Akut ürtiker/anjioödem ilaç ve besinlere sekonder gelişen hipersensitivite reaksiyonlarıyla oluşabilir. Viral alerjenlerle oluşan inflamasyon da ürtiker/anjioödem nedeni olabilir. Ürtiker/anjioödem lezyonlarına en sık neden olan ilaçlar; penisilin, sülfonamid, kas gevşeticiler, diüretikler, nsaid' lerdir.
Herediter anjioödem, kandaki “C1 inhibitör” miktarının azlığı ya da işlevinin bozulmasıyla ortaya çıkar. C1 inhibitör yokluğunda ya da işlevini iyi yapamadığında çok etkili bir damar genişletici etkisi olan bradikinin artışı olur. Herediter Anjioödem kalıtsal olarak geçiş gösterir.
Tekrarlayan karın ağrıları olabilir. Üst hava yollarını tutan larinks ödemi ve genital ödem diğer anjioödem tiplerine göre daha sıktır. Hafif anjioödem atakları 2-5 gün arasında kendiliğinden düzelir.
Tanı almamış hastalarda ağıza ve dişlere yapılan çeşitli müdahaleler ve cerrahi girişimler gırtlak şişliğine neden olarak hayatı tehdit eder. Şu an için hastalığın kesin tedavisi yoktur fakat C1 inhibitörü konsantresi gibi ilaçlar hastaya verilerek atak kontrol altına alınabilir.
Anjioödem damar geçirgenliğinde artıştan kaynaklanan, mukoza ve cilt altı dokulardaki şişliklerdir. Rahatsızlık ailesel geçişli yani kalıtsal olduğunda herediter adını alır.
İlgili 32 soru bulundu
Ürtiker/anjioödem lezyonlarına en sık neden olan ilaçlar; penisilin, sülfonamid, kas gevşeticiler, diüretikler, nsaid' lerdir. Bazı ilaçlar hapten gibi davranarak alerjik yanıt oluşturabilir. Besinler içinde en belirgin alerjenler; süt, yumurta, yer fıstığı, ağaç fıstıkları, balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.
Kişi, herediter anjioödem ise bu alerji tedavisiyle şişme inmez. Buradan teşhisin konulması gerekir. Teşhis konulduktan sonra alerji ve immünoloji uzmanı tarafından kullanması gereken ilaçların raporları çıkarılır ve hasta, alerji uzmanları tarafından takip ve tedavi edilir."
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir. Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Anjioödem; cilt altındaki dokularda meydana gelen şişmeye denir. Bu durum genellikle alerji olunan ilaçlara karşı vücudun verdiği bir reaksiyon sonucu meydana gelir. Anjioedema çoğunlukla gıda veya ilaç alerjilerine bağlı vücutta alerjik reaksiyonunun bir sonucudur. Anjioödem nadiren de olsa genetikseldir.
Deride ve üst solunum yollarında şişlikler, karın ağrısı atakları ile karakterize ve her hekimin bilmesi gereken bir hastalıktır. Acil servise yüzde, ellerde, boyunda ve gövdede şişlikler ile gelen hastalara gıda alerjisi, böcek sokması, böbrek yetmezliği gibi tanılar konulabilmektedir.
Ödem tedavi edilmezse dokularda hasar ve fonksiyon kaybına yol açabilir, bireyin yaşam kalitesini düşürür. Genellikle vücutta şişlik, ağrı, sertlik ve hassasiyet gibi belirtilerle kendini gösterir.
Dilde ve boğazda olmadıktan sonra ve anafilaksinin bir parçası olmadıktan sonra tek başına anjioödem tehlikeli değildir. Boğazda anjioödem olduğunda nefes darlığı, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü ve boğulma gibi hayatı tehdit edici şikayetlere yol açabilir.
Dokular arası sıvı akışının dengesini bozan durumlar, kılcal damar hasarı, virüs ile bakteriyel ajanlar, toplardamar tıkanıklığı, atar damar kan hacminin azalması, kalp atım hacminin azalması, protein kaybına yol açan hastalıklar ve aşırı tuz alımı ödem oluşumuna yol açıyor.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz.
Aspirin dışında, eczanelerde satılan adları ile Voltaren, Naprosyn, Exen, Endol, Etol, Profenid, Rantudil gibi ilaçlar da bu gruptandır.
Gerçekten de kilo vermek için çıkılan yolda önce ödem atılır. Bu şekilde kişi, kilo kaybı için daha yüksek motivasyona da sahip olur. Ödem atmak için egzersiz yapmak ve bol su içmek önemlidir. Diğer yandan elma sirkesi de ödem atmaya yardımcı bir besindir.
Ürtiker, kaşıntı ve kabarıklık ile karakterize bir deri hastalığıdır. Halk arasında “kurdeşen” veya “dabaz” olarak da bilinir. Anjioödem, derinin daha derin tabakalarını etkileyen ve doku şişliği ile karakterize olan bir hastalıktır. Bazen yalnız başına bazen de ürtikerle birlikte görülür.
C1 inhibitör kompleman, fibrinolitik ve kinin üreten yolakları kontrol etmektedir. Bir tane normal gen varlığında C1 inhibitör düzeyleri saptanabilir ancak kinin üretimini kontrol edecek düzeyde değildir. C1 esteraz enzimi aktive olduğu zaman C4 ve C2'ye (kompleman ürünleri) bağlanmaktadır.
Anjiyoödem mukoza ve cildin derin tabakalarında bulunan kapillerlerden artmış plaz- ma sızmasına bağlı lokal, enflamatuar olmayan ve kendini sınırlayan bir ödem olarak tanımladır.
Erişkinde akut ürtiker ve anjiyoödem nedenleri arasında patlıcan ve acı kırmızıbiber gibi sık tüketilen fakat nadir allerjik reaksiyonlara yol açan sebzeler de göz önünde bulundurulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri