Belirli olmayan bir ferdi veya fertleri gösteren ve bir sıfatla kayıtlanmış olan lafız anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
Mukayyet TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bağlı olan, bağlanmış Bir şart veya kayıtla bağlı olan. Yazılmış, yazılı, kayıtlı
mukayyed / مقيد / مُقَيَّدْ
Kayıtlanmış, bağlanmış; mutlak olmayan, bir sıfat, hâl, gâye veya şarta bağlı olan lafız (söz).
Herhangi bir kayıtla kayıtlanmayan lafza mutlak, kayıtlanana da mukayyet denmektedir. Her hangi bir lafız mutlak olarak gelmişse, onu kayıtlayan bir delil olmadığı müddetçe mutlak haliyle amel edilir. Mukayyet olan bir lafzın da, kaydın kaldırıldığına dair delil olmadıkça mukayyet haliyle amel edilir.
Aklına mukayyet olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: aklını başına toplamak.
İlgili 36 soru bulundu
tanim: kayitli olmak, kayitli kalmak. iç anadolumuzda 'muhaat olmak' olarak kullanılan korumak, gözetmek anlamına gelen kelime.
Belirli olmayan bir ferdi veya fertleri gösteren ve bir sıfatla kayıtlanmış olan lafız anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
Mutlak bir lafzın vasıf, şart, zaman ve mekân gibi kayıtlarla sınırlandırılması anlamında fıkıh usulü terimi. Kayıtlanmamış lafız anlamında fıkıh usulü terimi.
b) Mukayyet Su.
Gül suyu, meyve suyu, çiçek suları, üzüm suyu, turşu suyu vb. helâl meşrubat türleri veya içinde nohut ve mercimek gibi temiz şeylerin pişmesiyle doğal halini kaybeden yahut içine süt, karpuz suyu ya da sirke gibi bir madde karışmasıyla özelliklerinde önemli ölçüde değişiklik meydana gelen su böyledir.
Mukallid dilimizde kullanılan ve taklit eden anlamına gelen bir sözcüktür. Taklid sözcüğünün şahıs fiili olarak çekimden sonra ortaya mukallid kelimesi çıkar. Arapça kökenli olan bu kelime Türkçe olarak da aynı anlamı taşımaktadır.
Kasvet verici, kasvetli, sıkıntılı, dar.
Mukaddem kelimesinin Türk dil kurumuna göre sahip olduğu anlam öncü gelen ve önceki olarak ifade edilebilir. Mukaddem kelimesi Osmanlıca bir kelime olduğu için değerli ve üstün anlamlarına da gelmekte olan bir kelimedir. Mukaddem kelimesinin zaman ve mekân cihetiyle daha evvel olan manasına geldiği de bilinmektedir.
Mukayyet değer, VUK'un 265 inci maddesinde “bir iktisadi kıymetin muhasebe kayıtlarında gösterilen hesap değeridir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Allah'ın iradesi mutlak olan kaderde, insanın iradesiyse mukayyet kadere girmektedir.
MUKAYESE SÖZLÜK ANLAMI TDK
TDK sözlüğüne göre dilimizdeki karşılığı'Benzeterek veya karşılaştırarak değerlendirme, karşılaştırma, kıyaslama'anlamlarına gelen mukayese,Türkçeye Arapçadan geçmiştir.
3- Abdest suyu mubah olmalıdır. Gasp edilmiş bir suyla alınan abdest sahih değildir. 4- Abdest suyu mutlak (saf) su olmalıdır. Dolayısıyla gülsuyu gibi muzaf suyla abdest sahih değildir.
Sual: Yağmur ve eriyen kar suları ile abdest alınabilir mi ve böyle sularla necaset temizlenebilir mi? Cevap: Yağmur, kar, dolu suyu, deniz, nehir, kuyu, göl, memba, kaynak sularına, Mutlak su denir. Bu sularla, hem abdest, gusül alınır, hem de her türlü necaset temizlenir.
Mukayyed suların hükümlerine gelince; bu sularla abdest ve gusül alınamaz. Yani bunlarla hükmî necaset giderilemez. Çünkü İslâm`da bu çeşit temizlikler için mutlak su kullanılması gerekli kılınmıştır.
Sözlükte “bir şeyin kenarlarını bir araya toplamak, ipin iki ucunu birbirine sıkıca düğümlemek; taahhüt altına girmek” anlamlarındaki akdden türeyen in'ikād, bu işlemler sonrasında ortaya çıkan durumu ve sağlamlaşmayı ifade eder.
Muhkem hem iman edilen hem kendisiyle amel olunan, müteşâbih amel olunmayıp sadece inanılan; 6. Muhkem mensuh olmayan veya kendisi neshetme konumunda bulunan, müteşâbih neshedilen; 7. Muhkem illeti akılla idrak edilebilen, müteşâbih -namaz rek'atlarının sayıları gibi- illeti bilinemeyen demektir.
Tavsif, muayyen bir hukukî müessesenin, bir hukukî münasebetin mahiyetini, hukukî sıfatını tayin etmek demektir.
Vakte bağlı (mukayyed) ibadetler: Yerine getirilmesi için Şâri'nin belli bir vakit tayin ettiği ibadetlerdir. Bu gibi ibadetlerin bir başlangıç bir de bitiş vakti vardır. Bunlar vaktinden önce yerine getirilemezler. Dinen geçerli bir mazeret olmadan vaktinden sonraya bırakılırsa mükellef günahkâr olur.
Bir âlimin görüşünü delilsiz kabul etmek anlamında fıkıh usulü terimi.
Mutlakın Mukayyede Hamli.
Yukarıda belirtilen durumlar dışında aynı lafzın bir nasta mutlak iken başka bir nasta mukayyet olarak bulunması ihtimali vardır ki bu durumda mukayyetten çıkan anlamın esas alınmasına “mutlakın mukayyede hamli” denir.
Arapça ḳyd kökünden gelen muḳayyad مقيّد "bağlı, bağlanmış" sözcüğünden alıntıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri