Gezdiği yerlerde kendilerinden faydalandığı diğer hocaları arasında İbn Nümeyr, Ebû Bekir İbn Ebû Şeybe, Ebü'l-Hasan İbn Ebû Şeybe, Ebû Sevr, Ebû Hayseme Züheyr b. Harb, Abd b. Humeyd, İbnü'l-Müsennâ, Bündâr lakabıyla tanınan Muhammed b. Beşşâr, Abdullah b.
Bugün için dört mezhepten birinde olduğunu söyleyemeyenler mezhepsizdir. En büyük iki hadis âlimi İmam-ı Buhari ve İmam-ı Müslim de Şâfiî mezhebindeydi.
Müslim bin Haccac veya sıklıkla İmam Müslim (821 - 875) (Arapça: أبو الحسين مسلم بن الحجاج القشيري النيشابوري), 9. yüzyılda yaşamış, İslam literatüründeki altı meşhur hadis kitabından ikincisi olan Camiu's Sahih veya bilinen adıyla Sahih-i Müslim'in yazarı olan din alimi.
Eba Müslim Horasani 719 yılında Nevr şehrinde dünyaya gelir. 12 Şubat 755 yılında Caferi Mansur tarafından şehit edilir.
İsmi, Müslim bin Haccâc bin Müslim el-Kuşeyri en-Nişaburi, künyesi Ebul-Hüseyin'dir. 821 (H.206) senesinde Nişabur'da doğdu. 875 (H.261) tarihinde burada vefat etti. Nişabur'un bir mahallesi olan Nasrâbad'da defnedildi.
İlgili 40 soru bulundu
Muslim {sıfat}
Müslüman {sıf.}
İmam Müslim, bu esere bizzat işittiği 300 bin hadisten, şeyhlerinin sıhhati konusunda icma ettiği hadisleri aldığını ifade etmiştir. Eserde -tekrarlar dikkate alınmazsa- 3033 hadis mevcuttur.
Tirmizi (Arapça: أبو عيسى محمد بن عيسى السلمي الضرير البوغي الترمذي; Farsça: ترمذی; d. 824, Tirmiz - ö. 9 Ekim 892, a.y.), 9. yüzyılda yaşamış Fars hadis bilgini. Kütüb-i Sitte denilen muteber altı hadis kitabından Sünen-i Tirmizi'nin yazarıdır.
Muhtemelen 209 (824) yılında bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz'de (veya Tirmiz'e bağlı Buğ köyünde) doğdu.
Müslim bin el-Haccac el-Kuşeyri, İslam'ın erken dönemlerinde yaşamış bir İslam alimi ve hadis bilginidir. Tam adı Müslim bin el-Haccac bin Müslim bin Vehb bin Şihâb el-Kuşeyri'dir. Müslim, 817 yılında bugünkü İran'ın Nişabur şehrinde doğmuş ve 875 yılında aynı şehirde vefat etmiştir.
Tirmîzî bazılarınca Hanbelî, bazılarınca Şafiî gibi mezheplere nisbet edilmiştir. Ancak, ashâbu'l-hadis'ten olduğu, sünnete uyup doğrudan sünnetle amel ettiği, herhangi bir mezhebi tâkip etmeyen müstakil bir müçtehid olduğu görüşü çoğunluktadır.
Sahih-i Buhari (Arapça: صحيح البخاري), asıl adı el-Câmiu's-Sahih olan ancak müellifinin adına (İmam Buhari) nisbetle 'Buhari', hadis kitabı adlı eserdir.
Kısaca Buhari olarak bilinen Ebu Abdullah Muhammed bin İsmail, en büyük hadis bilgini olarak ifade ediliyor. Hadis ve tasavvufun beşik kenti sayılan Buhara'da, Buhara Valisi Yemân el-Cûfi'nin aracılığıyla Müslüman olan Buhari, hadis kitaplarının en tanınmış eserleri arasında yer alan Câmi-us-Sahih eseriyle biliniyor.
Peygamberimiz (asm) ne Şafidir, ne Maliki, ne Hanefi, ne de Hanbelî… Peygamberimiz (asm), bütün bu mezhepleri çekirdeğinde ve gövdesinde barındıran bir şecere-i rahmettir.
Hanefi mezhebi, İslam dininde bulunan 4 sünni mezheplerinden birisidir. Hanefilerin sünni mezhepler arasında kabul ettikleri inanç mezhepleri ise Maturidilik adıyla bilinir. Hanefi mezhebine inanan kişiler ise Hanefi olarak adlandırılır.
Etimoloji. Mezhebin ismi kurucusunun künyesi olan Ebû Hanife'den gelir. Hanife sözcüğü hanif kökünden gelir. Hanif sözcüğü İslam öncesinde Allah'ın birliğine inanan ve İbrahim'in dininden olanları tanımlamakta kullanılır.
TİRMİZİ KİMDİR? En güvenilir hadis kaynaklarından biri olan Tirmizi, 824 yılında bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz'de doğdu. Kendisinin belirttiğine göre Merv'den gelip Tirmiz'e yerleşen bir aileye mensuptur.
Buhari'deki hadis sayısı 7124, İbn Mace'deki hadis sayısı 4341, Nesai'deki hadis sayısı 5758, Tirmizi'deki hadis sayısı 3953 civarındadır.
Akyüz, Hüseyin . "Hadislerin Tashihi İle İlgili Tirmizî'nin Hocası Buhârî'ye Sorduğu Sorular (Sünen Bağlamında Bir Değerlendirme)". BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 5 / 2 (Aralık 2018): 247-269 .
Tirmiz (Özbekçe: Termiz/Термиз), Özbekistan'ın Surhanderya ilinin yönetim merkezi olan şehir. Ülkenin güneydoğusunda, Afganistan sınırı yakınında yer alan şehir, kadim medeniyetler zamanında önemini korumuş tarihi bir şehirdir.
İmam Süyûtî, Tirmizi'ye yapılan eleştirilere cevap vermiş ve onun eserinde uydurma olmadığını belirtmiştir. (bk. TDV İslam Ansiklopedisi, Tirmizi, Sahih md.) Hadisler ve hadis kaynakları, hem yazılı hem sözlü hem de uygulanarak sağlıklı bir şekilde bize ulaşmıştır.
(Salât Hadisleri)
Tirmizi‟nin Sünen adlı eseri, hadis kitapları içerisinde en sahih ve meĢhur olarak bilinen “Kütüb-i Sitte” adlı kitaplar arasında yer almaktadır.
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
Abd al-Hâdî al-Fadlî tarafından girişinde, Kitab-ı Ali, Peygamber'in yetkisiyle yazılan ilk "Ehl-i Beyt hadis kitabı" olarak anılır.
Diğer taraftan sahabi kadınlar içinde tek başına Hz. Âişe'nin rivayeti 2081'e ulaşmaktadır. Hz. Âişe'yi çıkardığımızda diğer kadın sahabilerin rivayet ettikleri hadis sayısı 458 civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri