İşlem sonrası nörolojik komplikasyon sıklığı %0,2 ile %4,5 arasındadır. Ortalama %50 hastada ise DSA işlemi sonrası baş ağrısı olabilmektedir.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Operasyonun ardından anjiyo yapılan bölgede morluklar, şişlik veya ağrı gözlenebilir. Ancak bu ciddi bir durum değildir. Morluklar ilk hafta içinde geçecektir. Ağrılar için de doktorunuz ağrı kesiciler reçete edebilir.
Anjiyo yapılan bölgede ise birtakım şişlik, ağrı ve morluklar görülebilir fakat bu mühim bir durum değildir. Morlukların muhtemel olarak bir hafta içerisinde geçmesi durumu yaygındır. Ufak çapta olan ağrılar için eğer doktorunuzun kullanmanızı tavsiye ettiği ağrı kesiciler var ise kullanabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Anjiyo sonrası toplardamar semptomları sebebiyle görülebilecek olan ağrı ve uyuşmalar özellikle bacakta olmakla birlikte tüm vücutta görülebilir. Bu semptomların görülmesi çok ciddi olmadığı sürece oldukça normaldir.
Tipik olarak, rutin bir anjiyo sonrası hastanede kalış süresi genellikle 4 ila 24 saat arasında değişebilir. Bazı durumlarda, anjiyo sonrası hastaneden aynı gün taburcu olmanız mümkün olabilir. Bu genellikle basit ve düşük riskli anjiyo işlemlerinde geçerlidir.
Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise bol su tüketmek, sigara ya da alkol kullanmamak, sıvı içecekler tüketmek, ilk 24 saat duş almamak olarak sıralanabilir. Eğer vücudunuzda tanımlayamadığınız bir durum söz konusu olursa işlemi yapan kardiyoloji doktoruna bildirmek en doğru davranış olacaktır.
Öncelikle ince damarlara sahip olan kişilerde kanül nedeniyle ağrı daha fazla hissedilebilir. Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir. Bu durumun dışında koroner bt anjiyografi sonrası ağrı olmamakta, iyileşme süresi aynı gün içerisinde gerçekleşmektedir.
Sanal Anjiyo işlemi sonrasında gündelik hayata rahatlıkla devam edilebilmektedir ve hastanede yatmaya gerek kalmamaktadır. Fakat kontrast madde olarak ifade ettiğimiz renkli boyanın vücuttan sağlıklı ve hızlı bir şekilde atılabilmesi için işlem sonrasındaki 48 saat boyunca bol bol su tüketilmelidir.
Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Anjiyo olduktan sonra halsizlik olur mu? Yaşlı hastalarda halsizlik ve güçsüzlük hissi meydana gelebilir. Ancak hastalar uzun bir süre aç kaldıkları için de halsizlik yaşayabilir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiyo Riskleri ve Olası Komplikasyonları
Özellikle kasıktan girilen işlemlerden sonra hastanın hareket etmesi ya da işlem bölgesine baskının iyi yapılamaması kanama riskine neden olabilir. Bu durumda hastanın bacağında geniş çaplı morarmalar görülebilir.
stent tıkandığı zaman hastada tekrar GÖĞÜS AĞRILARI ortaya çıkar, zaten hasta bu durumu çok iyi bildiği için kalp damarlarında TEKRAR sorun olduğunu hisseder. Yüzde 10 hastada ise göğüs ağrısını KALP KRİZİ takip eder.
Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
* Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
Aynı hasta ömründe kaç kez anjiyo olur? Aynı hastanın ömründe anjiyo sayı sınırlaması yoktur. Sadece kasıktan mı anjiyo olunur? Hayır, anjiyo sadece kasıktan yapılmaz, koldan da yapılabilir.
Ağır kalp krizi geçirmiş, efor kapasitesi kısıtlı, yatakta uyurken bile nefes darlığı çeken hastalara cinsel aktivitenin önerilmediğini aktaran Bitigen, “Hasta hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyiyse, stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye izin veriyoruz.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Balon veya stent uygulanan hastalarda, işlem sırasında kan sulandırıcı ilaç verildiğinden dolayı yatakta yatış süresi anjiyografiye göre bir kaç saat daha uzundur. Stent işleminden sonra doktor 3-6 ay süreyle kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmasını (aspirin kullanıyorsanız ek olarak) isteyebilir.
Balon anjiyoplasti, ince yapıda ancak basınca dayanıklı olarak üretilen özel kateterler yardımı ile yapılır. Tıkanmış ya da daralmış bölgeye yerleştirilen kateter şişirilir. Adeta bir balonu andıran kateter, damarın genişlemesini, tıkanıklığın parçalanmasını ve bölgedeki kan akışının rahatlamasını sağlar.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Anjio işleminde damar açılmaz, yalnızca tıkalı yani yalnızca sorunlu damar görüntülenir.
Cinsel yaşantının normal seyrinde devam etmesi kasıktan yapılan anjiyoda güçtür. Ancak el bileğinden yapıldığında çok daha rahat hareket edilebiliyor. Hastaların ertesi gün normal cinsel yaşamlarına dönmeleri pek önerilmese de seks yapılmasında bir sakınca bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri