Hellim peyniri, tuzlu bir peynir türü olduğundan doğrandıktan sonra fazla tuzunun gitmesi için tuzlu suda bekletilmelidir. Kızartılacak parçaların tavada kurumaması için ideal kalınlıkta kesilmesine dikkat edilmelidir.
Hellim peyniri uzun ömürlü olması amacıyla bol tuzla salamura edildiğinden, tadı size tuzlu gelebilir. Bu aşamada tercihen -eğer tuz oranını düşürmek isterseniz- tüketmeden önce suda bir süre bekletebilirsiniz.
Hellim Peyniri Nasıl Saklanır? Hellim peyniri, salamura edilmesi sebebiyle uzun ömürlü bir peynir çeşididir. Bu sebeple rahatlıkla saklayabileceğiniz hellim peynirini temiz, kuru ve sağlıklı malzemelerle üretilmiş bir saklama kabında kapağını kapatarak buzdolabında güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. İçerisindeki süt, keçi, koyun veya inek sütü olabilir. Bunların içinde keçi ve koyun sütlerinden yapılanları daha dayanıklıdır, bunlar bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim ise birkaç ay içinde bozulur.
Hellim Peynirinin Özellikleri:
Geleneksel yöntemle üretilen Hellim peynirlerinin en önemli özelliği çiğ sütten kültür kullanılmaksızın üretilmesidir. Bu nedenle peynirlerin yapısı ve aroması sütün doğal mikroflorasına bağlı olarak gelişmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Hellim peyniri, salamura edilmesi sebebiyle uzun ömürlü bir peynir çeşididir. Bu sebeple rahatlıkla saklayabileceğiniz hellim peynirini temiz, kuru ve sağlıklı malzemelerle üretilmiş bir saklama kabında kapağını kapatarak buzdolabında güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.
Hellim peyniri, fazla ısıda pastörize edilerek son şeklini alır. Bu peynir, yüksek miktarda kalsiyum içerir. Aynı zamanda sodyum, protein ve karbonhidratta bulunur. Bu nedenle insan sağlığına oldukça faydalı bir besindir.
peynir saklama
Renk ve koku, peynirin bozulduğunu gösteren en belirgin kriterler. Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir.
Hellim peyniri, Kıbrıs'a özgü bir lezzet olup koyu beyaz renkte sık dokuya sahip bir peynir türüdür. Yağsız tavada ya da ızgarada kızartılarak tüketilmektedir. Peynir, başta Kıbrıs olmak üzere Türkiye'nin güney kesiminde ve Orta Doğu'da da üretilmektedir.
Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Taze halde beyaz renkte olan mozzarella peyniri, açılmadan kendi ambalajında veya açıldıktan sonra suyun içerisinde muhafaza edilebilir. Mozzarella, ambalajından çıkarıldıktan sonra 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Orta boy bir kaba az miktar zeytinyağı koyup, ısıtın. Hellim peynir dilimlerini tavaya koyun. Üzerlerine az miktar karabiber, kekik ve kırmızı pul biber serpiştirin. Her iki tarafını biraz kızartın.
Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur. (Antep, Urfa ve Hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
Kapalı kapta ve salamura suyu içinde satılan peynirler kendi salamura suyunun içinde tutulmalıdır. Suyu azalır ise, içme suyu eklenerek peynirin havayla teması kesilmelidir. Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır, böylece dış ortamla teması en aza indirilmiş ve bozulma riski azaltılmış olur.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Fırında Künefe Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce şerbeti yapalım şerbet kaynarken limon damlatalım. 10 dk sonra ocaktan alalım. Daha sonra 20 cm bir fırına dayanıklı bir kaba 1, 5 su bardağı tel kadayıf koyup güzelce yayalım. Sonra hellim peynirden ya da dil peynirini didikleyip koyalım.
Biberleri yıkayıp dörde kesin. Saplarını ve çekirdeklerini çıkarın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve biberlerin kesilmiş tarafları alta gelecek şekilde dizin. Kabuklar kararıp kabarıncaya kadar fırınlayın.
Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
Peynirin bozulduğunu tadından da anlayabilirsiniz. Tadı kötüyse bozulmuş demektir. Renk ve koku da peynir için önemli bir kriter. Rengi sarıya dönen peynirin yapısı bozulmuştur.
Açıkta kalan peynir ilk olarak sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür. Yumuşak yapılı bir peynir açıkta kaldığında sertleşir ve lezzetini yitirmeye başlar. Rengi değişmeye başlayan peynirleri tüketmemenizi öneririz.
Peynirde pembeleşme nedeni: bakteriler
Araştırma sonucunda, Thermus türünün peynirde pembeleşme sorunundaki rolü belirlenmiş oldu. Peynirde pembeleşme nedeni bakteriler laboratuvarda tekrar üretildi.
İyice kızaran peynirleri tavadan almada 1-2 dakika önce bir tutam kekik atın ve peynirleri ters-yüz edin. Afiyet olsun.
1 Dilim (Orta) Hellim peyniri 95,34 kaloridir. Hellim peyniri içeriğinde 0,26 Karbonhidrat(g), 6,98 Protein(g), 7,38 yağ(g), 175,00 Kalsiyum(mg), barındırır. Hellim peyniri kalorisi ve besin değerleri…
Sıvı yağ tavaya konulur hellim peynirleri kızartılır. Az miktarda pul biber dökülür ve yumurtalar kırılıp pişirilmeye devam edilir. En son kekikle süslenir. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri