Ankara'nın 13 Ekim 1923'te başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişmiş ve Türkiye'nin ikinci en kalabalık ili olmuştur.
Ankara adının kaynağı kesin olarak bilinememektedir. Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
Ankara İç Anadolu bölgesinde bulunur. Ankara ili; Bolu, Eskişehir, Konya, Kırşehir, Kırıkkale ve Çankırı illerine komşu bir şehirdir.
İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il istatistiklerine göre, Ankara'da en çok Çorumlu, Yozgatlı ve Çankırılı, en az ise Yalovalı, Hakkarili ve Kırklarelili yaşıyor.
Erzurum'dan Sivas'a geçen Mustafa Kemal Sivas Kongresi'ni açmış ve onun da başkanı olmuştu. Sivas'ta çalışmalarını tamamlayan heyet merkez olarak Ankara'yı seçti ve oraya 27 Aralık 1919'da geldi. Ankara bu tarihten sonra ulusal hareketin yönlendirildiği merkez oldu.
İlgili 18 soru bulundu
Ankara'nın en eski ilçelerinden biri olan Balâ, Hasanoğlan ve Elmadağ gibi yerleşim birimlerini kapsıyordu. Balâ çevresindeki en eski yerleşim yeri önceleri merkez olan Karaali beldesidir. Bu yerleşim yeri 600 yıl önce Karaali adında bir Türk tarafından kurulmuştur.
Ankara ilinin nüfusu 2020 tarihine bakıldığında 5.663.322 şeklinde olduğu görülmektedir. Bahsedilen nüfusun, 2.805.877 kadarı erkek ve 2.857.445 kadarı da kadından meydana gelmektedir. Yüzde olarak bakıldığında; %49,54 oranında erkek, %50,46 oranında kadın olduğu görülmektedir.
Her Ankaralının soylarının kökeni M.Ö. 204 ve M.S. 216 yılları arasında kurulu Türk Soyu olan Büyük Hun İmparatorluğu'na dayanmaktadır. Kendi aralarında farklılaşan boylar ile devam etmektedir.
Ankara nüfusu bir önceki yıla göre 34.960 artmıştır. Ankara nüfusu 2022 yılına göre 5.782.285'dir. Bu nüfus, 2.856.479 erkek ve 2.925.806 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %49,40 erkek, %50,60 kadındır.
Türkiye'nin en kalabalık ili 15.907.951 nüfus ile İstanbul olup, Türkiye nüfusunun %18,65 bölümü İstanbul ilinde yaşamaktadır. 2. sırada 5.782.285 nüfuslu Ankara ve 3. sırada 4.462.056 nüfus ile İzmir yer almaktadır.
Ankara (/ˈaŋkaɾa/), Türkiye'nin başkenti ve Ankara ilinin merkezi olan şehirdir.
İkamet edilen ile göre nüfus kütüğüne kayıtlı olunan il istatistiklerine göre, Ankara'da en çok Çorumlu, Yozgatlı ve Çankırılı, en az ise Yalovalı, Hakkarili ve Kırklarelili yaşıyor.
Osmanlılar'da 16. yüzyıldan itibaren şehrin adı resmen Ankara (آنقره) olmasına rağmen, halk arasında "Engürü", Batılılar arasında ise "Angora" şeklinde kullanılmaya devam etmiştir.
İspanyolca, Güney Amerika ülkelerinde bazı kelimelerde. ufak tefek değişiklikler oluyor. Örneğin, "Ankara" kelimesi "Encara"dan gelir...
1964 yılında Bayburt'ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzincan'da tamamladı. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu.
Eski çağ kaynaklarında, efsanelerde, Ankara'nın kurucusu olarak Frig Kralı Midas kabul edilir. Frigler, bölgeye “gemi çıpası” anlamındaki “Ankyra” ismini veriyorlar. Frigler'in başkenti olan Gordion, bugünkü Polatlı ilçesi sınırları içerisinde yer alan Yassıhöyük Köyünde yer almaktaydı.
Nasıl işgal edildi? Evet, nasıl İstanbul'un bir işgal tarihi varsa Ankara'nın da bir işgal tarihi var. Ancak çok sınırlı bir zaman diliminde ve kısıtlı bir asker sayısıyla gerçekleşen kontrol amaçlı bir işgaldi bu.
Yusuf Kağan Kadıoğlu, “Şu an Ankara'nın bulunduğu yerin bundan 90 milyon yıl önce okyanus, 30 milyon yıl önce deniz ve 5 milyon yıl önce tamamıyla göl, günümüzde ise karasal bir hal aldığını görüyoruz” dedi.
Nüfusta Ankara'ya kayıtlı olup diğer illerde yaşayan Ankaralıların verilerine göre en çok Ankaralı 96 bin 241 kişi ile İstanbul'da yaşıyor. Dışarıdaki Ankaralıların en az bulunduğu il ise 208 kişi ile Bayburt.
Ankara Büyükşehir Belediyesini oluşturan bu ilçeler: Akyurt, Altındağ, Ayaş, Balâ, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kahramankazan, Kalecik, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar, Sincan, Şereflikoçhisar ve Yenimahalle'dir.
Cumhuriyetin ilanından sonra Ankara, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur. İdari organların teşkilatlanması ve sanayinin gelişmesi nedeniyle yakın il ve ilçeler ve yurdun diğer yörelerinden gelen iç göç ile özellikle de 1927-1935 ve 1950-1955 yılları arasında Ankara'nın nüfusu hızla artmıştır.
Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur. Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır.
Ankara'nın meşhur tatlısı: Bağdat Tatlısı🔥 #reklam Kg 180₺ 📍Gazi Mustafa Kemal Bulv.
Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır. Ankara keçisi, 13. yüzyılda Hazar Denizinin oğusundan Anadolu'ya Türkler tarafından getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri