Bahar alerjisine ne iyi gelir sorusunun başlıca yanıtlarından biri de tuzlu su olabilir. Burun kaşıntılarını azaltmak için kullanılan etkili bir yöntemdir. 2 bardak sıcak suya ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tuzu, burnunuzdan çekerek temizlenmesine ve kaşıntıların giderilmesine yardımcı olabilirsiniz.
1 çay kaşığı tuz ve bir tutam karbonatı 2 bardan sıcak suyun içine atın. Üzerine kafanızı eğerek bu solüsyonu bir miktar burun deliğine çekin. Solüsyonun diğer burun deliğinden veya ağızdan geri sızmasına izin verin. Aşırı mukusu ve çözeltiyi çıkarmak için hafifçe burnunuzu sümkürün.
Burun tıkanıklığına iyi gelebilecek öneriler
Tuzlu su tıkanan burnun açılması için en etkili yöntemlerden biridir. Bunun için denize girmek ya da 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı sofra tuzu karıştırarak burundan çekmek faydalı olacaktır. Bol su içmek burun mukozasının nemli kalmasını sağlamaktadır.
Elma sirkesi
Elma sirkesinin bir çok yararı var ama alerjiyye karşı kullanımı çok öne çıkmıyor. 2 yemek kaşığı elma sirkesi alkaline pH içerdiği için, sindirim sisteminizi dengeleyip, inflamasyon önüne geçecektir. Bu da bağışıklık sisteminizin alerjiye odaklanmasını sağlayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Kaşınan bölgeye direkt olarak soğuk su ile kompleks uygulayarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Kaşıntı soğuk su uygulaması sayesinde kısa bir süre içinde kendiliğinden geçer. Soda kaşıntıya iyi gelen bir diğer doğal yöntemdir. Bunun yanı sıra limon, karanfil yağı ve yulaf ezmesi de kaşıntının geçirilmesine yardımcı olur.
Limon bitkisinin suyu da alerjik kaşıntıları gidermede etkilidir. Kaşınan yere sürülerek yapılan bir masajla limon suyu hem kaşıntıya hem kızarıklığa iyi gelmektedir. Karanfil bitkisinin yağıda alerjik semptomların hafifletilmesinde oldukça iyi olmaktadır.
1) Maden Suyu
Vücuttaki alerjik kaşıntıya ne iyi gelir diyenler, buzdolabındaki maden suyuyla kaşıntıya iyi gelebilir. Maden suyu, mineral kaynağıdır ve ciltte oluşan kaşıntılar için tercih edilebilir.
Banyo yapmak alerjiye iyi gelir mi? Dışarıda bulunan polenler hem vücuda hem de saçlara temas etmektedir. Bu polenlerin temizlenmesi gerekir. Bunun için banyo yapmak alerjiye iyi gelir.
Hastalıktan korunma için en etkili önlem, yüzyıl öncesinde olduğu gibi bugün de “tuzlu su”dur. Tuzlu su ile yapılacak, günde 7-8 kez tekrarlanacak, etkili, sıkı “ağız, geniz ve boğaz gargaraları”dır. Bir bardak suya bir veya bir buçuk çay kaşığı tuz ekleyin ve 3-4 saat aralıklarla gargara yapın.
Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Tuzlu su: Bebek ve küçük çocuklarda kullanılan serum fizyolojik (tuzlu su) burun mukozasının şişkinliğini (ödem) indirip salgının akmasını sağlayacağı için burun tıkanıklığına iyi gelir. Ilık bir bardak suya 1 çay kaşığı sofra tuzu koyup iyice karıştırarak kendi serum fizyolojik çözeltinizi hazırlayabilirsiniz.
Neredeyse her alanda aktif olarak kullanılan tuzlu su, cildin kaybettiği birçok şeyi geri kazandırmaya da yardımcı oluyor. Ayrıca tuzlu su, soğuk algınlığına da iyi geliyor. Soğuk algınlığı ve gripte akciğerlerde ve sinüslerde mukusa katkıda bulunuyor. Tuzlu suyun uykusuzluğa da iyi geldiği biliniyor.
Alerjik Rinit Tedavisi ve Korunma
Ek olarak yıl boyu süren alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanır. Lavanta çayı, ısırgan otu çayı, papatya çayı, nane çayı, tuzlu su, zencefil, zerdeçal, soğan ve sarımsak bitkisel tedavi yöntemleri arasındadır.
Sıcak suyla doldurduğunuz küvete yarım bardak tuz ilave edin ve 15 ila 30 dakika kadar bu tuzlu suda cildinizi dinlendirin. Tuz, sağlıklı bir saç derisi için dolaşımı uyararak kepek oluşumunu azaltır.
ÖZ D vitamini, kemik metabolizması ve nöromusküler işlevler üzerinde önemli rolleri olan bir steroid hormondur. Son zamanlardaki araştırmalar da immun sistemi değişik mekanizmalarla etkileyerek astım ve alerjik hastalıkların tedavi ve gelişiminde rolü olduğu göstermiştir.
Alerjiyi tetikleyen çevresel faktörlere dikkat etmek gerekiyor. Sonbaharda alerjik reaksiyonların ortaya çıkmasını tetikleyen başlıca alerjenler ev tozu akarlarıdır. Bir diğer neden de nem faktörüdür.
Yoğurt içerdiği probiyotikler sayesinde hem bağırsak florasını hem bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağırsak florasını düzenlediği için kolon kanseri riskini düşürmekte, bağışıklığı güçlendirdiği için alerjik hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Eğer alerjiniz varsa bu meyve ve sebzeleri tüketmeden önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Fakat bahar alerjisine iyi gelen besinler arasında ise, yeşil elma, patates, karabuğday ve kuşburnu gibi besinler yer alıyor.
* Sarımsak: Antik çağlardan beri en fazla kullanılan besinlerden biri olan sarımsak, çiğ tüketildiği zaman alerjiye iyi gelir. * Biberiye: Özellikle inflamasyonu azalttığı için faydalıdır. Alerjiyi bastırır.
Kırmızıbiber ve biberli yemekler, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri çocuklarda alerji ve astımın alevlenmesine neden olur. Baharat, çocukların beslenmesine sıklıkla pizza ve lahmacun gibi gıdaların tüketimi sırasında girer. Kola da bol kafein içeren ve uyarıcı olduğu bilinen bir içecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri