Anjiyo sonrası, hekimin talimatları doğrultusunda 48 saat kadar aşırı hareketlilikten kaçınılmalı, gerekli görülür ise istirahate devam edilmelidir. Hasta Anjiyografi sonrası kendisine verilen ilaçları eksiksiz ve zamanında kullanmalı, mümkün olduğunca fazla sıvı tüketmelidir.
Anjiyo sonrasında bol su içilmesine, sıvı alınmasına dikkat edilmelidir. Damarlarda ya da kalpte bir sıkıntı görülsün ya da görülmesin kişilerin sağlıklı beslenme kurallarına uyması önemlidir. Anjiyo normal hayatı kısıtlayan bir işlem değildir. İşlemden 24 saat sonra genellikle işe dönebilmek mümkündür.
Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.
* Kalp sağlığını korumak için hastaların diyetisyenin önermiş olduğu şekilde beslenilmesi önerilmektedir. * Koroner anjiyografi sonrası taburcu olduktan 10 gün sonra hastalar, tempolu olarak yürümesi önerilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiografi Sırasında ve Sonrasında Neler Olabilir? Anjiografi riskli bir işlemdir. Anjiografi sırasında girişim yapılan damar ve içinde kateterlerin ilerletildiği damarlar yaralanabilir. Kanama, pıhtı atması ve damarlarda tıkanıklık oluşabilir.
Kalp krizi geçirdiyseniz ve stent yoksa 4 hafta boyunca, stent varsa en az 1 hafta boyunca araç kullanamazsınız. Ancak klinik durumunuza gre doktorunuz bu süreyi 4 haftaya çıkarabilir. Kalp krizi geçirdikten sonra anjiyoplasti yaptırdıysanız ancak işlem başarısızsa 4 hafta.
Stentin bir ömrü bulunmuyor, hasta kendine iyi baktığı ve doktorunun tavsiyelerini uyguladığı sürece ömür boyu tıkanmadan durabiliyor. Stentler tıkandığında ise içlerine tekrar stent takılabiliyor.
İlk 24 saat duş almamak: Koroner anjiyo uygulanan hastalar ilk 24 saat duş almamalı ve hatta mümkünse ilk 48 saat sıcak su ile temas etmemelidirler.
Koroner bt anjiyografi iyileşme süresi içerisinde uygulamanın yapıldığı bölgeye yüklenmemesi önerilmektedir. Öncelikle ince damarlara sahip olan kişilerde kanül nedeniyle ağrı daha fazla hissedilebilir. Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir.
Ağır kalp krizi geçirmiş, efor kapasitesi kısıtlı, yatakta uyurken bile nefes darlığı çeken hastalara cinsel aktivitenin önerilmediğini aktaran Bitigen, “Hasta hafif bir kalp krizi geçirmiş ve efor kapasitesi iyiyse, stent takıldıktan 7 gün sonra cinsel ilişkiye izin veriyoruz.
Bilekten anjiyo aynı zamanda hastanın hemen işlemden sonra ayağa kalkabilmesine ve 1-2 saat içerisinde taburcu olmasına izin verirken, kasıktan yapılan anjiyo ile hastanın kum torbası ile yaklaşık 6 saat yatakta yatması gerekmektedir.
Kalp anjiyosu (koroner anjiyografi) sonrası, kardiyoloğunuz size stent takılmasını önerebilir. Bu önerinin nedeni, anjiyoda kalp damarlarınızda darlık saptanmış olmasıdır. Stent işlemiyle darlık ortadan kaldırılır.
Anjiyo işlemi yaklaşık olarak 20-60 dakika sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve incelenecek damarlara göre değişiklik gösterebilir.
Cinsel ilişki sırasında göğüs ağrısı hisseden hastaların bu durumu bir kardiyoloji hekimi ile konuşmaları gerekir. Koroner by-pass olmuş veya stent yerleştirilmiş hastalar, tedavilerini düzenli devam ettirmek şartıyla, yara iyileşmeleri tamamlandıktan sonra hekim önerisiyle normal cinsel aktivitelerine dönebilirler.
Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır.
Anjio işleminde damar açılmaz, yalnızca tıkalı yani yalnızca sorunlu damar görüntülenir.
Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.'' Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç. Dr.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
- Kalp ve akciğerde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının semptomları; kol, göğüs, sırt ve boyunda oluşan ağrı ile nefes darlığının yaşanmasıdır. - Beyinde ortaya çıkan kan pıhtılaşmasının belirtileri; hareket edememe, konuşmada bozukluk, anlamada zorluk çekme ve baş ağrısı şeklindedir.
Anjiyo süresi, genellikle 30 ila 60 dakika arasında değişir. Ancak, bazı durumlarda, işlem daha kısa veya daha uzun sürebilir. Anjiyo işlemi, hastanın durumuna, kalp damarlarındaki tıkanıklık derecesine ve anjiyo yapılan bölgeye bağlı olarak değişebilir.
Kalp ve damar hastalıklarının tanısında önemli bir yere sahip olan koroner anjiyografi işlemi son yıllara kadar genellikle kasıktan yapılmaktaydı. Ancak daha ince iğne, kılıf ve kateter gibi malzemelerin kullanıma girmesiyle anjiyonun el bileğinden yapılması da mümkün olmuştur.
- Böbrek yetersizliği olan hastalar, - Sol kalp yetersizliği olanlar, - Kişinin ateşi var ise, - Bazı kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda anjiyo yapılması sakıncalı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri