ışı-t-mak) E. T. Türk. ve halk ağzı. Parlatmak, ışıklandırmak, aydınlatmak: “Güneş etrâfı ışıttı.” Ama o ampul, boşlukta, ... geceleri de, kapkara bir sonsuzluğun önünde hafif hafif sallanarak yanmış, bir yerleri sözde ışıtmaya çalışmıştı sabahlara kadar (Erdal Öz).
a. (iştiha:) esk. İştah: “Damarlarında dinmek tükenmek bitmeyen kuduz bir iştiha varmış.” -E.
Işır; ışımak fiilinin geniş zaman eki almış halidir. Bir maddenin etrafına ışık saçtığı anlamında kullanılmıştır. Işır ile ilgili cümleler yazalım. Eğer bu düğmeye basarsan o zaman fener ışır.
Zamanla 'ışk "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" kelimesine dönüşen bu sözcük Osmanlıca'da da ışk halini korumuş, zamanla dilimize aşk olarak yerleşmiştir.
[l ince] birl. geçişli f. (Ar. ḥal' + Türk. etmek, eylemek) Tahttan indirmek, hükümdarlık hakkını elinden almak.
(ﺍﻗﺘﺼﺎﺭ) i. (Ar. ḳaṣr “kısaltmak”tan iḳtiṣār) Sözü kısa kesme, kâfi görme, uzatmama.
İskan, bir yeri mesken etmek ve yurt edinmek anlamına gelir.
(Sıhriyyet. den) Akrabalık, yakınlık, kurbiyet, sıhriyet. Damat olma. Damat edinme.
a. (işa:rı) esk. Yazı ile bildirme. işar, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, r harfi ile biter.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
keyfe halük / keyfe hâlük.
Mahfi isminin anlamı ise şu şekilde; Gizli, saklı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri