Kalp krizi geçirdiyseniz ve stent yoksa 4 hafta boyunca, stent varsa en az 1 hafta boyunca araç kullanamazsınız. Ancak klinik durumunuza gre doktorunuz bu süreyi 4 haftaya çıkarabilir. Kalp krizi geçirdikten sonra anjiyoplasti yaptırdıysanız ancak işlem başarısızsa 4 hafta.
- Kalp damarına stent takılmış olan hastalar, eğer herhangi bir komplikasyon yoksa operasyondan 2 hafta sonra uçabilir. Komplikasyonsuz bypass'ta ise bu süre 3 hafta.
Kalp krizi geçiren hastaların çoğunluğu taburcu olduktan 1-2 hafta sonra şehir içinde araç kullanabilir. Ciddi ritim bozukluğu gelişen ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda araç kullanımı engellenmelidir.
Ameliyattan 8 hafta sonra araba kullanmanıza izin verilebilir.
%90 ve bu oranın altında engellilik derecesi olan bireylerden ilk araç alımlarında ÖTV ödemesi alınmaz. Ancak engellilik derecesi %90'dan az olan görme engelli, zihinsel engelli, işitme engelli, kalp hastası ve böbrek hastası bireyler ÖTV avantajından faydalanamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Yüzde 90 ve üzerinde engeli olanlar ÖTV'siz araç satın alabiliyor. Bireyin engellilik yüzdesi 40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor.
Kalp krizi geçirdikten sonra anjiyoplasti yaptırdıysanız ancak işlem başarısızsa 4 hafta. Doktorunuz güvenli olduğunu söylediğinde araç kullanmaya yeniden başlayabilirsiniz.
g) Kalp yetersizliği ve kapak hastalığı tanısı konan ve ağır semptomatik (NewYork Kalp Cemiyeti Sınıf 3-4) olan sürücü/sürücü adaylarına kardiyoloji uzmanı kanaatine göre sürücü belgesi verilir. ğ) Konjenital kalp hastalığı tanısı konmuş olanlardan kompleks veya ciddi kardiyak problemi olanlara sürücü belgesi verilmez.
Açık Kalp Ameliyatı Riskleri Nelerdir
Dolaşım sistemi ile kalp damar sisteminin oldukça karmaşık ve birbiri ile ilişkili olması sebebi ile diğer cerrahi uygulamalara oranla daha riskli bir ameliyattır.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Stent takılan hasta kaç yıl yaşar? Stentlerin belli bir ömrü yoktur.
Tipik olarak, rutin bir anjiyo sonrası hastanede kalış süresi genellikle 4 ila 24 saat arasında değişebilir. Bazı durumlarda, anjiyo sonrası hastaneden aynı gün taburcu olmanız mümkün olabilir. Bu genellikle basit ve düşük riskli anjiyo işlemlerinde geçerlidir.
Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise bol su tüketmek, sigara ya da alkol kullanmamak, sıvı içecekler tüketmek, ilk 24 saat duş almamak olarak sıralanabilir. Eğer vücudunuzda tanımlayamadığınız bir durum söz konusu olursa işlemi yapan kardiyoloji doktoruna bildirmek en doğru davranış olacaktır.
* Kalp sağlığını korumak için hastaların diyetisyenin önermiş olduğu şekilde beslenilmesi önerilmektedir. * Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
Anjinal yakınması olanlara, akut koroner sendrom tanısı almış olanlara ve koroner arter bypass cerrahisi uygulanan sürücü adaylarına gerekli medikal tedavi ve invaziv girişimleri tamamlandıktan 6 hafta sonra yapılacak olan uzman tabip kanaatine göre sürücü belgesi verilecek.
(3) Kas hastalıklarından myopati ve progresif muskuler distrofisi, myotonisi ve kas-sinir kavşak hastalıkları olan şahıslardan trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olanlara sürücü belgesi verilmez.
İleri derecede ses kısıklığı, solunum bozukluğu ve ileri derecede konuşma bozukluğu olanlar, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar, bu kişilere ikinci grup sürücü belgesi verilemez. Kalıcı Trakeostomisi olanlar ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar. Bunun dışında her iki grup ehliyeti alabilirler.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir. Hasta Anjiyografi sonrası kendisine verilen ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanmalı, mümkün olduğunca fazla sıvı tüketmelidir.
İşlem tamamlandıktan hemen sonra personel tarafından hasta gün boyunca kalması gereken yatağa götürülür. Ameliyat sonrası borular kesinlikle çıkarılmamalıdır. Durumunuza göre doktorunuz hemen taburcu edilmenizi ya da birkaç gün boyunca istirahat etmenizi de tavsiye edebilir.
Şeker hastalığı, kanser hastalıkları, alzheimer, tansiyon ve kalp hastalıkları bu tür kronik hastalıklara örnektir. Bu hastalıklardan birisine sahipseniz ÖTV'siz araç alamazsınız.
Fakat ÖTV muaflı araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
Engelli Yolcular için ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Muafiyeti
Devlet hastanesinden alınmış %90 ve üstünde engellilik derecesi olduğunu gösteren rapor (ağır engelli, zihinsel engelli veya süreğen hastalığı olup aracı kendisi süremeyecek durumda yolcu engelliler bu kapsamda değerlendirilir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri