Görünüş olarak dil peynirine benzese de tat olarak farklı bir tuzsuz peynir çeşididir. Künefe peyniri yapısı itibarıyla beyaz renkli ve tuzsuzdur ayrıca ısıtıldığı zaman uzar.
Künefe peynirinin özellikleri
Genellikle keçi sütünden yapılan künefe peynirini diğer tüm peynir çeşitlerinden ayıran en büyük özellik tuzsuz olmasıdır. Tuzsuz peynir künefe tatlısının bu sebeple vazgeçilmezidir.
Künefe peyniri yapısı itibariyle beyaz renkli, tuzsuzdur ayrıca ısıtıldığı zaman uzar. Künefe peyniri İtalyanların mozzarella peynirine de oldukça benzemektedir.
Kadayıfların arasındaki peynir genellikle dakikalar içinde sertleşir. Bunun nedeni ise; Künefe peynirinin yapısında sıcakta erime özelliği bulunur. Sıcaklığını kaybeden künefe peyniri sertleşip toplanacaktır.
KÜNEFEDE HANGİ PEYNİR KULLANILIR? Künefe yapımında Hatay'ın özel peyniri kullanılır. Elinizde yoksa tuzsuz peynir de tercih edilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Kolot Peyniri Nedir? Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Künefe yaparken kesinlikle çiğ süre yakın tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. En kolay bulunanlar dil peyniri ve lor peyniri olduğu için birçok yerde bunların tercih edildiğine şahit olabilirsiniz.
Buzdolabında açıkta kalarak sertleşmiş beyaz koyun, keçi veya inek peynirlerini salamura, yani tuzlu su hazırlayarak bu suyun içinde yumuşatabilirsiniz.
Şerbetin 20 dakika kadar soğuması gerekmektedir. Künefenin üzerine sıcak bir şekilde dökülürse künefenin hamur olmasına neden olacaktır.
Telemenin kendi ağırlığıyla biraz daha su kaybetmesi sağlanır, sonrasında ısıtılarak yoğrulur. Tuz bu aşamada verilir ve yoğrulmayla beraber süt proteinleri uzun diziler halinde birbirlerine bağlanmış olur ve kaşar peyniri tekrar ısıtıldığında bu protein zincirleri sayesinde uzar.
İçine peynir konan her türlü yemekte hatta künefe, kadayıf ve tiramisu gibi tatlılarda kullanılır. Sarımtırak renkli ve az tuzlu peynir çeşididir. Isıtıldığında uzar, tüketmesi keyiflidir.
Künefe yapımında kullanılan peynir çeşitleri ise başta Hatay peyniri olmak üzere, Antep peyniri, Urfa peyniri, lor peyniri gibi çiğ süte daha yakın peynirler olarak bilinir. Bu peynirlerin yanı sıra künefe peyniri olarak dil peyniri de kullanılabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi peynir Süner? Peynir olarak Hatay peyniri, lor peyniri, Antep peyniri, Urfa peyniri gibi çiğ süte daha yakın, taze peynirler kullanılır.
Künefe peyniri, taze bir peynir çeşidi olduğundan hemen tüketilmesi gerekmektedir. Gıda markaları tarafından hazır olarak satın aldığınız künefe peyniri ürünlerini buzdolabında ambalajı içerisinde 1 hafta muhafaza edebilirsiniz.
Yazın oda sıcaklığında, kışın dolapta bekletilen peynir, yaklaşık 1 günlük süre içerisinde kullanıma hazır hale gelir ve künefe yapımında kullanılabilir. Hem üretilmesi hem de tüketilmesi sırasında tazelik çok önemlidir. Bu nedenle maksimum 7 gün boyunca dolapta saklanması önerilir.
Kısık ateşte yada fırında(fırın da yapacaksanız 200 derece) nar gibi olana kadar 2 tarafınıda kızartın. Kızarmış sıcak künefenin üzerine hiç bekletmeden soğumuş olan şerbeti döküp kaymak ve fıstık ile süsleyerek servis yapın.
Süre sonunda içine 1-2 damla limon sıkılıp ocak kapatılır, şerbet soğumaya bırakılır. Ardından kadayıflar 2 parmak kalınlığında doğranır. Kadayıfların üzerine eritilmiş 1 çorba kaşığı teremyağ ve 1 çorba kaşığı sıvı yağ birlikte dökülüp karıştırılarak kadayıfların her bir telinin yağlanması sağlanır.
Yöresel olarak sıklıkla Şanlıurfa yağı veya Şanlıurfa sade yağı yahut genelde künefe yağı ya da hazır künefe yağı olarak da adlandırılan sade yağ koyun sütünden yapılan tereyağından elde edilir.
Bıçakla büyük dilimlere ayırıp büyük süzgecin içine tülbent serip oluşan peynir peltesini yavaşça aktarıp süzüyoruz. Tülbenti toparlayıp yavaşça sıkıyoruz. Fırının ızgara telinin üzerine tülbentte ki peyniri koyup üzerine tencere ile su koyup süzülmesini bekliyoruz. 2 saate kadar tamamen süzülmüş oluyor.
Burgu peynir ve beyaz peynir gibi salamura suyunda satılan ürünler ambalajı açıldıktan sonra da salamurası için de saklanmalıdır. Salamura suyundan çıkarıldıktan sonra peynirler sudan geçirilebilir ya da 5-10 dakika su içinde bekletildikten sonra tüketilebilir.
Peynir altı suyu elde etmek için öncelikle peynir yapmalısın. Kulağa zor gelebilir, ama bunun için sütü limon ya da sirke gibi asitli bir maddeyle kestirmen ve süzmen yeterli. İşte, sütü kestirip süzdükten sonra üstte kalan nefis bir peynir, altta kalan biraz ekşi kokulu, sarımsı su ise peynir altı suyunun ta kendisi.
Kaşar Peynirli Künefe Tarifi Yapılışı
Tereyağlı karışımın yarısı da bir tarafı kızardıktan sonra tekrar tavaya sürülür ve diğer tarafı kızartmak için kullanılır. Kadayıfın üzerine kaşar koyulur ve ardından kalan kadayıf da her yerine eşit olarak yerleştirilir ve bir kapak yardımı ile iyice bastırılır.
Kökeni Suriye ve Lübnan'a dayanan künefe tatlısı, gastronomi kentlerimizden biri olan Hatay'ın meşhur lezzetlerinden. Hatay'ın coğrafi işaret tescil belgeli tatlısıdır Antakya künefesi. Çıtır çıtır kadayıfa bol şerbet dökülmesiyle tüketilen bu lezzet, dünyada peynirle yapılan ilk tatlıdır.
Eğer dil peyniri de bulamazsanız mozzarella peynirini künefe yapımında kullanabilirsiniz. Her iki peynir de künefe arasında uzayan ve akışkan bir peynir olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri