31 Temmuz 2005 Pazar günü yerel saatle 00.45 de Bala'da (Ankara) bir depremin olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Laboratuvarı ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERİ) tarafından kaydedilmiş ve duyurulmuştur.
Bu deprem, Ankara'da yaşanan en ölümcül deprem olarak kaydedilmiştir. 13 Mart 1992 Ayaş Depremi: Ankara'ya yakın bir ilçe olan Ayaş'ta meydana gelen 1992 Ayaş Depremi, 6,8 büyüklüğünde gerçekleşmiştir. Bu deprem, Ankara'da da hissedilmiş ve çevredeki yerleşim birimlerinde hasara neden olmuştur.
AFAD'dan yapılan açıklamaya göre; depremin büyüklüğü 3,2 olarak belirlendi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre Ankara'nın Kalecik ilçesinde 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 04.25'te gerçekleşen depremin derinliği 8.58 kilometre olarak ölçüldü.
Ankara, konumu nedeniyle kuzeyden Kuzey Anadolu Fay Sistemi, güney doğudan Keskin fayı, güneyden Tuz Gölü Fay Zonu, doğudan Ezi- nepazarı fayı ve güney batıdan Eskişehir Fay zonu tarafından çevrelenmiş durumdadır. Belirtilen faylar, aktif olup yıkıcı ve büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir.
17 Ağustos 1668'de sabaha karşı, Kuzey Anadolu Fay Hattının 600 km'lik bir bölümü, büyük bir depremle sarsıldı. Tahmini büyüklüğü 7,8–8,0 Ms aralığındaydı ve Mercalli şiddet ölçeğinde IX'du. Depremin merkez üssü, Ladik Gölü'nün güney kıyısındaydı.
İlgili 22 soru bulundu
Ankara kent merkezi adı geçen bu faylara 60 - 80 km uzaklıktadır. Ankara'nın Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçeleri Kuzey Anadolu fay zonuna, Elmadağ ve Kalecik gibi ilçeleri Ezine- pazarı fayına, Şereflikoçhisar, Evren, Bala ve Haymana gibi ilçeleri de Tuz Gölü fay zonuna çok yakın 20 – 30 km uzaklıktadır.
17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde ve Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı oldu.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı Türkiye'nin diri fay haritalarında, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Bağlıca'dan Yapracık'a uzanan bir fay görülüyor.
Jeologlar, fay hatlarından dolayı Marmara, Ege, Akdeniz ve Anadolu'nun doğusunun yüksek ölçüde risk taşıdığının altını çiziyor. Türkiye'nin sınırları içerisinde 3 büyük fay hattı bulunuyor. Bunlar “Kuzey Anadolu”, “Doğu Anadolu” ve “Batı Anadolu” fay hatları olarak isimlendiriliyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay yok.
Ankara ve çevre illerden de hissedildi - YouTube.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 21:42'de merkez üssü Ankara'nın Kalecik bölgesi olan, 3.6 büyüklüğünde ve 7.42 km derinlikte bir deprem meydana geldi. Deprem bölgede hafif şekilde hissedildi.
Ankara'nın depreme dayanıklı ilçeleri de merak edilen konular arasındadır. Ankara deprem riski haritası incelendiğinde genel olarak ilin üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgesinde olduğu görülmektedir. Bu durum Ankara'da genel olarak deprem riskinin az olduğunu göstermektedir.
Dünya'nın büyük depremleri arasında sayılan Kuzey Anadolu depremi, 17 Ağustos 1668 tarihinde gerçekleşmiş 9 şiddetinde olduğu varsayılan deprem Bolu, Ankara, Kastamonu ve İstanbul'da büyük yıkıma neden olmuştu. Türkiye'de kaydedilen en şiddetli deprem olarak tarihe geçen 1668 depremi, sabah saatlerinde meydana geldi.
Ortalama olarak her 6 yılda bir 7'den büyük bir deprem meydana geldiği gerçeğine baktığımızda, Erciş-Van depreminden bu yana 12 yıldır büyük bir deprem meydana gelmediği ve 7 ve daha büyük depremlerin sayısının ortalamanın altında kaldığı görülmektedir.
Ankara 3. ve 4. deprem bölgesi olarak görülse de asla risk yok denilemez. Ankara fay hattı şehrin altından geçmiyor olsa da, Ankara'nın sınır ilçelerinin bir çoğunun altında fay hattı bulunuyor.
2: Ankara ve civarı Orta Anadolu Ova rejimi içinde yer almaktadır. Orta Anadolu bölgesinin yükselmesine bağlı olarak, Çubuk, Kazan, Mogan, Polatlı gibi ovalık bölgelerin kenarlarında 3.0 <M <5.0 arasında deprem üreten çok kısa gerilme ya da kesme kırıkları bulunmaktadır.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Ankara ili genel olarak depremsellik ve deprem tehlikesi açısından güvenli bir yer olarak bilinir.
Merkez üssü Haymana olan ve 24 Ağustos 1999'daki 4.7 büyüklüğündeki deprem ise can ve mal kaybına yol açmazken önemli ölçüde hissedildi. 6 Haziran 2000'de merkez üssü Çankırı'nın Ota ilçesi olan 5.9 şiddetindeki deprem, Ankara'da oldukça kuvvetli hissedildi.
Deprem Niğde'nin yanı sıra Ankara, Konya ve Mersin'den de hissedildi.
Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
İstanbul'u derinden etkileyen ve insanların deprem gerçeği ile yüzleşmesine yol açan 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminden 36 yıl önce 18 Eylül 1963'te meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki deprem de şehri hayli sarstı fakat yıkılan bina olmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri