Anjiyo sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ise bol su tüketmek, sigara ya da alkol kullanmamak, sıvı içecekler tüketmek, ilk 24 saat duş almamak olarak sıralanabilir. Eğer vücudunuzda tanımlayamadığınız bir durum söz konusu olursa işlemi yapan kardiyoloji doktoruna bildirmek en doğru davranış olacaktır.
Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir. Hasta Anjiyografi sonrası kendisine verilen ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanmalı, mümkün olduğunca fazla sıvı tüketmelidir.
* Kalp sağlığını korumak için hastaların diyetisyenin önermiş olduğu şekilde beslenilmesi önerilmektedir. * Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
Anjiyo Sonrasında Yemek Alışkanlıkları
Taze meyve, sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve protein kaynakları içeren bir beslenme programı tercih edilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Anjiografi Sırasında ve Sonrasında Neler Olabilir? Anjiografi riskli bir işlemdir. Anjiografi sırasında girişim yapılan damar ve içinde kateterlerin ilerletildiği damarlar yaralanabilir. Kanama, pıhtı atması ve damarlarda tıkanıklık oluşabilir.
Kalp krizi geçirdiyseniz ve stent yoksa 4 hafta boyunca, stent varsa en az 1 hafta boyunca araç kullanamazsınız. Ancak klinik durumunuza gre doktorunuz bu süreyi 4 haftaya çıkarabilir. Kalp krizi geçirdikten sonra anjiyoplasti yaptırdıysanız ancak işlem başarısızsa 4 hafta.
Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor. Stentler tıkandığında ise içlerine tekrar stent takılabiliyor.
Koroner bt anjiyografi iyileşme süresi içerisinde uygulamanın yapıldığı bölgeye yüklenmemesi önerilmektedir. Öncelikle ince damarlara sahip olan kişilerde kanül nedeniyle ağrı daha fazla hissedilebilir. Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir.
Kasık damarından uygulanan anjiyo sonrası; kanama kontrolü amacıyla hastanın 4-6 saat yatarak istirahatı gereklidir. Bundan sonra hekim kontrolünde kasık bölgesinde bir problem yoksa hasta mobilize olur, 1-2 saatlik hastane içinde gözlem sonrası taburcu edilir.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Koroner anjiyo sonrasında 48 saat kesinlikle banyo yapılmaz.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
Hasta işlem bitiminde el bileğindeki ufak bir bandaj ile hemen ayağa kaldırılır, ortalama 2 - 3 saatte taburcu edilir. Aynı gün içinde normal yaşantısına döner. 6 saat sonra ilk ayağa kaldırma girişimi yapılır. İlk 24-48 saat yürüyüş, araba kullanmak vb aktivitelerde önemli sınırlanma yaşar.
Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrısı hisseden hastaların bu durumu bir kardiyoloji hekimi ile konuşmaları gerekir. Koroner by-pass olmuş veya stent yerleştirilmiş hastalar, tedavilerini düzenli devam ettirmek şartıyla, yara iyileşmeleri tamamlandıktan sonra hekim önerisiyle normal cinsel aktivitelerine dönebilirler.
İşlem sırasında kalp krizi ve felç riski vardır. Ancak bu durumun doğrudan anjiyo ile ilgili olduğunu söylemek için yeterli kanıt mevcut değildir. Hastanın tıkalı olan damarı işlem sırasında kalp krizi ve felç riskine neden olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Anjiyo olduktan sonra halsizlik olur mu? Yaşlı hastalarda halsizlik ve güçsüzlük hissi meydana gelebilir. Ancak hastalar uzun bir süre aç kaldıkları için de halsizlik yaşayabilir.
Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.'' Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç. Dr.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
Anjiyografinin 'damarların görüntülenmesi' demek olduğunu belirten Doç. Dr. Arif Arısoy, şu uyarılarda bulundu: "İşlem sırasında kullanılan ilaçların vücuttan atılmasına yardımcı olmak için bol su içmek iyi olacaktır.
Anjiyo sonra bacakta görülen ağrı ve uyuşmalar
Daha önce de bahsedildiği gibi toplardamar semptomlarından kaynaklanan ağrı, morarma ve uyuşma durumları oldukça olağandır. Bu durumda hastanın endişe etmesine gerek olmamaktadır.
İşlem genellikle 30 dakikadan daha kısa sürer ve uzun süreli ilaç verilmesi gerekmeyen hastalar genellikle ertesi gün taburcu edilir. Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol - Anjiyo (Koroner Anjiyografi) Nedir ve Nasıl Yapılır?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri