Ankara'nın, deprem özelinde afet riskinin düşük olduğu bir şehir olarak değerlendirilebileceği ifade edilen raporda, şu tespitlere yer verildi: "Ankara'da şimdiye kadar yıkıcı deprem yaşanmamıştır. Dolayısıyla merkezden geçen ve herhangi bir büyük deprem üretecek diri fay bulunmamaktadır" denildi.
Ankara'da zaman zaman düşük şiddetli depremler meydana gelebilir, ancak büyük ölçekli ve şiddetli bir deprem olasılığı düşüktür. Yine de, deprem gibi doğal afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmak ve alınması gereken önlemleri bilmek önemlidir.
Faylara (kırık hatlara) rastlanır. Ankara il sınırları içindeki alanın %30'u 1. ve 2. derece deprem alanıdır. Son yüz yılda meydana gelen küçük şiddetli depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Hattı ve yakın çevresinde veya başkentin güneydoğusunda Tuz Gölü ve Kırşehir fayı civarındadır.
31 Temmuz 2005 Pazar günü yerel saatle 00.45 de Bala'da (Ankara) bir depremin olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Laboratuvarı ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERİ) tarafından kaydedilmiş ve duyurulmuştur.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı Türkiye'nin diri fay haritalarında, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Bağlıca'dan Yapracık'a uzanan bir fay görülüyor.
İlgili 23 soru bulundu
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı Türkiye'nin diri fay haritalarında, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Bağlıca'dan Yapracık'a uzanan bir fay görülüyor.
Bu risk haritasına göre yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ankara'nın en riskli deprem bölgeleri arasında; Çamlıdere, Evren, Demetevler, Kazan, Bala, Elmadağ, Nallıhan, Kızılcahamam bölgeleri yer almaktadır. Fakat her deprem gerçeğinde olduğu gibi deprem değil binalar öldürmektedir.
AFAD'dan son dakika deprem açıklaması geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, merkez üssü Ankara'nın Kalecik ilçesinde dün saat 21.42'de 3,6 büyüklüğünde deprem oldu.
17 Ağustos 1668'de sabaha karşı, Kuzey Anadolu Fay Hattının 600 km'lik bir bölümü, büyük bir depremle sarsıldı. Tahmini büyüklüğü 7,8–8,0 Ms aralığındaydı ve Mercalli şiddet ölçeğinde IX'du. Depremin merkez üssü, Ladik Gölü'nün güney kıyısındaydı.
Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir.
Bunun yanında 1. derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğusunda Kırşehir Keskin Fay Hattı ve Haymana bölgesinde ise Bala'nın altındaki küçük fay hatları bulunuyor. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman Ankara'da deprem açısından risk barındırıyor.
dolayısıyla ankara ancak komşunun depremlerini. ııı hisseder yani. kendinin bizzat tehdit altında olduğu. öyle ciddi bi fay kuşağı yoktur ankara'da.
Jeologlar, fay hatlarından dolayı Marmara, Ege, Akdeniz ve Anadolu'nun doğusunun yüksek ölçüde risk taşıdığının altını çiziyor. Türkiye'nin sınırları içerisinde 3 büyük fay hattı bulunuyor. Bunlar “Kuzey Anadolu”, “Doğu Anadolu” ve “Batı Anadolu” fay hatları olarak isimlendiriliyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay yok.
Dolayısıyla Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir deprem, dolaylı yönden Ankara'yı etkileyecektir. Bu nedenle Ankara her zaman için depreme dayanıklı binalar yapmak zorunda” dedi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, Ankara'nın önemli bir hasara yol açacak depreme merkez üssü olmadığını ve Ankara civarındaki fay sistemlerinin en fazla 7 şiddetinde deprem üretebileceğini bildirdi.
Bu bölge için gelecek 100 yıl içerisinde 5.0 büyüklüğünde bir depremin meydana gelme olasılığı %68, dönüş periyodu ise 87 yıl olarak hesaplanmıştır. Ayrıca bu bölgede 5.5 tan daha büyük bir depremin meydana gelme olasılığının yok denecek kadar az olduğu bulunmuştur.
DEPREM NEREDE OLDU? (6 ŞUBAT 2023)
Öğle saatlerinde ise aynı bölgede bu kez 7.6'lık şiddetli bir deprem daha meydana geldi.
Ankara'nın kuzeyinde 1. derece deprem bölgesi olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneydoğusunda Kırşehir Keskin Fay Hattı ve Haymana bölgesinde ise Bala'nın altındaki küçük fay hatları bulunuyor.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Jeolojik fay uzunluğu ve morfotektonik özellikleri nedeniyle, Tuz Gölü ve Akhisar-Kılıç segmentleri TGFZ'nun en önemli segmentleri olup, uzunlukları sırasıyla 30 ve 27 km dir. Tuz Gölü segmenti üzerinde son 31000 yılda 14-C tarihlendirmesi ile dört deprem tanımlanmıştır.
2: Ankara ve civarı Orta Anadolu Ova rejimi içinde yer almaktadır. Orta Anadolu bölgesinin yükselmesine bağlı olarak, Çubuk, Kazan, Mogan, Polatlı gibi ovalık bölgelerin kenarlarında 3.0 <M <5.0 arasında deprem üreten çok kısa gerilme ya da kesme kırıkları bulunmaktadır.
Yeni deprem tehlike haritasının birçok il gibi Ankara'yı da önemli oranda etkilediğini vurgulayan Özmen, 1996 tarihli resmi deprem bölgeleri haritasında 4'üncü derece deprem bölgesinde gösterilen Çankaya, Altındağ, Etimesgut, Keçiören, Pursaklar, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Gölbaşı gibi kent merkezinde olan ilçelerde ...
Bunun için e-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapmalısınız. Daha sonra arama kısmına Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak çıkan bağlantı linkine tıklayın. Uygulamaya git diyerek AFAD sitesinden evinizin altından fay geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri