Ankara'nın yöresel lezzetlerinden en meşhuru olan Beypazarı baklavası görüntüsü ve lezzeti ile özellikle turistlerin ilgisini çekiyor. Çok eski yıllardan beri yöresel olarak hazırlanan lezzetlerden biri olan Beypazarı Baklavasının tarifi nesilden nesile aktarılıyor.
Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır.
Sıtkı Usta Fıstıklı Hışır Baklava fıstık, tereyağı, saf baklava unu ve pancar şekeri şerbetinden hazırlanmıştır. İncecik, kızarmış ve çıtır hamuru arasında şerbet ve iri taneli fıstık karışımından ortaya çıkan lezzet ile siz tatlı severlerin beğenisine sunulmuştur.
Sıtkı Usta Sultan Baklava fıstık, tereyağı, saf baklava unu ve pancar şekeri şerbeti kullanılarak hazırlanmıştır. Fıstık parçacıklı dolgun içi ve çıtır hamuru ile tadı damaklarda kalacak bir lezzet sunuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
Baklava, Osmanlı zamanından beri Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisidir. Yüzyıllardır Türk tatlısı olarak bilinir, ancak marka tescili ve patenti günümüze yakın zamanda alınmıştır. AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Yunan kardeşlerimize "Bari adını baklaviedes falan yapsaydınız" şeklinde laf atmak üzereyken 1987 yılında Birleşmiş Milletler'in yaptırdığı araştırma sonucu baklavanın bir Suriye tatlısı olduğu aklımıza geldi. Suriye'yi bir kenara bırakarak, karşı yakanın yaptığı baklavalar; bizim ev baklavası dediğimiz türden.
Baklava sözcüğü eski Türkçe'de baklağu veya baklağı olarak geçer. Aynı zamanda “baklava” isminin Moğolca 'bağlamak, sarmak' anlamına gelen bayla- sözcüğünün üstüne Türkçe olan fiil eki -v getirilerek türetilmiş olabileceği de belirtilmiştir.
Gaziantep yöresinde imal edilen baklavalar için gerçek baklavanın fıstıklı olduğu söylenebilir. Ancak damak tadı devreye girdiği zaman durum değişiyor, kimi insanlar fıstıklı baklavayı hiçbir şeye değişmezken kimileri ise cevizli baklavanın üstüne tanımıyor.
1 kilo baklava ortalama olarak 28 ila 30 dilimden meydana gelir.
40 kat yufka diye bir gelenek vardır baklava yapımında. Bunun için yufkaların aynı incelikte olması gerekir ancak aynı boyutta olması şart değildir. Parçalı olarak da atılır yufkalar tepsiye. Evlerde yapılanları 7'li ya da 14'lü de olur, olabilir.
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Baklava kültürüne yeni bir nefes katan mor baklava, orman meyvelerinin lezzet verdiği özel lezzetlerden biridir. Mor baklavaya ilham veren mor ekmeklerdir. Baklava ustalarının ellerinden çıkan ahududu ve böğürtlen aromalı mor baklava, kan şekerini yükselmediği için güvenle tüketilen tatlılardandır.
Soğuk Baklava Nasıl Ortaya Çıktı? Soğuk baklava Diyarbakır'dan çıkarak tatlı kültürümüze kazandırılmış bir lezzet. Diyarbakır'ın baklava ustaları yaz aylarında daha çok tercih edilen tatlılar olan sütlü Nuriye ve güllaçtan ilham almışlar, böylece ortaya sütlü soğuk baklava çıkmış.
Rikak, Arapça ince anlamına gelen rakik kelimesinin çoğulu. İnce yufkaları ifade için kullanılmış olabilir. Baklava türünün “rikak” sıfatı ile tarif edilmiş olması, daha önceleri baklava yapımında kalın yufkaların kullanılmış olabileceğini akla getiriyor.
Gerçek baklava ve hileli baklavanın nasıl anlaşılacağı konusunda ipucu veren Nejat Güllü “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli.
İçinde malzeme yok
Ceviz ve fıstık gibi tatlı yapımında kullanılan kuruyemiş ürünlerinin fiyatının artmasının ardından üretilen boş baklavada herhangi bir malzeme bulunmuyor.
500 gram (yarım kilo) baklava 1438 kcal içerir. 1 adet baklava kaç kalori? 1 adet (45 gr) baklava 129 kcal içerir.
İlk kez Diyarbakır'da üretilmeye başlanan ve ardından lezzetiyle tatlıseverlerin gözdesi haline gelen, az şerbetli, sütlü, soğutulmuş ve üstüne çikolata parçaları serpiştirilip, sütlü nuriye ve güllaçtan esinlenerek, ortaya çıkarılan soğuk baklavanın satışları, geçen yıla oranla ikiye katlandı.
elmalı baklava - Sini Yöresel Yemek ve Kahvaltı Yeri, Rize Resmi.
Geometride bir eşkenar dörtgen (baklava dilimi, rhombus veya rombus da denir), dört kenarı eşit uzunlukta bir dörtgendir.
Fıstıklı Yeşil Burma (Dolama)
İhtilal tatlısı veya ihtilal baklavası da denir.
Lezzet ve sağlığın ortak paydada buluştuğu içecek, milli içeceğimiz olarak adlandırdığımız ayran oluyor. Şeker oranı yüksek olan baklava gibi tatlıların yanında ayran içmek faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri