İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.
İlgili 21 soru bulundu
* Kalp sağlığını korumak için hastaların diyetisyenin önermiş olduğu şekilde beslenilmesi önerilmektedir. * Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir.
Anjiyo sonrasında bol su içilmesine, sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Damarlarda ya da kalpte bir sıkıntı görülsün ya da görülmesin kişilerin sağlıklı beslenme kurallarına uyması önemlidir. Anjiyo normal hayatı kısıtlayan bir işlem değildir. İşlemden 24 saat sonra genellikle işe dönebilmek mümkündür.
Koroner anjiyo sonrasında 48 saat kesinlikle banyo yapılmaz. Herhangi bir komplikasyon beklenmeyen hastalar 6 saatlik hastane istirahatleri sonrasında taburcu edilebilirler. Fakat bu daha önce de belirtildiği gibi tamamen hastanın durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir. Bu durumun dışında koroner bt anjiyografi sonrası ağrı olmamakta, iyileşme süresi aynı gün içerisinde gerçekleşmektedir.
Ağır kalp krizi geçirmiş, efor kapasitesi kısıtlı, yatakta uyurken bile nefes darlığı çeken hastalara cinsel aktivitenin önerilmediğini aktaran Bitigen, “Hasta hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyiyse, stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye izin veriyoruz.
Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.'' Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç. Dr.
Kalp krizi geçirdikten sonra anjiyoplasti yaptırdıysanız ancak işlem başarısızsa 4 hafta. Doktorunuz güvenli olduğunu söylediğinde araç kullanmaya yeniden başlayabilirsiniz. Kalp yetmezliğiniz varsa araba kullanabilirsiniz ancak bu sahip olduğunuz belirtilere bağlıdır.
Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır.
Cinsel yaşantının normal seyrinde devam etmesi kasıktan yapılan anjiyoda güçtür. Ancak el bileğinden yapıldığında çok daha rahat hareket edilebiliyor. Hastaların ertesi gün normal cinsel yaşamlarına dönmeleri pek önerilmese de seks yapılmasında bir sakınca bulunmuyor.
Anjiyo uygulaması yaptırılacak günden bir önceki geceden itibaren yemek yenilmemesi önerilir. Uygulama sonrasında istirahat edileceği için kişi yanında refakatçi ve rahat kıyafetler bulundurmalıdır.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
Anjiyo işlemi yaklaşık olarak 20-60 dakika sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve incelenecek damarlara göre değişiklik gösterebilir.
Taburcu olduktan sonra, yeni gelişen göğüs ağrısı ve nefes darlığı, ateş ve girişim yapılan bölgede kanama veya büyük şişlik ve morarma halinde acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Üst göz kapağı ameliyatları bunlar arasında en hafif sayılabilecek işlemlerdir ve ertesi gün bile araba kullanmaya izin verir. Buna karşın, göz kapakları ile tüm yüze birlikte yapılan girişimlerde, en az 3-4 gün kadar araba kullanmamak doğru olur.
Anjio işleminde damar açılmaz, yalnızca tıkalı yani yalnızca sorunlu damar görüntülenir.
Anjiyografinin 'damarların görüntülenmesi' demek olduğunu belirten Doç. Dr. Arif Arısoy, şu uyarılarda bulundu: "İşlem sırasında kullanılan ilaçların vücuttan atılmasına yardımcı olmak için bol su içmek iyi olacaktır.
Anjiyo ameliyatı ortalama 15-30 dakika arası sürmektedir. Giriş yerine göre kol veya kasık damarının bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. Sonrasında o damardan kateter adı verilen plastik borularla kalp damarlarına ulaşılır ve boya verilerek kalp damarları görüntülenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri