Ani edim, borçlanılan edimin bir defada, tek bir davranışla yerine getiril- mesinin mümkün olduğu halleri kapsar. Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir.
Örneğin: satıcının sattığı malı teslim etme edimi ani edimdir. Kiracının her ay kira bedelini kiraya verene ödemesi de ani edimdir. Sürekli edim, kesintisiz bir fiil veya davranışla ifa edilen, yani belli bir süre borçluyu devamlı uymakla yükümlü edimlerdir.
Edim, borçlar hukukunda yer alan temel kavramlardan biridir. Borçlunun alacaklıya yapmak zorunda olduğu ödemelere ya da sözleşme gereği yapmakla yükümlü olduğu şeylerin tamamına edim denir. Başta menfi, müspet, sürekli, devirli ve ani olmak üzere birçok edim çeşidi bulunmaktadır.
Borçlunun borçlandığı edim, zaman içinde sürekli bir davranışla yerine getirilebilecekse, buna “sürekli edim” denir. Sürekli edimlerin ve borçların konu olduğu borç ilişkilerine ise “sürekli borç ilişkileri” denir.
Kişisel edim ve maddi edim, Ani edim ve sürekli edim, Bölünebilen edim ve bölünmez edim.
İlgili 26 soru bulundu
Yan edim ise asli olmayan, sözleşme tipini belirlemeyen ve asli edime bağlı olan yükümlü- lüklerdir. Yan edimler, sözleşmenin amaca uygun olarak gerçekleştirilmesini sağlayan, sözleşme ilişkisinden beklenen menfaatin dolaylı şekilde elde edil- mesine yardımcı olan yükümlülük olarak da nitelendirilebilir1.
Borç ilişkisi kuran sözleşmeler, “ani edimli sözleşmeler” ve “sürekli sözleşmeler” olarak da ayrılır. Şayet sözleşmeden doğan borçların ifası bir anda gerçekleşiyorsa ani edimli sözleşmeler söz konusudur. Örneğin satış, eser, bağışlama sözleşmeleri böyledir.
Eser sözleşmesinde tarafların edimleri birbirinin karşılığını oluşturmakta olduğundan tam iki tarafa borç yükleyen sözleşmedir. Ayrıca niteliği itibariyle sürekli bir sözleşme olmayıp ani edimli bir sözleşmedir.
Dönemsel Edimler: borçlunun belli bir zaman içinde periyodik aralıklarla edimini tekrarlayarak ifa etmesidir. Fiili Edimler: dış dünyada bir farklılık yaratan edim türüdür. Örneğin terzinin elbise dikmesi gibi.
Edim veya eylem, bireyin herhangi bir alandaki gözlemlenebilen davranışıdır. Eğitim bağlamında edim, öğrencinin derslerde yaptıklarıdır. Öğrencinin herhangi bir soruya verdiği yanıt, ürettiği herhangi bir şey, arkadaşlarıyla ya da öğretmenle olan etkileşimi onun edimidir.
Edim: Borç ilişkisine dayanarak alacaklının borçludan yerine getirilmesini isteyebileceği ve borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu bir davranış biçimidir. Edim bir şeyi vermek, yapmak veya yapmamak şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Borcun konusuna “edim” denir. Edim, borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu şeydir. Edimin tipine göre de borçlar kendi içinde birtakım ayırımlara tâbi tutulur: Şayet borçlu, alacaklıya bir şey “vermek” ile yükümlü ise bu borç bir “verme borcu” demektir.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Parça Borcu (species) ve Cins Borcu (genus)
Parça borcu yeryüzünde tek olan belirli bir malın taahhüt edilmesidir. Şu ev, şu araba, şu köle gibi. Borçlanılan mal bir eşya kategorisi içinden herhangi bir miktar ise burada cins borcundan söz edilir. Mesela 100 kg buğday borçlanması gibi.
TBK'nun 147/6.maddesi uyarınca ayıplı imalatlar dışındaki eser sözleşmesinden doğan alacaklar ve bu arada dönme sonucu sona eren eser sözleşmesi nedeniyle istenebilecek alacaklar 5 yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi de alacağın muaccel olduğu tarihten itibaren işlemeye başlar (TBK m. 149).
Eserin parça parça teslim edilmesi kararlaştırılmış ve bedel parçalara göre belirlenmişse, her parçanın bedeli onun teslimi anında muaccel olur. Eser sözleşmesi, kendisinden doğan bütün borçların ifa edilmesiyle sona erer.
Sözleşme ile arsa sahibi yükleniciye arsa payla- rını devretmeyi borçlanmakta, yüklenicide bunun karşılığında bağımsız bölümler inşa etmeyi üstlenmektedir. Buradan çıkan sonuca göre de arsa payı karşılığı kat yapımı sözleşmesi iki tarafa borç yükleyen ani edimli bir sözleşmedir.
Bir şey verilmesine ilişkin edimlere müspet edim, bir şey yapmamaya ilişkin edimlere de menfi edim denir. Bizzat borçlunun kendi bedeni veya fikri kuvvet ve becerisiyle yerine getirdiği müspet edime şahsi edim denir.
Muacceliyet; borca ilişkin vadenin dolması ile bu borcun borçlusundan istenebilecek aşamaya geldiğini ifade eden bir kavramdır.
Edim yükümlülükleri, satıcının mülkiyeti nakletmek için şeyin zilyetliğini devretmesi, keza alıcının semeni ödemesinde olduğu gibi, sözleşmeye, bir başka söyleyişle, tarafların iradesine istinat eden somut davranışlar biçimde ortaya çıkar, talep ve dava edilebilirler.
Borçlu temerrüdü, en kısa tanımıyla muaccel (vadesi gelmiş) bir borcun borçlu tarafından borç ilişkisine uygun olarak yerine getirilmemesini ifade eder. Temerrüt, halen ifası mümkün olan ve muaccel bir borcun ifasında gecikme anlamına gelmektedir.
Doktrinde temerrüt, borcun vadesinin gelmiş olması, ifa imkânsızlığı olmaması, ifası istenecek bir borcun ihtara ve ek süre verilmiş olmasına rağmen zamanında ödenmemesi durumunda ortaya çıkan hukuki bir durum diye tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri