Deliği nazikçe yeniden açmayı denemek için, cildi yumuşatmak için bir banyo veya duşta ılık suyla ıslatın. Vazelin gibi nazik bir merhem kullanarak, deliği açmaya çalışmak için kulak memenizi nazikçe aşağı ve yanlara doğru gerin. Bu noktada, delikten küçük bir küpeyi itmeyi deneyin; olmuyorsa zorlamayın.
Deliği yeniden açmak için küpeyi deliğin etrafında çevirdikten sonra küpe iğnesini deliğe nazikçe sok. Küpeyi, küpe arkasıyla sabitle. Küpeyi sokmak için bastırma ya da zorlama. Böyle yapman yara izine ya da enfeksiyonlara neden olabilir.
Kulak delimi esnasında takılan küpenin, bilinçsizce ve erken bir sürede değiştirilmemesi gerekir. Bu süre en az 4 hafta olarak belirlenmiş olsa da tamamen bir iyileşme yaşanması ve sonrasında herhangi bir sorun yaşanmaması için en ideal sürenin 6 hafta olması önerilir.
Kendi kendine iyileşmeyen ya da tedavi edilmeyen kulak zarı delinmesi bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Kulak zarı, yırtılma sonrası 3-6 ay içerisinde iyileşmezse işitme kaybına neden olabilir. Bu durum genellikle geçicidir ve deliğin kapanması ile sorun ortadan kalkar.
Kulağa Bir Darbe Gelmesi Sonucu Kulak Zarının Yırtılması
Kendiliğinden kapanmayan delikler ameliyatı gerektirir. Delik küçükse, doktorunuzun bunun zaman içinde kendiliğinden kapanıp kapanmadığını kontrol etmesi gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Deliğinizin kapanmasına rağmen, geri büyüyen şey öncekiyle aynı dokudur, sadece yaralıdır. Yine delmek, cildi yaralamanızı gerektirir ve vücudunuzun orijinal delme işlemiyle ne kadar travmatize olduğuna bağlı olarak, deliği yeniden delebilirsiniz. Doku yeniden büyüdüğü için yaralı da olsa kolayca tekrar delinebilir.
Kulağınızı deldirdikten sonra en az 2 hafta boyunca küpeyi çıkartmamalısınız. İlk travmadan sonra çıkarttığınız durumda 1-2 gün içinde kulak deliği kapanır. Uzun dönemli küpe kullanımından sonra deliğin kapanması için 3-4 ay belki de daha fazla süre geçmesi gerekmektedir.
Deliğin kapanma sebeplerinden biri uzun süreli küpe takmamak, diğer bir sebep ise deliğin içinde biriken irindir. Bu irin temizlenmediğinde kulak deliğinin enfeksiyon kapmasına da neden olabilmektedir. Kapanan kulak deliğini evde kendi başınıza kolay bir şekilde tekrar açabilmeniz mümkündür.
Yutkunmakla veya esnemekle açılır ve dış ortamla orta kulak basıncını eşitler. Sinüzit ile saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonlar, uçak yolculuğu gibi ani basınç değişiklikleri östakinin tıkanmasına neden olur. Orta kulakta oluşan negatif basınç kulak zarına vakum etkisi yaratır ve kulak tıkanır.
Kulaklarınızı deldirdikten sonra enfeksiyon kaptıysanız; sarı, iltihap benzeri akıntı, şişkinlik, kızarıklık, ağrı veya hassasiyet, kaşıntı ve yanma gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.
İşlem sonunda takılan gümüş veya altın küpenizi yaklaşık 6-8 hafta çıkarmamak gerekiyor. Yaklaşık 6 hafta sonunda bir sıkıntı yaşamadığınız takdirde delinen kulağa yeni bir küpe takabilirsiniz. Kıkırdak delimi yapıldıysa 12 hafta boyunca küpenin kulakta kalması gerekir.
Daha uzun bir iyileşme süresi isteyen kıkırdak delimlerinde hassas davranılması ve gün içinde altı saatte bir olacak şekilde losyonla temizlenerek kremlenmesi öneriliyor.
DELME İŞLEMİNDEN SONRA 6-8 HAFTA BEKLEYİN
iyileşme periyodu olan 6-8 hafta boyunca küpeyi çıkarmamak gerekir. Sonrasında da kendi hijyenine dikkat edilmeli kulağa temas edebilecek şeylerden sakınılmalı, eller iyi yıkanmalı ve öyle dokunulmalıdır.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Küpe deliği kapanmışsa, kapandığı için mahzuru olmaz, deliği açmak gerekmez.
Delme işleminden sonra bir sorun olmadıkça, iyileşme süresinden sonra 6 hafta içinde küpeler çıkarılmamalıdır.
Geçici bir durum olan bu rahatsızlık oldukça sık yaşanan sorunlar arasında yer alır. Dışarıdan gelen ses dalgalarının işitme kanalına ilerleyememesi durumu, kulak tıkanıklığı olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla tek kulakta görülen bu durum kimi zaman her iki kulakta birden görülebilmektedir.
Kulakta dolgunluk hissini azaltmak için, burun temizliği yapmak, burun spreyi veya burun damlası kullanmak, basıncı dengellemek için yavaşça çene hareketleri yapmak ve basıncı dengelemek için kulak damlaları kullanmak gibi yollar kişiler tarafından uygulanabilir yöntemler olarak sıralanır.
Günde 3-4 kez yapılabilir. Bu yöntem orta kulaktaki fazla sıvının daha hızlı atılmasına yardım eder. Zeytinyağını hafif ısıtıp, ılık bir şekilde kulağa 1-2 damla damlatılabilir.
Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Ayrıca piercing takmak da kulak deliği iltihabına yol açabilir. Bunun yanı sıra kulak kıkırdaklarında delikler açılması da ciddi kulak enfeksiyonlarına ve kalıcı yaralara yol açabilir. Herhangi bir durumda mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
Vücudunuz henüz piercingi tam olarak kabul etmediği için kaş piercingini taktırmanız üzerinden çok geçmediğinde çıkarırsanız delikler kapanacaktır. Eğer uzun süre boyunca piercingi kullandıysanız durum biraz daha farklıdır. Bu gibi durumlarda deriniz piercinge alıştığı için kapanması da daha zordur.
Ancak çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Kulak Delme İşlemi Sonrasında İyileşme Süreci Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler. Kulakta küpeler en az 6 hafta takılı kalmalıdır, ayrıca delik kıkırdaktaysa bu süre 12 haftaya çıkabilir. Kanca tasarımlı küpeler tercih etmeyerek daha çok çelik, titanyum altın malzemelerden yapılan küpelere yönelmelisiniz.
Sağ kulağının kulağına yan yana 2 tane küçük gümüş halka küpe, sol kulağının üst kıkırdak kısmına yan yana 3 tane küçük gümüş halka küpe.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri