Ankara il sınırları içindeki alanın %30'u 1. ve 2. derece deprem alanıdır. Son yüz yılda meydana gelen küçük şiddetli depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Hattı ve yakın çevresinde veya başkentin güneydoğusunda Tuz Gölü ve Kırşehir fayı civarındadır.
ÖZ Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir. Fakat son yıllar- da meydana gelmiş olan depremler bunun böyle olmayabileceğini göstermeye başlamıştır.
Ankara'da zaman zaman düşük şiddetli depremler meydana gelebilir, ancak büyük ölçekli ve şiddetli bir deprem olasılığı düşüktür. Yine de, deprem gibi doğal afetlere karşı her zaman hazırlıklı olmak ve alınması gereken önlemleri bilmek önemlidir.
Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir.
31 Temmuz 2005 Pazar günü yerel saatle 00.45 de Bala'da (Ankara) bir depremin olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Laboratuvarı ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERİ) tarafından kaydedilmiş ve duyurulmuştur.
İlgili 18 soru bulundu
Ankara deprem risk haritasına göre Ankara'da bazı ilçelerden fay hattı geçtiği görülmektedir. - Çamlıdere ve Evren ilçeleri; 1. derece deprem bölgesidir. - Bala, Elmadağ, Nallıhan ve Kızılcahamam; 2. derece deprem bölgesidir. - Çubuk, Beypazarı, Güdül ve Gölbaşı; 3. derece deprem bölgesidir.
Ankara il sınırları içindeki alanın %30'u 1. ve 2. derece deprem alanıdır. Son yüz yılda meydana gelen küçük şiddetli depremlerin çoğu Kuzey Anadolu Fay Hattı ve yakın çevresinde veya başkentin güneydoğusunda Tuz Gölü ve Kırşehir fayı civarındadır.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı Türkiye'nin diri fay haritalarında, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Bağlıca'dan Yapracık'a uzanan bir fay görülüyor.
Ankara'nın çevresi kuzeyden Kuzey Anadolu fayı, güneyden Tuz Gölü fay zonu, doğuda Kırıkkale Erbaa fayı, güneydoğudan Seyfe ve Salanda fayları, batı ve güneybatıdan Eskişehir fay zonu ile çevrelenmiş durumdadır.
Bu risk haritasına göre yukarıda da bahsettiğimiz gibi Ankara'nın en riskli deprem bölgeleri arasında; Çamlıdere, Evren, Demetevler, Kazan, Bala, Elmadağ, Nallıhan, Kızılcahamam bölgeleri yer almaktadır.
Demetevler'den 12 Kasım 1999 depreminden sonra ciddi bir hasar bildirilmemiş- tir. 12 Kasım 1999 depreminin Ankara'da yarattığı yer ivmesi bir bakıma Ankara'da yakın zamanlarda hisse- dilmiş en büyük deprem yer ivmesidir.
17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde ve Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu.
AFAD'ın hazırladığı Türkiye deprem fay hatları haritasına göre Ankara 3. derece riskli deprem bölgesinde yer almaktadır.
dolayısıyla ankara ancak komşunun depremlerini. ııı hisseder yani. kendinin bizzat tehdit altında olduğu. öyle ciddi bi fay kuşağı yoktur ankara'da.
31 Temmuz tarihinde yerel saat ile 00:45'de büyüklüğü Ml=5.3 olan bir deprem meydana gelmiştir.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
17 Ağustos 1668'de sabaha karşı, Kuzey Anadolu Fay Hattının 600 km'lik bir bölümü, büyük bir depremle sarsıldı. Tahmini büyüklüğü 7,8–8,0 Ms aralığındaydı ve Mercalli şiddet ölçeğinde IX'du. Depremin merkez üssü, Ladik Gölü'nün güney kıyısındaydı.
Dolayısıyla Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelebilecek herhangi bir deprem, dolaylı yönden Ankara'yı etkileyecektir. Bu nedenle Ankara her zaman için depreme dayanıklı binalar yapmak zorunda” dedi.
Yurdumuzu deprem tehlikesine göre 4 bölgeye ayırabiliriz. Buna göre, 4 üncü derece deprem bölgesi tehlikenin en az olduğu bölge iken, 3 üncü derecede bu tehlike biraz daha fazladır. 2 inci derece deprem bölgelerinde deprem tehlikesi ise 3 üncü dereceden daha fazladır.
Deprem, Aksu il merkezinin yanı sıra Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar, Hotan ve Urumçi şehirlerini de etkiledi. İlk açıklamasında Kırgızistan'da merkez üssü Kızıl-Su olan 7,0 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildiren USGS, daha sonra depremin merkez üssünü Çin'in Aykol kasabası olarak güncelledi.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
Deprem riskinin en az olduğu bölgeler ise Türkiye Deprem Tehlike Haritası kapsamında dördüncü ve beşinci bölgede kalan iller olarak belirlenmiştir. Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman en az risk taşıyan iller olarak belirlenmiştir.
Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçelerinin Kuzey Anadolu Fayına, Elmadağ ve Kalecik ilçelerinin Eldivan-Elmadağ tektonik kaması ve Kırıkkale-Erbaa Fayına, Şereflikoçhisar, Evren ve Bala ilçelerinin Tuz Gölü Fay zonuna yakın olmaları nedeniyle deprem tehlikesinin diğer ilçelere göre biraz daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Keçiören Büyük Şelalesi'nin bulunduğu kayalık alanın üzerinde yer alan parkımızın büyüklüğü yaklaşık 1400 metrekaredir. Parkın içerisinde bir adet çocuk oyun alanı bulunurken, ayrıca vatandaşların dinlenmesi için konulacak olan oturma bankları ve kamelyalar da dinlenme imkânı sağlayacak.
DOĞAL YAPI. Ankara, Orta Anadolu'nun düzlükleri ortasında kayalık bir alanda kurulmuştur. Bugün Ankara Kalesi'nin yer aldığı bu kayalık alan, artık kentin merkezinde küçük bir ada niteliğindedir. Bu adayı aralarında Çankaya tepelerinin de olduğu yükseltiler çevreler, ortada bir çanak bırakırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri