Özellikle Doğu Avrupa ülkelerinde idrar yolu hastalıklarının hafifletilmesine yardımcı fonksiyonel bir besin olarak kiraz sapı çayı yoğun olarak kullanılır. Antioksidan ve idrar söktürücü (diüretik) etkileri bulunan kiraz sapı bu özellikleri sayesinde faydalı bir bitki çayı malzemesi olarak tercih edilebilir.
Besin açısından zengin olan kirazın sapı da kurutulup çay olarak tercih edilir. Kiraz sapı A, C ve E vitaminlerince zengindir. Kiraz sapı çayı faydası buradan gelir. Kiraz sapı çayı, güçlü bir idrar söktürücü olmanın yanında böbrek taşlarının temizliğinde ve idrar yolları enfeksiyonunun engellenmesine fayda sağlar.
Peki, kiraz sapı çayı kaç gün içilmeli? En fazla 14 gün süre ile içilmesi önerilen kiraz sapı çayı önerilenden uzun süre kullanıldığında sağlık problemlerine yol açabilir. Aşırı tüketilen kiraz sapı çayı vücuttan su atımını hızlandırarak dehidratasyona neden olabilir.
Kan sulandırıcı ve idrar söktürücü etkisi sebebiyle hamileler ve emziren annelerin kullanımına uygun değildir. Kadınlar en erken 15 yaşından sonra kiraz sapı çayı kürünü kullanmalıdır. Aynı şekilde erkek bireyler de 40 yaşından sonra tüketmelidir.
Kiraz sapı çayı tüketildiğinde vücutta bulunan ödemi atmaya yardımcı olur. İdrar yolları üzerinde gelişebilecek olan enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Aynı zamanda böbrek taşlarının önlenmesinde ve vücuttan atılmasında etkilidir.
İlgili 38 soru bulundu
Kaynattığımız bir su bardağı suya Yaklaşık 10-15 dal kira sapını ve isteğe bağlı birkaç dilim limonu ekliyoruz. 5 dk dinlendirip içiyoruz. Çayı sabah aç karına ve akşam yatmadan içiyoruz. İsterseniz iştah kesmek için yemeklerden önce bir su bardağı tüketebilirsiniz. Ödem atar kilo vermenize yardımcı olur.
Gece uyumadan önce bir fincan kiraz sapı çayı içmek sakinleşmenizi, stresten uzak bir uyku çekmenizi sağlar. Kiraz sapları, fitoterapide etkili ve güvenli bir idrar söktürücü olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.
Kiraz Sapı Çayı Günde Kaç Bardak İçilmeli? İdrar söktürücü ve kan sulandırıcı etkilerinden dolayı kiraz sapı çayı günde en fazla bir bardak ile sınırlandırılmalıdır. Bundan daha fazla kiraz sapı çayı tüketimi zararlı olabileceğinden önerilmemektedir.
Bitki çaylarından biri olan kiraz sapı çayı, tüketildiğinde özellikle idrar yollarında yaşanan problemleri azaltmada etkilidir. Güçlü antioksidan özelliği ve idrar söktürücü etkisiyle birçok faydası bulunan besin, sıcak su ile birlikte kaynatılarak tüketilebilir.
Kiraz sapı çayı ne zaman içilir sorusu için her zaman cevabı verilebilir. Sağladığı faydaları arasında ödem atmak ve idrar söktürmek olan bu çayı, özellikle sabahları açken tüketerek günü daha enerjik geçirebilirsiniz. Günde en fazla 2 bardak tüketilmesi tavsiye edilir.
Kiraz saplarını kaynatmayın, sapları bardağa koyduktan sonra kaynar suyu döküp demleyin. 5 dakika demlemeniz yeterli olacaktır. Demleme süresini uzatırsanız çayın tadı acılaşabilir. Ekstra C vitamini için çayı taze sıkılmış limonla tatlandırabilirsiniz.
Demlenen kiraz sapı suyunu bir büyük bardak içine süzgeç yardımıyla süzüyoruz içine zencefil ve karanfili ekliyoruz bir 5 dakikada böyle bekletip süzmeden içiyoruz. Çayınızı içtikten sonra zencefil ve karanfili atmayın bardağın içinde kalsın yine süzülen sapları bir kez daha kaynatıp süzerek ikinci kez içebilirsiniz.
Meyve sapları halk arasında diüretik ve vücudu güçlendirici olarak, ayrıca ishal kesici etkisi nedeniyle tüketilmektedir. C. vulgaris Miller (vişne) meyve sapları da aynı amaçla “kiraz sapı” adı ile satılmaktadır.
Hiçbir besin tek başına zayıflama sağlayamayacağı gibi kiraz sapının da direkt olarak zayıflatıcı etkisi yoktur. Ancak müshil, kan şekerini düzenleyici ve diüretik gibi etkilerinden dolayı iştah kontrolünde ve vücutta tutulan fazla suyun atılmasında bir takım destekleyici etkileri bulunabilir.
Ödem atıcı etkileri ile bilinen kiraz sapı, vücuttan toksin yani toksik maddelerin atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kanı sulandırıcı bir etkisi bulunan kiraz, böbreklere de fayda sağlıyor. Bakteriler üzerindeki etkisi ile bilinen kiraz sapı aynı zamanda menopoz döneminde görülen sorunları da önlüyor.”
Bundan sonra, kaynayan kiraz sapı suyu süzülebilir ve ılıdıktan sonra içilebilir. Kiraz sapı çayı, meyvenin kuru ya da yaş olmasından bağımsız olarak yapılabilir. Buna göre kiraz sapı kuruyken ya da tazeyken aynı tarife göre demlenebilir.
Kiraz sapı çayı kaynayan suda demlenir ve ılık bir şekilde içilir regl döneminde söktürücü olarak kullanılabilir. Ayrıca romatizma ağrıların veya adet ağrılarını giderici bir özelliği de bulunmaktadır. İdrar yollarında oluşan iltihabı hafifletmek içinde yardımcı olarak kullanılabilir.
Kaynamakta olan 1 su bardağı suya 30 tane kiraz sapı ilave edilir ve 5 dakika boyunca kaynatılır. Birkaç damla limon suyu da eklenebilir. Özellikle prostat şikâyeti olanların birkaç damla limon suyu ekleyerek tüketmesi önerilmektedir. Ilık olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Yeşil çay ve beyaz çay, zayıflamak için en sık tüketilen çaylardan bazılarıdır. Bu çaylar, yağ yakımına olan etkileri sayesinde zayıflama diyetlerinde tercih edilmektedir. Buna ek olarak kiraz sapı ve funda yaprağı gibi çaylar da vücuttaki ödemin atılmasında oldukça etkilidir.
1 bardak içinde 1 kadar kalori mevcut.
Kiraz sapı çayının vücuda olan faydaları arasında bağırsak florasını düzenlemesi de yer alır. Sindirimi kolaylaştıran kiraz sapı çayı hem ishale hem de kabıza iyi gelir. Bu nedenle kiraz sapı çayının ishal yaptığı yanlış bir bilgidir. Kiraz sapı çayı ishale iyi gelmektedir.
Kiraz, kan şekerini ve kan basıncını düşürerek sağlıklı bir kilo kontrolü sağlamanızda etkili oluyor. Ayrıca kemikler ve eklemler üzerinde oluşan stresi de azaltarak kilo kaybı için ideal bir besin halini almaktadır. Aynı zamanda düşük kalorili olan kiraz, yüksek vitamin ve su içeriğine sahiptir.
Kiraz sapı çayı kaynatılmış 2 bardak suyun içerisine ortalama 20 adet kiraz sapı ekleyip biraz kaynatılarak elde edilir. Kiraz sapı aç karnına içilmesi tavsiye edilen bir çaydır. Günde 1 veya 2 kere tüketebilir.
Benzer bir diğer karışım ise kiraz sapı ve yeşil çay ikilisidir. Kayısı ve kiraz sapı çayı ikilisini ise meyveli tatlardan hoşlananların tercihi olur.
Mısır püskülü kiraz sapı idrar yolu temizliği için birlikte demlenebilir. Ödemin atılmasını sağlarken hem vücudun su tutmasını önler hem de bir miktar yağ atılmasını sağlar ancak bundan zayıflatıcı olduğu anlamı çıkarılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri