Yurt Hizmetleri Yönetmeliğinin “Barınma Şartları” başlığı 6'ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde “Zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışmaması.” hükmü yer almaktadır.
1. Bakanlığa bağlı yurtlarda sürekli barındırılan kayıtlı öğrencilerden Temmuz ve Ağustos aylarına ait yurt ücreti alınmaz. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında zorunlu yaz okulu, staj ve benzeri nedenlerle nöbetçi yurtlarda kalacak öğrencilerden barındıkları süreler için ücret peşin alınır.
Sigortalı çalışan ve aynı zaman KYK bursu alan öğrencinin bursu kesilmeyecek. 'Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik', 2018 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Normalde KYK yurtlarında kalabilmek için öğrenci olmak gerekir. Fakat GSB Seyahatsever Programında üniversite öğrenci olma şartı aranmamaktadır. 18 ve 30 yaş arasında olan herkes bu proje ile KYK yurtlarında ücretsiz kalabilirler. KYK yurtlarında ücretsiz kalabilme tarihleri 10 Temmuz ve 27 Ağustos şeklindedir.
İlgili 29 soru bulundu
Anne ve babası vefat etmiş olan yirmi beş yaşını geçmemiş öğrenciler, Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde barınarak tamamlayanlar, Devlet koruması altında olanlar, Bakanlık yurtlarında ücretsiz barınma hakkına sahiptir.
İl müdürlüğüne durumunuzla ilgili sınav veya staj belgesi ibraz etmeniz gerekmektedir. Sadece nöbetçi yurtta barınma imkânınız bulunmaktadır. Yurt tercihinde bulunamazsınız. BU İMKÂNDAN İLGİLİ BELGELERİN İBRAZI HALİNDE KREDİ VE YURTLAR KURUMU YURTLARINA KAYITLI OLMAYAN ÖĞRENCİLER DE YARARLANABİLMEKTEDİR.
Oda tipleri kalan kişi sayısı, yatak, çalışma masası vb. durumlara göre değişiyor. 2023-2024 KYK Yurt Ücretleri en düşük 345 liradan başlıyor. Aylık ücretler turt tipine göre 570 liraya kadar yükselebiliyor.
Yurt ücreti ve Güvence Bedeli: Yurtların 2023 yılı aylık yurt ücreti 750 TL, güvence bedeli 1.620 TL'dir. Beslenme yardımı: Sabah Kahvaltısı 45 TL, Akşam Yemeği 85 TL olmak üzere toplam 130 TL günlük beslenme yardımı yapılmaktadır.
KYK yurt tipleri, 1.tip, 2. tip, 3.tip, 4.tip, 5.tip, 6.tip olarak sıralanırken, bu sınıflandırma; odanın büyüklüğü, kalan kişi sayısı, içerisinde tuvalet banyo olması gibi özelliklere göre belirleniyor. En ucuz KYK yurdu 1. tip olurken, en yüksek ücrete sahip olan yurt ise 6. tip olarak seçeneklerde yer alıyor.
Yürürlükten kaldırılan maddeyle öğrenim kredisi alan öğrencilerden en az asgari ücret düzeyinde bir gelirle sürekli çalıştıkları tespit edilenlerin kredileri artık kesilmeyecek.
Öğrenci olma şartı aranmaz. Yurda misafir girişi yapılırken gençlerden T.C. kimlik kartı (nüfus cüzdanı) fotokopisi alınır. Konaklama için yurtlara ilk giriş saati 16.00 olup konaklama süresi sona verip ayrılacaklar da odayı en geç 13.00'de boşaltmalıdır.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un sorusunu yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, “Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur” dedi.
a) İçinde bulunulan ayın yurt ücretini ödemesi için öğrenciye takip eden ayın onu saat 23.59'a kadar süre verilir. Ayın onunun resmi tatil gününe denk gelmesi halinde süre ilk iş günü saat 23.59'a kadar uzatılır.
Yurtlarımızda kesin kayıtlı olarak barınan öğrencilere yapılan günlük beslenme yardımı; 2023-2024 öğretim yılında yurtların açılış tarihinden itibaren sabah kahvaltısı yardımı 40,00 TL, akşam yemeği yardımı ise 80,00 TL olmak üzere toplam 120,00 TL olarak uygulanmaktadır.
KYK yurtlarına kayıt yaptırmak isteyenler, KYK yurt ücretlerinu 13-16 Eylül tarihleri arasında ödeyecek. KYK yurt odaları 345 lira ile 750 lira arasında değişiyor. Yurt ücretleri Ziraat Bankası'na ödeniyor.
TİP 3 - 4 KYK YURDU: 3. tip yurtlarda oda büyüklüğüne göre kişi sayısı 4-6 kişi olarak değişmektedir. Odalarda çalışma masası, buzdolabı ve bazı yurtlarda kitaplık bulunmaktadır. Banyo, tuvalet ortak kullanım alanıdır. Aylık ödemesi 405 - 480 TL'dir.
TİP 5 - 6 KYK YURDU: En lüks olarak bilinen bu 5. be 6. tip KYK yurtlarında, odalar 1-2-3 kişilik olmakla birlikte odaya özel tuvalet bulunmaktadır. Ayrıca oda içinde öğrencilerin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayacak eşya bulunmaktadır. Aylık ödemesi 510 - 570 TL'dir.
KYK YURTLARI KAÇ KİŞİLİK? Yurdun büyüklüğüne bağlı olmakla birlikte, KYK yurt odaları 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12 kişiliktir. Yurt başvurusu yapılırken kaç kişilik odalarda kalacağınızla ilgili bir tercih yapılamıyor.
KYK YURT ODALARI KAÇ KİŞİLİK? KYK yurtları, öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmet vermektedir. Yurtlarda odalar genellikle 2-4 kişiliktir. Odalarda çalışma masası, buzdolabı ve bazı yurtlarda kitaplık bulunmaktadır.
5.tip: KYK yurtları ikinci en iyi yurtlardandır. Buna oranla ikinci en yüksek yurt ücreti ve depozito ücreti de 5. tip KYK yurtlarınındır. Kredi ve Yurtlar Müdürlüğü birçok şehirde yeni yurtlar yaptı bu yurtların çoğu 4.-5. ve 6. tip yurtlar sınıfında öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını karşılar.
Öğrenciler seçtikleri yemeklerin toplam fiyatını belirler ve yardım bütçesini aşma durumu olursa bu durumda aradaki farkı nakit olarak ödemektedirler. Yani KYK yurtlarında yemek belirlenen beslenme yardımı ücreti kadar ücretsizdir.
Daha önce “asgari ücretten yüksek ücret alan sigortalı çalışan öğrencilerin” yurtla ilişiği kesiliyordu. Yeni değişiklikle birlikte “asgari ücretin 1,5 katına kadar ücret alan çalışan öğrencilerin” yurtla ilişiği kesilmeyecek.
"Evli olup yurtlarımızda barınmakta olan öğrenciler için özel mekanlar ve imkanlar sunulmamaktadır. Evli öğrencilere yönelik herhangi bir yurt projemiz de bulunmamaktadır.
Nöbetçi yurtlarda kalmak için yurt öğrencisi olma şartı aranmıyor. Yurtlarda kayıtlı olmayan öğrenciler de ilgili belgeyi il müdürlüğüne ya da nöbetçi yurda vererek yurt hizmetinden faydalanabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri