Göz altı şişliği, yorgunluk ve uykusuzluk gibi sebeplerden dolayı göz çevresinde torbalanmaya neden olabilir. Bazen çok ağlamak ya da alerjik reaksiyonlar da bu tür bir duruma yol açabilir. Ani ısı değişimleri, sinüs sorunları ve genetik yatkınlık da göz altı şişliğinin sebeplerindendir.
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Yatar pozisyonda kan dolaşımının değişmesi ve yer çekiminin etkisiyle göz çevresinde sıvı birikir ve sabahları göz altı torbaları bu nedenle daha belirgin hale gelir. Uzun süre ekrana bakmak, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi nedenler göz altı torbalarının oluşmasına neden olur.
Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya eczaneden alınan soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar.
Soğuk Buz Uygulaması : Göz çevrenizde oluşan şişliğe bir bezin içine buz koyarak şişen bölgeye 10-15 dakika uygulayabilirsiniz. Çay Poşetleri : Çay, göz altı bölgenizden ödemi attırmaya ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilecek kafein içerir.
Araştırmalar A ve C vitamini gibi vitaminlerin eksikliği durumunda göz altı torbaları görülme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. A vitamini sağlıklı bir yaşam için elzem olan vitaminlerden bir tanesidir. A vitamininin en önemli özelliklerinden birisi normal cildin korunmasına katkıda bulunmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Demir eksikliği, cildin elastikiyetinin kaybolması, sinüs enfeksiyonları, alerjik rinit, gıda ve toz alerjileri de göz altı torbalarının oluşmasında etkili rol oynamaktadır. Aşırı kafein tüketen kişilerin de göz altı morlukları ve şişkinlikleri ile başbaşa kaldığını söylemek mümkündür.
Göz altı morluklarının oluşumuna yaygın olarak, genetik, anemi, yorgunluk, yetersiz beslenme, çok uyumak, vücudun susuz kalması, vitamin eksiklikleri, hipotiroidizm ve bazı metabolik sendromlar gibi faktörler neden olur.
Göz arkası ödemi tedavisi için en sık uygulanan tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu tedavi yönteminde sık kullanılan enjeksiyonluk ilaçlar bulunmaktadır. Genellikle ilk 3 ay boyunca ayda 1 kez enjeksiyon uygulanır. Bazen bu tedavi ilk 6 ayda ayda bir doz olarak da uygulanmaktadır.
Alerjik göz şişmesi için antihistaminikler kullanılabilir. Yorgunluk, bitkinlik göz kapağı şişliği yapabilir. Gece düzgün uyuyamayan kişilerin sabah kalktığında göz kapakları şişebilir. Yeterince sıvı tüketilmemesi de şişlik nedenlerinden biridir.
Göz çevresindeki şişlikleri gidermede en etkili olanlar okaliptüs, kekik, bergamot ve karanfil yağıdır. Çay ağacı yağı ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve bir jel formülasyonunda uygulandığında göz şişkinliğini azalttığı gösterilmiştir.
Laktozsuz probiyotik içeriği yüksek gıdalar (yoğurt, kefir) Magnezyum takviyesi. Ilık su ile banyo. Yürüyüş ve fiziksel egzersiz şişkinliği azaltıp ve vücuttaki gazı temizlemeye yardımcı olduğu için karın şişkinliğine iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Evet, stres göz kapaklarının şişmesine neden olabilir. Yoğun stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye yol açabilir ve bu tepkilerden biri de göz kapaklarının şişmesidir. Stres, vücutta salgılanan hormonların dengesini etkileyebilir ve buna bağlı olarak göz kapaklarının şişmesi görülebilir.
Göz altı torbalarına evde de çözüm üretebilirsiniz. Özellikle soğuk kompres bu anlamda en fazla kullanılan tekniktir. Temiz bir bezi soğuk su ile ıslatarak göz altı torbanıza hafif bası uygulamalısınız. Birkaç dakikalık uygulama sonunda işlemi sonlandırın.
Gün boyu ayakta durduğumuz için yerçekiminin etkisi ile göz çevresi kan dolaşımından etkilenmez ancak, gece uykuya yattığımızda yatar pozisyonda yerçekimi ortadan kalktığından yüz bölgesinde ödemlenme ve şişlik daha fazla olur.
Göz kapaklarında şişme durumunda, semptomları azaltmak ve genel göz hijyenini sağlamak için evde uygulanan yöntemlerden bazıları ise şunlardır: Kompres Uygulaması: Kapaklardaki şişkinliğini azaltmak, kızarıklık ve kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres uygulamak faydalı olabilir.
Gerçekleştirilen inceleme neticesinde hangi teknik yöntemin kullanılacağına plastik cerrahi uzmanı karar verir. Mutlaka göz altı torbası ameliyatı öncesi hem kronik göz hastalıkları hem de genel hastalık sorunları açısından doktor bilgilendirilmelidir.
Göz altı torbası yaş alınmasına bağlı olarak genellikle 40'lı yaşlardan itibaren; genetik faktörlere bağlı olarak da genellikle 30'lu yaşlarda gerçekleşir.
Göz muayenesi ile tanı konulabilir. En sık kullanılan tanı yöntemi göz dibinin Retina anjiyografisi ile incelenmesidir. Son yıllarda kullanıma giren retina tomografisi (OCT) kistoid maküla ödeminin tanısında en net bilgi veren yöntemdir.
Oluşma nedenine göre tedavi edilmesi gereken gözde ödem; mutlaka zaman kaybı olmadan hekime başvurulması gerektiren bir önemi de taşır. Göz kapağında enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkan ödemler; genel olarak 3 yaşına kadar olan dönemlerde baş gösterir.
C vitamini, kolajen üretimini artırabilir. Göz altındaki kolajen üretiminin artması damarlarda biriken kanı azaltabilir ve bu da renk değişikliğine neden olabilir. Göz çevresini yenileyen K vitamini ise kılcal damar duvarına destek sağlayarak göz altı morluklarını azaltabilir.
Bunun haricinde depresyon, sinüzit, göz etrafında oluşan enfeksiyonlar, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroid hastalıkları, göz alerjileri, göz kuruluğu, demir eksikliği göz altı torbalarının oluşumunu tetikler.”
D vitamini eksikliği göz altı morluğu yapar mı? Evet, D vitamini eksikliği göz altı morluğu yapabilir. Göz altı morluğu, ciltteki kan damarları ile ilgili sorundur ve birçok faktörden kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri