şıra'nın eski ramazanlarda ve iskender kebapçılarda tercih edilmesinin başlıca nedeni kan şekerini dengeleyici etkisidir. bu tarz şıra kuru üzümden yapılandır. ayrıca üzüm suyu sıkılarak yapılan içeceklere de şıra denir bazı yerlerde.
Olgunlaşmamış üzümlere koruk dendiğinden yazımın başında bahsetmiştik. Doğal bir su olan koruk suyu ise bu üzümlerin ezilmesinden ortaya çıkıyor. Üzümler henüz ham olduğundan bu su da doğal olarak ekşi olarak karşımıza çıkıyor.
Şıra, temel olarak üzüm elma ve armutun suyunun çıkarılması ile elde edilen bir tür meyve suyu olarak tanımlanabilir. Genellikle şerbet ve şurup ile karıştırılsa da şıra tamamen doğal bir içecektir.
Ayrıca üzüm veya buğday şırasını içmenin de dinen bir sakıncası yoktur. Bu nedenle üzüm ve buğday şırasını içmek de helaldir. Ancak helal olan üzüm veya buğday şırası, alkol haline, şarap haline dönüşünce, o sıvı haram olur.
Şıra, Türk mutfağında kısmen fermante edilmiş üzüm veya elma suyundan yapılan alkolsüz bir içecektir. Tadı, içerdiği yüksek orandaki fruktozdan dolayı tatlıdır. Kırmızı toprak rengindedir. Genellikle İskender kebap ile birlikte servis edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Cevap: Üzüm suyu ateşte veya kendiliğinden kaynarsa haram olur. Ama eğer kaynayarak üçte ikisi gider, üçte biri kalırsa, helal olur. Üzüm suyu kendiliğinden veya kaynatılma suretiyle kaynarsa, içilmesi haramdır; ama necis değildir. Aynı şekilde üzüm kaynarsa vacip ihtiyata göre yenilmesi haramdır, fakat necis değildir.
İslam hukukunda nebiz
Üzümün nadir olduğu Arabistan'da ve Medine'de şarap daha çok hurma ile nadiren de üzümden yapıldığı rivayet edilmiştir ancak İslam hukukunda üzümden imal edilenler içkiye Hamr diğer maddelerden imal edilen içkiler de genel olarak Nebiz adı altında ele alınmıştır.
2. Papağan, tavus, yarasa, kerkenez, lori kuşu ve kırlangıç gibi hayvanlar haramdır. 3. İçine necis bir şeyin düştüğü yağ, pekmez ve sirke gibi sıvı maddeler de temizlenmeleri mümkün olmadığından haramdır. 4.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Onlara bu özelliği veren madde ise etil alkoldür. Yani sarhoş edici içkiler, etil alkol ihtiva ettikleri için haram kılınmışlardır.
Koruk: Henüz olgunlaşmamış ham ve ekşi üzüme verilen ad.
Şıranın ana maddesi üzümdür. Üzüm şırası iyi bir enerji kaynağı, iyi bir besin ve faydalı bir içecektir. Özellikle bedensel gelişmede, deri ve saç beslenmesinde ateşli ve iltihaplı hastalıklarda, madensel tuz eksikliklerinde, böbrek ve karaciğer hastalıklarında oldukça yararlıdır.
Enoant Ukrayna'nın Kırım Bölgesinde yetişen Cabernet Sauvignon cinsi siyah üzümlerin sapı, kabuğu ve çekirdeğinden elde edilen konsantre bir gıda takviyesidir. Üzümün antioksidan ve antiagaing özelliği nedeniyle çok çeşitli kullanım alanı vardır.
Şıra kırmızı üzümden aldığı lezzet ile hem sağlıklı bir içecektir hem de vücuda iyi gelir. Vitamin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan şıra, yaz sıcaklarında vücudu rahatlatmaktadır. A, B1 ve B2 vitaminlerine sahip olan bu içecek, bedenin daha canlı kalmasını ve enerjiyle dolmasını sağlar.
Şıra Çeşitleri Kahramanmaraş'ta özellikle kışın tüketilen yiyeceklerden olan pekmez, bastık, bestil, samsa ve sucuklara genel olarak “şıra” adı verilmekte olup şıra çeşitlerinin yöresel mutfak kültürü içerisinde özel bir yeri vardır.
Bakara 219: “Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: «Bu ikisinde büyük bir günah ve insanlara bazı yararlar vardır. Ancak günahları yararlarından daha büyüktür.»”
(Mâide Sûresi, 91. Âyet). Peygamberimiz'in (s.a.v.) bu konuda sahih hadisleri vardır: 'İçki bütün kötülüklerin anasıdır' (ümmül habais). 'Sarhoşluk veren her içkinin azı da çoğu da haramdır' hadisleri bunlardan sadece ikisidir.
Alkollü bir içkiyi hayatında bir kere yarımdan da az içmiş olan adam, günaha girmiş olur. Fakat bu adam alkollü içkinin haram olduğuna imanı varsa, bir küp de içmiş olsa dinden çıkmaz. İçten bir şekilde tövbe eder, Allah da affederse inşallah Cennete de girer.
Domuz, köpek, eşek, katır, kurt, arslan, kaplan, leş yani dine uygun olarak kesilmeyen veya Allahü tealadan başka birisinin ismiyle kesilen hayvan ve kan haramdır. Her türlü alkollü içkiler; esrar, eroin; morfin, kokain içmek ve alım-satımını yapmak haramdır.
Egemen İslam fıkhında şarapla birlikte bütün alkollü içeceklerin haram kabul edilmesi aslında bir kıyasa dayanmaktadır. Buna göre, Kur'an'da şarap haramdır. Şarabın haram olmasına sebep olan şey onun sarhoş edici özelliğinin bulunmasıdır. O halde sarhoş edici özelliği bulunan her şey haramdır.
şafii mezhebinde; ön dişleri zayıf olup, bunlarla her hangi bir şeyi parçalama imkanı bulunmayan kirpi ve tilki gibi hayvanların etlerinin yenmesi haram değil. bu demek değil ki gidin yiyin.
Rom alkollü bir içki türüdür. İçilmesi İslam'a göre caiz değildir.
Nitekim Peygamberimizin dedesi Abdulmuttalib'in de içki içmediği bilinir. Peygamberimizin henüz haram kılınmadan önce de şaraba karşı soğuktu. Hatta miraç gecesinde kendisine süt ve şarap dolu iki kase sunulduğunda sütü tercih etmişti.
Peygamber (s.a.s)'in çeşitli hadisleri bu konuda uygulama esaslarını gösterir: "Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve her sarhoşluk veren şey haramdır. Bir kimse şarabı dünyada içer de ona devam üzere iken tövbe etmeden ölürse, âhirette kevser şarabını içemez." (Müslim, Eşribe, 73).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri