Akut toksisite: Bir kimyasal maddenin akut etki gösterebilecek bir dozuna bir defa veya kısa bir süre içinde (24 saat) birkaç defa maruz kalınması ile ortaya çıkan etkilerdir. Tek alımda ani olarak toksik etki oluşumudur. Örneğin; 50-60 mg hidrojen siyanid birkaç dakikada ölüme neden olur.
Canlı organizmalara zarar veren mineral, bitkisel, hayvansal ya da sentetik maddeler toksik madde ve bu maddelerle organizmanın geçici ya da sürekli olarak bozulması toksisite (zehirlenme, intoksikasyon) olarak tanımlanmaktadır.
Akut Toksisite : Bir veya 24 saat içinde alınan birden fazla dozun oluşturduğu toksisite. Kronik Toksisite : Akut toksisiteye yol açmayacak düşük dozların uzun süre verilmesi ile oluşan toksisite. Mutajenik Etki : DNA üzerinde kalıcı değişiklik.
Bir kimyasal maddenin akut toksik etki oluşturmayacak dozuna 3 aydan daha uzun bir süre ile tekrar tekrar maruz kalınması olarak tanımlanmaktadır.
Toksikoloji (ağıbilim) üç ana alt dala sahiptir: Bunlardan sanayi toksikolojisi, hava ve sudaki kimyevi kirleticilerin zararlı etkilerini inceler. Bunun yanında çalışma ve ev ortamında mevcut olanları da konu alır.
İlgili 22 soru bulundu
Toksiklik, toksisite, zehirlilik veya ağılılık bir kimyasal maddenin veya belirli bir madde karışımının bir organizmaya zarar verme derecesidir.
Toksikoloji, zehirli maddeler ve zehirlenmelerle ilgili uzmanlık dalıdır. Zehir bilimi olarak bilinen toksikoloji alanında çalışan kişilere toksikolog denir.
Subakut-Subkronik Toksiste Testleri
Maddenin; Sınırlı bir sürede, tekrarlanan temasın ardından test maddesinin etkilediği hedef organ veya dokular ile ortaya çıkabilecek risklerin belirlenmesini sağlar. Maddenin birikme olasılığının değerlendirilmesine olanak sağlar.
toksikoloji. Organizmaya girdiğinde hayati değişikliklere neden olan maddelere toksik madde denir. Bu maddeler organizmaya girdiğinde biyolojik, fizyolojik, vs etkilerle sağlığı bozar, hatta yaşamın yitirilmesine de yol açabilir.
Bir kimyasal maddenin toksisitesi doza bağlıdır. yollarından absorbe olması ve etki yerine belirli konsantrasyonda ulaşması gerekir (doz- cevap ilişkisi).
Toksikolojik testler, canıların toksik bir maddeye hem sınırlı maruz kalmasının (akut toksisite) hem de uzun süreli maruz kalmasının (kronik toksisite) etkilerini ölçmek için yapılmakyadır. Toksikoloji test laboratuvarlarında dikkate alınan yerli ve yabancı sayısız standart bulunmaktadır.
Özel Toksisite Testleri
Bunlar amaçlarına göre; diğer kimyasal madde ile etkileşim, üreme üze- rine etki, teratojenite, karsinojenite, mutajenite testi, akut dermal ve göz irritasyon testleri, deri duyarlılık testleri ve davranış üzerine etki testleridir (18).
Akut toksisite; bir maddeyle ya tek bir karşılaşmadan ya da kısa bir süre içinde bir maddeye birden fazla maruz kalmaktan (genellikle 24 saatten az) kaynaklanan advers etkiler ile tanımlanır.
Kronik toksisite, daha uzun bir süre boyunca (aylar veya yıllar) bir maddeye genellikle daha düşük seviyelerde maruz kalmanın kötü sağlık etkilerinden bahseder. İnsanları akut (veya kronik) toksisite araştırmaları için test etmenin yanlış olduğu düşünülmektedir.
Zehirlilik (toksisite): Bir maddenin zehirliliğini veya hastalığa neden olabilen derecesini veya miktarını tanımlar ve bazen yanlış olarak zehirlenme yerine de kullanılır.
Toksisite, bir maddenin zararlı etkiler üretme kapasitesi olarak tanımlanır ve kimyasalların risk değerlendirmesinde kullanılan diğer terimler, zarar verme potansiyeli olarak tanımlanan tehlike ve zarar olasılığı olarak tanımlanan risktir.
Toksik maddeler, az miktarlarda solunduğunda, ağız yoluyla alındığında, deri yoluyla emildiğinde insan sağlığı üzerinde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelerdir.
Zehirli madde anlamına gelen toksik madde, normal fizyolojik ve biyokimyasal mekanizmaları bozan ve ağız, solunum, deri ve bulaşıcı organizmaları istila ettiklerinde birçok organizmayı öldüren kimyasallardır. Zehirli maddeler katılar, sıvılar, gazlar veya spreyler şeklinde bulunabilir.
– Dünya Çalışma Organizasyonuna (ILO) göre toksik maddelerin normal çalışma koşullarında vücuda giriş yolları soluma, deri ve ağız iledir. Toksite tartışılırken herhangi bir maddenin vücuda ve ayrıca kan dolaşım sistemine nasıl girdiğinin önemi son derece büyüktür.
Kullanılacak ilaçların vücuda (doku, organ, hücre, vs) zarar vermeyerek sadece etken üzerine spesifik bir etkisi olmalıdır (selektif toksisite). Selektif toksisite, terapötik doz ile toksik dozların durumlarına göre değerlendirilir.
Sistemik toksisite, organ ve organ sistemi etkilerinin yanı sıra genel etkiler, cihazdan veya cihazın yapıldığı malzemeden çıkan maddelerin vücudun bunlara doğrudan temas etmeyen bölümlerine emilimi, dağılımı ve metabolizması sonucu ortaya çıkabilir.
Toksik etkiler; ilacın uygulanmasından sonra hemen gözlenebilenler (kusma gibi) akut toksisite, kemoterapi siklusu sırasında 2-3 haftalık bir periyotta ortaya çıkanlar (hematotoksisite) subakut toksisite, ya da ilacın uygulanma- sından aylar, yıllar sonra gözlenenler kronik toksisite olarak bilinmektedirler.
Solunum yolu dışında diğer bütün yollar ile organizmaya girerek etki gösteren katı veya sıvı haldeki kimyasal maddelerin akut toksisite ölçüsüdür. Belli koşullarda, bir defada verilmekle bir gruptaki deney hayvanlarının %50'sini öldüren kimyasal madde miktarı olup birimi mg/kg'dır.
Rönesans' ın geç dönemlerinde Paracelsus (1493-1541), ▪ toksikolojinin bilimsel temellerini, toksisitenin göreceli bir kavram olduğunu, ▪ toksik maddenin özelliğine, ▪ bireysel faktörlere ve ▪ doza bağlı olduğunu ifade eden bilim adamı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Toksikolojik Tarama Testi
Acil toksikoloji içinde sık karşılaşılan zehirlenmeleri tanımlayabilecek ve bazı ilaçları kapsayan analizlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri