Böylece Ankara'da sanayileşme ve artan nüfus birbirinin hem sebebi hem de sonucu olmuştur. Bugün Ankara ülke genelindeki illerin ekonomik faaliyet konularındaki ağırlığı yönüyle sanayi ağırlıklı iller arasında yer almaktadır.
Bölgemiz karma bir organize sanayi bölgesidir. Bölgemizde Mobilya, döküm, gıda, elektrik, elektronik, makine üretimi, alüminyum, tekstil, zirai aletler, savunma sanayi, kimya, metal işleri, madeni eşya vb. alanlarda üretim yapılmaktadır.
İlçemizdeki üç önemli ekonomik potansiyel; Tarım, Hayvancılık ve Turizmdir. İlçe Merkezinde ve Köylerinde ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanmakta olup, yaş meyve ve sebze yetiştiriciliği önemli bir potansiyele sahiptir.
Antalya, 2018 TÜİK verilerine göre 90 milyar TL gayrisafi yurt içi hasılası (GSYH) ile Türkiye'de 6'ncı en büyük il ekonomisini oluşturmaktadır. Türkiye genelinde sanayi sektörünün gayrisafi hâsıla içindeki payı % 28 iken, Antalya'da % 18 düzeyindedir.
Ülkemizde 2011 verilerine göre sanayi sektörü varlığının yaklaşık % 52'si Marmara Bölgesi'ndedir. Gerek bölge içinde gerekse ülke içinde en büyük pay İstanbul'dadır. Ülke içindeki toplam işyerlerinin % 32'si, çalışanların % 24,4'ü, yatırım teşvik belgelerinin % 33,8'i İstanbul'da yer almaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Adana ili Türkiye'nin imalat sanayii bakımından dördüncü gelişmiş ili durumunda bulunuyor. Adana'da sanayi sektörü tarım alet ve makineleri, inşaat makineleri, taşıma araçları, yedek parça, klima cihazları, gıda ve mensucat maddeleri gibi çok çeşitli alanlarda üretimde bulunuyor.
Muğla ili orman varlığı açısından zengin bir ildir.
Türkiye'nin en büyük organize sanayi bölgelerinden birine sahip olan Adana'da, pamuğa dayalı üretim yanında, gıda, hazır giyim, kimya, orman ürünleri sanayisinde önemli ölçüde üretim yapılmaktadır.
Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
26.897 km²lik bir alana sahip olan Ankara, 39.57 K enlemi ile 32,53 D boylamları arasında yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 890 m'dir. Doğu yönünde Kırşehir ve Kırıkkale, batı yönünde Eskişehir, kuzey yönünde Çankırı, kuzeybatı yönünde Bolu, güney yönünde Konya ve Aksaray illeri ile çevrilmiştir.
Artık Ankara il sınırları içinde makarna, un, bitkisel yağ, süt ürünleri, şeker, şarap, bira gibi besin sanayine ait kuruluşların yanı sıra çimento, traktör, tarım aleti ve makineleri, motor, boya, tuğla, kiremit ve orman ürünleri, mobilya, madenî eşya, dokuma üreten sanayi kuruluşları da görülmeye başlamıştır.
Gayrisafi katma değer (GSKD) üretiminde Türkiye'nin 2. büyük kenti olan Ankara'da, GSKD'de tarım sektörünün yüzde 71,5, sanayinin yüzde 25,7 ve hizmet sektörünün yüzde 2,8 payı bulunuyor. Kentin, ülke ekonomisinde payı da yüzde 8,5'e ulaştı.
Ankara İlinde sanayi siciline kayıtlı sanayi işletmesi sayısı 12.371 adet olup, Türkiye'de toplam sanayi işletmeleri içerisinde % 8,68' lik bir oran ile sanayici sayısı olarak 2 inci ildir.
Ankara'da ise 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor ve 10 tanesi işletme aşamasında. Ankara ekonomisinin lokomotifi olan bu OSB'lerimizde 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanıyor” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre en fazla ormanlık alana sahip şehirler arasında Kütahya'da yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin yüzde 29'u ormanlarla kaplı.
Türkiye'de toplam orman alanı, 2023 yılında 23 milyon 245 bin hektar oldu. Antalya, 1 milyon 177 bin hektar ile Türkiye'de en fazla ormana sahip kent. Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
En fazla ormanlık alan Antalya, Kastamonu ve Mersin'de
Antalya'yı sırasıyla 873 bin hektar ile Kastamonu, Mersin (835 bin), Muğla (829 bin), Kütahya (646 bin), Balıkesir (632 bin), Adana (593 bin), Denizli (588 bin), Manisa (542 bin) ve Bolu (531) takip ediyor.
Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye'nin en büyük limanları arasındadır. Şehirde turizm, sanayi, tarım, denizcilik gelişmiştir.
Tarım Çanakkale'deki temel ekonomik etkinliktir. Bu nedenle, ilin sanayi yapısı da büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tarla tarımı, sebzecilik, meyvecilik, bağcılık ve zeytincilik başlıca tarımsal faaliyetlerdir. Hayvancılık, halkın önemli geçim kaynaklarından birisi ve tarım sektöründe ikincil bir yere sahiptir.
Ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalı olmakla birlikte son yıllarda özelikle tekstil, gıda ve mermer sektörü yatırımlarında sanayileşme eğilimi görünmektedir. Sanayi büyük, orta ve küçük ölçekli işletmeler şeklinde şekillenmiştir. Sanayi işletmelerinin büyük bir çoğunluğu il merkezindedir.
Orta Anadolu'nun batıya açılan kapısı olarak tanımlanan Eskişehir; ulaşım kolaylığı, enerji olanakları, uygun tarımsal yapısı ve zengin maden kaynaklarının yanı sıra sanayide de oldukça gelişmiş illerden birisidir.
Şehir Anadolu Selçukluları'nın ve Karamanoğulları'nın başkentliğini yapmıştır. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerinden birisidir.
İnşaat malzemeleri imalatı ve inşaat yapımı alanlarında Türkiye'nin en gelişmiş kentlerinden birisi. Sanayi bakımından Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada gelir. Bölümler arasında gelişmişlik ve sanayi oranı bakımından büyük farklılık vardır. Asıl Ege Bölümü sanayi bakımından daha gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri