Kepekli ekmeğin enerji değeri düşüktür. bu nedenle de kilo almak istemeyenler ve zayıflamak isteyenler için faydalıdır. Sindirim bozukluklarına karşı koruyucu etkisi vardır. Kabızlığa karşı koruyucu etkisi vardır.
-Beyaz ekmek yerine; tam tahıl ekmekleri, tam çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek gibi ekmekleri tercih edin. - Vazgeçemediğimiz bir lezzet olan simit tercihiniz de önemli. Sık sık kabızlık yaşıyor ve iştahınız fazla ise kesinlikle tam tahıllı simitleri tercih edin.
Kepek miktarı yüksek ekmeklerin bağırsakları daha iyi çalıştıracağına dikkati çeken Yurdugül, çavdar tüketiminin de önemli olduğunu, esmer ekmeklerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Tüm bunların yanında özellikle karbonhidrat bakımından zengin olan pilav, makarna, beyaz ekmek, hamur işi gibi besinlerden kabızlık süresi boyunca uzak durulmalıdır.
Kepek Ekmeğinin Faydaları Nelerdir
Safra kesesinde oluşan taş probleminin önüne geçmektedir. Kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçmektedir. Kilo vermeyi destekler. Diyabet ve kilo problemi olan kişilerin tercih etmesi gereken ekmek çeşitlerinden biridir.
İlgili 16 soru bulundu
Yoğun lif ve protein özellikleri ile sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakları rahatlatan yulaf ekmeği, diyetisyenlerin en fazla önerdiği ekmek çeşitleri arasında gelmektedir. Tokluk hissi vermesi, kolesterol düşürücü özellikleri ile de beyaz ekmeğe karşı en sağlıklı seçenekler arasında gelmektedir.
Kepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Kabızlık en çabuk ne geçirir? Bol lif içeren meyve, sebze, erik suyu, kuru kayısı ve tahıl gibi gıdaları tüketmek kabızlığı en hızlı geçiren yöntemler arasında yer alır.
Tam buğday ekmeği gibi FODMAP gıdaların IBS hastalarında sorunlar çıkarmasının sebebi, bazen vücudun aşırı derecede gaz üretmesine sebep olmaları.
Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir. Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi yiyecekler işlenmiş tahıllardır. Tahıllar işlenirken kepek ve tohum ayrılır. Bu işlem nedeniyle işlenmiş tahılların lif oranı düşüktür ve bu durum kabızlığa yola açar.
Aşırı alkol tüketimi, gluten içeren gıdalar, işlenmiş tahıllar, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, kızarmış veya hazır yiyecekler ile fast food ürünleri kabızlığa yol açabilmektedir. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşayan kişilerin bu gıdalardan uzak durmaları gereklidir.
Sindirim Sistemi Üzerinde Etkilidir:Lif bakımından zengin olan çavdar ekmeği sindirim sistemi sorunlarının azaltılmasında yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinin iyileşmesini sağlayarak kabızlık gibi bağırsak rahatsızlıklarını ortadan kaldırır.
Sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı olan bulgur, içerdiği sindirilebilen lifler sayesinde sindirim sistemi aktivitesini destekler ve kabızlıktan korur.
Zeytinyağı ince bağırsağı çalıştırarak kabızlığı önler. Ayrıca katı yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Sindirilen atıkların bağırsaklara geçişine destek olur. Zeytinyağı bağırsaklar için adeta bir müshil gibi etki gösterir.
Bazı durumlarda, sindirim kanalı çeperini geçen mukoza fıtığı, kolon kanseri gibi daha ciddi hastalıklar nedeniyle de kabızlık gelişebilmektedir. Defekografi adı verilen radyolojik inceleme, geçiş zamanı ölçümleri, balon çıkartma testi gibi incelemeler de bazı zorlu vakalarda tanıya yardımcı olmaktadır.
Genellikle posadan zengin besinler (kurubaklagiller, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak ve bol egzersiz yapmak sorunu çözebilmektedir. Bu nedenle lif miktarı artırılmalı; beyaz ekmek ve işlenmiş tahıllar yerine tam tahıl ürünleri ile baklagiller kullanılmalıdır.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Çavdar ekmeği yararları birçok kişi tarafından bilinir. Fakat bilinmeyen faydaları da oldukça çoktur. Lif açısından zengin olduğu için kilonuzu kontrol altına almanızı sağlar. Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar.
Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içerir. Bu sayede tüketen kişiyi tok tutar ve özellikle diyet yapanların vazgeçilmez ekmeği olur. Aynı zamanda metabolizmayı da hızlandıran kepek ekmeği sadece diyet yapanların değil beyaz ekmek tüketmemesi gerekenlerin de tercih ettiği bir ekmek çeşididir.
Diyette kepekli ekmek ne kadar yenmeli? Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri