Konuşma apraksili kişiler konuşurken tutarsız sesletim hataları yaparlar. Örneğin, çok zor bir sözcüğü önce doğru olarak söyleyip, sonradan bir kez daha tekrarlayamazlar ya da zorluk çektikleri sesleri bir gün çok iyi söylerken, bir diğer gün zorluk yaşayabilirler.
Apraksi (Türkçe: işlev yitimi), fiziksel yeterliliği ve hareket etme arzusu olmasına rağmen, öğrenilmiş anlamlı hareketleri gerçekleştirme yeteneğinin kaybı olarak görülen bir nörolojik bozukluktur.
Apraksi, bireyde herhangi bir koordinasyon sorunu, anlama güçlüğü, kas tonusunda anormal değişiklikler, biliş problemleri veya kas güçsüzlüğü olmaksızın hareketlerin motor planlaması ve oluşması sürecinde yaşanan güçlükle karakterize olan bir motor planlama bozukluğudur.
Apraksi nedir? Herhangi bir güçsüzlük, akinezi, normal olmayan ton veya postür, bilişsel işlevlerde bozulmalar, anlamada azalma, koopere olamama gibi durumların haricinde, beceri gerektiren hareketlerin yapılamamasıdır.
Konuşma bozukluğu sorunları arasında yer alan Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi açık belirtilere sahip olmakla birlikte tedavi edilmesi mümkün olan bir konuşma bozukluğu sorunudur.
İlgili 28 soru bulundu
Konuşma seslerinin üretilmesinde gerekli olan sinir ve kas düzeninin yeterli olmasına, konuşmayı sağlayan organlarda bir zayıflık ya da felç durumu olmamasına rağmen konuşma için gerekli seslerin istemli olarak üretilmesindeki güçlüktür.
Konuşma Apraksisi
Genellikle yetişkinlerde gözlenir. Beynin konuşma ile ilgili bölümlerinin hasarlanması nedeniyle var olan konuşma yetilerinde kayıp ya da yetersizlik şeklinde çıkar. Beyindeki hasar, inme/felç, beyin travması, tümör veya beyni etkileyen bir başka hastalıktan kaynaklanabilir.
Apraksi problemi genel olarak otizimli bireylerde hastalıklarına ek bir biçimde karşımıza çıkmaktadır ve yürütücü işlevlerdeki edimsel bozukluklardır. Geniş kapsamlı bir terim olup motor becerilerini engelleyecek herhangi bir güçsüzlük olmadan, beceri yapamaması durumuna denmektedir.
Apraksi; konuşmada yaşanan planlama güçlüğünden dolayı oluşan nöromüsküler bir bozukluktur. Bu bireyler sesleri, heceleri, kelimeleri üretemeyebilir hatta hiç üretim olmayabilir. Yaptıkları hatalar tutarsızdır. Konuşurken hangi sesin ne zaman ve nasıl oluşturulacağı konusunda planlama zorluğu yaşarlar.
Konuşma Apraksisi
Dominant İnferior Frontal lob'un sorumluluğunda yaşanan lezyon problemleri sonucu açığa çıkan sözel apraksi hastalığıdır.
Çocukluk çağı konuşma apraksisi (ÇÇKA), konuşmanın temelini oluşturan hareketlerin doğruluğu ve tutarlılığındaki bozukluklar ile karakterize nörolojik bir konuşma sesi bozukluğudur.
Göz kapağı açma apraksisi, istemli olarak gözleri açmakta güçlük ile nitelenen bir durumdur. Göz kapağı açma apraksisi, Parkinson hastalığının tedavisinde uygulanan subtalamik çekirdek derin beyin stimülasyonunun (DBS) en sık görülen komplikasyonlarından biridir.
Dolayısıyla, kas yapısı zarar görmemesine rağmen konuşma üretimi için gereken sıralı hareketlerin motor planlaması ve programlamasındaki bir bozukluktan kaynaklanan bu durum Çocukluk Çağı Konuşma Apraksisi (ÇÇKA) olarak adlandırılır. ÇÇKA olan çocuklar sesleri, heceleri ve sözcükleri istemli üretmede sorun yaşarlar.
Nörojenik kökenli dil ve konuşma bozukluklarında değerlendirme bir ekip işidir. Dil ve konuşma terapistlerin (DKT) tıbbi tanı değil, konuşma bozukluğu tanısı koyar. DKT'lerin motor konuşma bozukluklarında tanı koyma süreci bir dizi değerlendirme işlemi gerektirir.
Apraksi, motor becerileri etkileyecek herhangi bir güçsüzlük olmadan, beceri gerektiren hareketlerin yapılamamasıdır.
Beyin hasarı sonucu etkilenen vücut kısmı veya spesifik beceriye bağlı olarak farklı apraksi tipleri ortaya çıkar. İdeomotor Apraksi: Motor hareketleri programlama ve tamamlamada bozukluk. verip “dişlerini fırçala” denildiğinde fırçalayamazlar ancak her sabah lavaboda dişlerini otomatik olarak fırçalarlar.
Oküler motor apraksi, horizontal sakkadik göz hare- ketlerinin yapılamaması, ani baş çevirme hareketi varlığı ve optokinetik veya vestibüler nistagmus hızlı fazının oluşturulamaması ile karakterize olan klinik bir durum- dur. Oldukça ender rastlanan bir hastalıktır.
Afazi, beyin kanaması ya da inme (felç) gibi serebrovasküler rahatsızlıklar sonucu beynin konuşma bölümünde gelen hasara verilen isimdir. Beynin konuşma merkezinde oluşan bu hasar, bireylerde konuşma bozukluğu, algıda ve verilen cevaplarda tutarsızlık ve iletişim problemleri gibi sorunlar meydana getirir.
Apraksi, beyinde posterior parietal korteksin hasarıyla karakterize bir motor bozukluktur. Bireyler kendilerinden beklenen hareketi anlamalarına rağmen hareketi yapacak motor planlamada zorluk yaşarlar. Edinilmiş Konuşma Apraksisi; verbal apraksi (sözel apraksi) olarak adlandırılan bir apraksi tipidir.
Sözel apraksi; Ağız hareketlerini kontrol etmede ve konuşmada güçlük, sözel apraksi sonradan veya doğumdan oluşabilir. Yapısal apraksi; Kopyalama,çizme veya basit figürler oluşturma gibi eylemlerde güçlük. Ataksi-okülomotor apraksi; Gözleri komut yönünde hareket ettirememe.
İDEASYONEL APRAKSİ: Tek tek bileşenlerin doğru olarak uygulayabilmesine rağmen gerçek nesnelerle bir hareketler dizisi gerektiren karmaşık bir hareketin yapılmasındaki bozukluktur.
Özellikle yaşlı bireylerde felç sonucu meydana gelen afazi aslında felç veya beyin tümörü gibi hastalıkların bir belirtisi olarak karşımıza çıkar. Yaygın görülen afazi semptomları kısa, eksik cümlelerle konuşmak, mantıksız cümleler kurmak ve konuşulanları anlamamakla birlikte sık sık tekrar etmektir.
Konuşma bozukluğunun birçok sebebi olabilir. Bunlar arasında; beyin tümörü, kafa travması, alzheimer, demans, alkol bağımlılığı, inme, sıkı veya gevşek takılan takma dişler, ses tellerinde polip, ses kanseri, sesin hatalı kullanımı, kafeinli içecekler ve antidepresan ilaçlar yer almaktadır.
Akıcılık bozuklukları, kekemelik (stuttering) ve takifemi (cluttering)'yi kapsar. Kekemelik, konuşma esnasında konuşmanın akıcılığını bozan tekrarlar, bloklar (tutulmalar), uzatmalar, ugun olmayan yerde durmalar, duraklamalar, eklemelerle karakterize konuşma bozukluğudur.
Dizartri, konuşma kaslarının güç ve kontrolüyle ilgili sorunların yaşandığı bir motor konuşma sorunudur. Değişik sinir ve kas hastalıklarına bağlı olarak konuşma organlarında (gırtlak, dudaklar, dil, damak ve çene) açığa çıkan güçsüzlük ya da koordinasyon bozukluğu sonucunda ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri