Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir.
Anjiyo sonrasında bol su içilmesine, sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Damarlarda ya da kalpte bir sıkıntı görülsün ya da görülmesin kişilerin sağlıklı beslenme kurallarına uyması önemlidir. Anjiyo normal hayatı kısıtlayan bir işlem değildir. İşlemden 24 saat sonra genellikle işe dönebilmek mümkündür.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
* Kalp sağlığını korumak için hastaların diyetisyenin önermiş olduğu şekilde beslenilmesi önerilmektedir. * Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Sanal Anjiyo işlemi sonrasında gündelik hayata rahatlıkla devam edilebilmektedir ve hastanede yatmaya gerek kalmamaktadır. Fakat kontrast madde olarak ifade ettiğimiz renkli boyanın vücuttan sağlıklı ve hızlı bir şekilde atılabilmesi için işlem sonrasındaki 48 saat boyunca bol bol su tüketilmelidir.
Hasta işlem bitiminde el bileğindeki ufak bir bandaj ile hemen ayağa kaldırılır, ortalama 2 - 3 saatte taburcu edilir. Aynı gün içinde normal yaşantısına döner. 6 saat sonra ilk ayağa kaldırma girişimi yapılır. İlk 24-48 saat yürüyüş, araba kullanmak vb aktivitelerde önemli sınırlanma yaşar.
Ağır kalp krizi geçirmiş, efor kapasitesi kısıtlı, yatakta uyurken bile nefes darlığı çeken hastalara cinsel aktivitenin önerilmediğini aktaran Bitigen, “Hasta hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyiyse, stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye izin veriyoruz.
İlk 24 saat duş almamak: Koroner anjiyo uygulanan hastalar ilk 24 saat duş almamalı ve hatta mümkünse ilk 48 saat sıcak su ile temas etmemelidirler.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Koroner bt anjiyografi iyileşme süresi içerisinde uygulamanın yapıldığı bölgeye yüklenmemesi önerilmektedir. Öncelikle ince damarlara sahip olan kişilerde kanül nedeniyle ağrı daha fazla hissedilebilir. Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir.
Kalp krizi geçirdiyseniz ve stent yoksa 4 hafta boyunca, stent varsa en az 1 hafta boyunca araç kullanamazsınız. Ancak klinik durumunuza gre doktorunuz bu süreyi 4 haftaya çıkarabilir. Kalp krizi geçirdikten sonra anjiyoplasti yaptırdıysanız ancak işlem başarısızsa 4 hafta.
Anjiyo işlemi yaklaşık olarak 20-60 dakika sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve incelenecek damarlara göre değişiklik gösterebilir.
Cinsel yaşantının normal seyrinde devam etmesi kasıktan yapılan anjiyoda güçtür. Ancak el bileğinden yapıldığında çok daha rahat hareket edilebiliyor. Hastaların ertesi gün normal cinsel yaşamlarına dönmeleri pek önerilmese de seks yapılmasında bir sakınca bulunmuyor.
Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
Anjiyo Sonrasında Yemek Alışkanlıkları
Taze meyve, sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları içeren bir beslenme programı tercih edilmelidir.
Anjio işleminde damar açılmaz, yalnızca tıkalı yani yalnızca sorunlu damar görüntülenir.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Anjiyo ameliyatı ortalama 15-30 dakika arası sürmektedir. Giriş yerine göre kol veya kasık damarının bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Sonrasında o damardan kateter adı verilen plastik borularla kalp damarlarına ulaşılır ve boya verilerek kalp damarları görüntülenir.
Anjiyografinin 'damarların görüntülenmesi' demek olduğunu belirten Doç. Dr. Arif Arısoy, şu uyarılarda bulundu: "İşlem sırasında kullanılan ilaçların vücuttan atılmasına yardımcı olmak için bol su içmek iyi olacaktır.
Genel olarak işlemden sonra bol su tüketilmelidir. Böylece vücuttaki kontrast madde atılır. İşlem sonrasında hastalar hemen ayağa kalkmamalıdır. Baş dönmesi ve tansiyon düşüklüğü yaşanırsa, hasta müdahale için takip altında tutulur.
Anjiyonun Birden Çok Kez Yapılması Sağlıklı Mıdır? - YouTube. Avrasya Hospital Kardiovasküler Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenal, anjiyonun gerektiğinde yeniden yapılabildiğini belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri