Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Ani bayılma anı kişinin ani bir şekilde bayılmasına neden olur ve bu durum sıklıkla kısa bir süre sonra kendiliğinden geçer. Kişi bilincini kaybedebilir, düşebilir ve bayılabilir. Senkopun en yaygın nedenleri arasında düşük kan basıncı, kalp sorunları, dehidrasyon, refleks sendromları, ilaçlar ve stres yer alır.
Ayağa kalkınca yaşanan göz kararması en fazla görülen göz kararması tipidir. Bu duruma baş dönmesi gibi şikayetler de eşlik ediyorsa Ortostatik Hipotansiyon yaşanıyor demektir. Bu durumun temel nedeni; kişinin ani ayağa kalkma hareketi sebebiyle bir anda tansiyon düşmesi ve beyne yeterli miktarda kan gitmemesidir.
Kalp ile ilgili bilinen bir rahatsızlığı olan ve bayılma sorunu yaşayan kişilerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına görünmesi gerekir.
Düşük tansiyonun en yaygın görülen belirtileri arasında bayılma hissi, göz kararması, baş dönmesi ve terleme gelir.
İlgili 18 soru bulundu
Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir. Yemek yedikten sonra, uzun süre ayakta kaldıktan sonra, uzun süreli yatak istirahati sonrası tansiyon düşebilir.
Hipertansiyonun göze vurması damlalı muayene sonrasında retina tabakasının mikroskop ile muayenesinde tespit edilir. Bu muayenede normal insanlarda görülmeyen kanama ve sızıntılar olduğu görülmesi tipiktir. Tansiyonun göze vurması kalıcı ve ciddi görme kaybına yol açabilmektedir.
Bayılmadan önce (presenkop dönem) kişilerde genel olarak çarpıntı, bulantı, kusma, baş dönmesi, soğukluk-solukluk, terleme, gibi şikayetler bulunmaktadır. Birey eğer bu semptomları biliyorsa hissettiği esnada oturur veya ayaklarını yukarı kaldırıp uzanabilirse presenkop bulguları geriler ve bayılma yaşanmayabilir.
Senkop (bayılma) kan akımının beyinde geçici olarak azalması sonucu şuur ve postür kaybıyla sonuçlanan durumdur. Senkop yaygın görülen bir sorundur. Hayatının bir noktasında erkeklerin %3'ü ve kadınların %3,5'i bayılma yaşamaktadır. Yaşlandıkça daha sık görülen bayılma durumu, 75 yaş üstü kişilerin %6'sını etkiler.
Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Göz kararması birçok sebebe bağlı olarak oluşmaktadır. Uzun süre açlık veya susuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, hareketsizlik gibi sebeplerle oluşacağı gibi; kansızlık, tiroid sorunları, vertigo, kalp hastalıkları, boyun damarlarında daralma ve daha birçok ciddi sağlık sorunu sebebi ile de oluşabilmektedir.
Ani kalkınca göz kararması durumunu tetikleyen birkaç faktör olabilir. Düşük kan basıncı, hızlı kan akışı değişimi, dehidrasyon, stres, kalp-damar sorunları veya ani postüral hipotansiyon gibi durumlar bu geçici görme kaybının altında yatan nedenler arasında yer alabilir.
Göz kararması birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürer. Genelde riskli bir durum olmasa da devamlı tekrarlayan bir olay haline gelmesi halinde bir uzman doktora danışılması gerekir. Göz kararması olduğunda kişi o an hareket etmeyi bırakmalı ve kalktığı yere yavaş hareketlerle geri oturmalıdır.
Kanı beyine pompalama görevi olan kalbin görevini etkin şekilde yerine getiremediği durumlarda (ritm bozukluğu, kalp kapak hastalıkları, kalp krizi vs.) veya kan basıncının hızlı düştüğü durumlarda bayılma gerçekleşir. Bayılma sırasında bedeni dik tutan kasların gevşemesi sonucu hasta ayakta ise yere düşer.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Bayılma süresi genellikle ortalama 1 ile 2 dakika arasında değişmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta bayılmanın neden kaynaklandığına yöneliktir. Kişinin baygınlık anından sonra yaşadığı durumun etkisiyle yaş ve hastalık gibi kriterlere de bağlı olarak kendine gelme sürecinde farklılıklar gözlemlenebilir.
Panik atak belirtileri arasında bayılma yoktur. Ama bayılma eşlik edebilir.Tıpkı Depresyonun panik bozukluğa eşlik ettiği gibi… Panik atakta çoğunlukla tansiyon yükselir, nadiren de düşer. Tansiyonu düşen bazıları da bayılabilir…
Epilepsi hastalığının dışında, özellikle psikolojik etki altında olan kısa süreli geçici bilinç kaybı olarak tanımlanan bayılma durumlarına “senkop” denilmektedir.
Memorial Hastanesi Nöroloji Bölümü'nde; baş ağrıları ve dönmeleri, inmeler, şuur değişikliği ile giden hastalıklar (epilepsi vs), el ayak uyuşmaları ile çeşitli kas güçsüzlüklerinin tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Örneğin toplumda sık görülen baş ağrısı tipi olan migren ile nöroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir.
Dr. Tolga Aksu, “Bayılma yaşayanların yüzde 30'unda ilk kez, yüzde 10'unda ise tekrarlayan bayılmalar görülüyor. 15-30 yaş arasındaki hastalarda bayılmalar daha sık görülüyor. Kalp kökenli olan bayılma atakları ise genellikle tekrarlayıcıdır ve hayati risk taşır. Bu yüzden bayılan her hasta kardiyoloğa başvurmalıdır.
Sebepleri arasında kan basıncındaki ani düşüşler, kalp atış hızınızdaki anormallikler sonucu oluşan düşüş veya tramvaya bağlı olarak vücudun bazı bölgelerindeki kan miktarında değişiklikler olabilir. Bayılma çoğunlukla birkaç saniye veya dakika sonra sona erer ve kişini bilinciniz açılabilir.
Bayılma genellikle beyine gelen kan basıncının azalması veya yokluğu durumunda, bilinci açık tutan nöronların geçici olarak işlevlerini yitirmesi sonucunda oluşur. Bayılma anında şuur kaybı olduğu için olup biteni hatırlayamaz, duruş kaybı olduğundan düşeriz.
Diyabet hastası bireyler, şekerin göze vurduğunu anlamak için bazı belirtilere dikkat etmelidir. Bu belirtiler şunları içerir: görme keskinliğinde azalma, bulanık görme, kontrast hassasiyetinde düşüş ve renk algısında değişiklik. Bu belirtiler, şeker hastalığı ile ilişkili göz problemlerinin habercisi olabilir.
Göz tansiyonu yükselince göz içine kan taşıyan damarlar yüksek basınca karşı yeterince kan taşıyamaz. Yüksek göz içi basıncı ve az kanlanma, az oksijen, retina hücrelerinin yavaş yavaş ölümüne sebep olur. Basınç ne kadar yüksekse dokuların kanlanması o kadar azalır, o kadar hızlı hasar gelişir. Görme düzeyi azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri