Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Baş ağrısı varlığında kişinin bol miktarda su içmesi ve duş alması önerilebilir. Baş bölgesine ıslak bez ile kompres yapılabilir. Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması da baş ağrısı şikayetini hafifletmeye yardımcı olabilir. Baş ağrısı olan kişilerin sigara ve alkol kullanmaması gerekir.
Çok kesin olmamakla birlikte yüksek tansiyon hastalığı ve migren risk faktörü olabilir. Başa giren saniyelik ağrılar içinde en sık görülen trigeminal nevralji, ataklar halinde gelen keskin, saplanıcı ve şiddetli bir ağrıdır. Ağrı saniyeler sürer ve genellikle sadece yüzün bir yarısındadır. Nadiren iki yanlı olabilir.
1: Önceliklle kişinin hayatında daha önceleri hiç yaşamadığı çok şiddetli baş ağrısı ortaya çıkarsa, ağrı enseden başlayıp başın ön kısmına doğru yayılıyorsa vakit geçirmeden nörolojik bilimler hekimine başvurulmalıdır.
Her yaştan kişide belirti vermeden, aniden ortaya çıkabilen anevrizmalar, gün içinde şiddetli baş ağrısıyla birlikte kişide bulantı, kusma, felç, görme, konuşma ve denge bozukluğu yaratabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Baş ağrınız ne zaman acil? Ağrıyla birlikte bulantı ve kusmanız da varsa durumu ciddiye alın. Baş ağrılarınıza kollarınızda kuvvet kaybı ve uyuşma gibi şikâyetler de eşlik ediyorsa işi oluruna bırakmayın. Ağrı karakter değiştiriyorsa, giderek şiddetleniyorsa, sık tekrarlıyorsa problemi önemseyin.
Tehlikeli baş ağrıları, geçmişinde migren, gerilim baş ağrısı sık yaşayanlarda bazen karışabilir. Her zaman yaşanan baş ağrısı olduğu düşünülebilir. Tehlikeli baş ağrıları içinde en korkulanı ve hayatı tehlikesi olanı SAK (subaraknoid kanama) yani beyindeki atardamar bozukluklarının yırtılmasıdır.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Bıçak saplanması hissi ya da yanma, batma hissi ile tanımlanan yoğun ağrılarla karakterize olan nevralji, vücuttaki bir hastalık ya da komplikasyon sebebiyle sinir uçlarının hasar görmesi ya da sıkışması sonucu ortaya çıkar. Ciddi nevralji atakları geçiren hastaların hayat kaliteleri büyük oranda düşebilir.
Gerilim tipi baş ağrılarının başlıca belirtileri arasında; Kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu bulunur.
Geçmişte, kas kasılması baş ağrısı, stres baş ağrısı, psikojenik baş ağrısı gibi isimlerle anılmaktaydı. Migrenden farklı olarak, zonklayıcı olmayıp, genelde baskı hissi, sıkışma hissi, kafada doluluk, baş ve boyunda ağırlık hissi veya mengene ile sıkılma hissi şeklinde tanımlanır. Genellikle iki taraflıdır.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Oturur ya da eğilir pozisyondan aniden yukarı kalktığımızda zaman zaman göz kararması, baş dönmesi ve baş ağrısı yaşarız. Bunun temel sebebi, kan basımcının hareketlerimize bağlı olarak kendini dengelemek için değişmesidir.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Metamizol sodyum, non-steroid anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) adı verilen bir gruba dahildir. Özellikle arveles, hafif veya şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılmakta ve genellikle diş ağrısı, baş ağrısı, adet sancısı, romatoid artrit gibi durumlarda tercih edilmektedir.
Önemli bilgi: Ağrı kesiciler çok sık kullanılırsa baş ağrıları daha sık ortaya çıkabilir. Strese bağlı baş ağrısını uzun vadeli olarak önlemek için, düzenli olarak hafif dayanıklılık sporları yapmak, manuel terapi, gevşeme egzersizleri, yoga ve uzman rehberliğinde biofeedback tedavisi faydalı olabilir.
Ruhsal gerginlikler ağrıya yol açıyor
Bu korku ve endişeler sonucunda kaslarımız kasılıyor ve sonucunda bu ağrılar ortaya çıkıyor” diye konuştu. Sırt, mide, baş ağrısı ve kol-bacak ağrılarının stresin neden olduğu hastalıklardan birkaçı olduğunu belirten Prof. Dr.
Küme baş ağrısı nadir görülen; ancak yeryüzündeki en şiddetli kabul edilen ağrı tiplerinden biridir. Ağrının şiddeti o kadar fazladır ki hasta başını duvarlara vurmak ister, cinnet geçirebilir. Bundan dolayı intihar ettiren baş ağrısı olarak da adlandırılmaktadır.
Baş ağrısı şikayetleri için gidilecek 3 farklı bölüm bulunur. Baş ağrısının sebebine göre Nöroloji, Kulak Burun Boğaz veya Dahiliye bölümünden randevu alınmaktadır.
Baş ağrısına bağlı olarak bölümlerden nöroloji, beyin sapı ve omurilik sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıkları ilgilenmektedir. Baş ağrısına neden olan sebeplerin incelenmesi konusunda nöroloji önemli tespitlerde bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri