ANKARA, (DHA)- ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Dünyada 'kara elmas' olarak bilinen ve kalitesine göre 100 ila 3 bin 500 avro arasında fiyata alıcı bulan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için 2 bin 60 dekar alanda trüf ormanı oluşturuldu.
Bu mantar çeşidinin toplanabilmesi için kurs açacaklarını belirten Aksoy, "Trüf mantarı zengin bitki çeşitliliğine sahip Kırklareli'nde de yetişiyor.
Trüf mantarı nedir? Halk arasında domalan ya da keme mantarı olarak da anılan trüf mantarı, dünya üzerinde en çok Fransa, İspanya ve İtalya'da üretimi yapılan, ülkemizde ise Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde yetiştirilebilen çok özel bir mantar türü.
Ülkemiz de doğal olarak en fazla yetişen trüf türüdür. Ortalama yağış isteği 400-800 cm3.tür. Akdeniz, Ege, Marmara bölgesindeki ph sı yüksek topraklara sahip tüm iller ile batı – orta Karadeniz illeri ve bu illere komşu iç Anadolu illerinde yayılımı tespit edilmiştir.
Kilosu 15 bin lira olan trüf mantarında, ekonomiye 5 yılda 1 milyar 530 milyon TL katkı sağlayacak. Dünyadaki üretiminin giderek azalması ve talebin her geçen gün artması nedeniyle fiyatları yükseliyor.
İlgili 30 soru bulundu
Trüf mantarı toplamak isteyen vatandaşların öncelikle yerel orman işletme müdürlüklerine müracaat ederek izin almaları gerektiğini belirten AKSOY, "Buradan alınan izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi alınmalıdır.
Ülkemizde Ocak ayı ile Mart ayı arasında doğal olarak yetişmektedir.
Ankara Kızılcahamam Mantar Toplama Yeri
Türkiye'de yer alan bir diğer mantar toplama yeri ise Ankara'nın Kızılcahamam ilçesidir. Burada isteyen herkesin bölgede sıklıkla bulunan Kanlıca mantarından toplaması mümkündür. Ancak rehber eşliğinde toplamak doğru ürünlerin toplanmasına yardımcı olur.
Ne zaman ürün alınır: Aşılı fidan bahçeye dikildikten 5 yıl sonra alınır. 7-8 yıl sonra ise hektardan yılda 100-150 kg arasında ürün toplanabilir.
Bunu (trüf mantarı) toplamak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle yerel orman işletme müdürlüğüne müracaat ederek izin almaları gerekir. Buradan aldıkları izin belgesiyle trüf mantarını topladıklarında miktarı tespit edilmeli, bedeli yatırılarak mutlaka taşıma belgesi almalıdırlar.
Evde trüf mantarı üretmek için trüf mantarının doğal ortamına benzer bir ortam oluşturmak gerekir. Trüf mantarı tohumlarının ağaç köklerinde yerleşip gelişmesi 1 yılı bulur. Dolayısıyla çiftliklerde üretilmiş Trüf aşılı fide kullanılarak daha kısa sürede trüf mantarı üretilebilir.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor. Samsun'da Havza, Kavak ve Çarşamba ilçelerindeki ormanlık alanlarda envanteri yapılan sahalardan yıllık yaklaşık 225 kilo trüf mantarı toplanabilecek.
Trüf mantarı toprağın 5 cm kadar altında bulunur. Dolayısıyla kolay bulunmuyor. Buna bağlı olarak fiyatı da yükseliyor. Trüf mantarı ağaç köklerine, meşe ve kestane ağaçlarının köklerine yakın yerlerde yetişiyor.
Bu süreç yaklaşık olarak 4-6 hafta kadar sürebilir. Bu sürecin sonunda çimlenen tohumlar morfolojik metotlarla test edilir ve trüf mantarının varlığından emin olunur. Daha sonra kontrollü bir laboratuvar alınarak 8 ay kadar bir sürede gelişmesi beklenir.
Bu mantar türü, düşük üretim hacmi ve yüksek talep nedeniyle oldukça pahalıdır. Ayrıca, uygun toprak ve iklim koşullarına ihtiyaç duyarlar, bu yüzden her yerde yetiştirilemezler. Ancak, doğru koşullar sağlandığında, trüf yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş olabilir.
ÇANAKKALE'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kaz Dağı'nın kuzey yamaçlarında 'sihirli mantar' olarak bilinen ve yiyen kişinin halüsinasyonlar görmesine neden olan mantar türüne rastlandı.
İtalya'nın kuzeyindeki Piemonte bölgesinde yer alan Alba kasabasına bugünlerde, kilosu 5000-6000 euro (23000-27000 TL) arasına satılan beyaz trüf mantarını tatmak - ya da sadece koklamak - için dünyanın her yerinden binlerce kişi akın ediyor.
Karadeniz ikliminde ise ikisi de yetişebilir. Uygun bitki cinsine gelince, trüf mantarları meşe türleri, çam türleri, fındık, gürgen, kavak ve akağaç gibi ağaçlarla ortak yaşam kurarlar. Türkiye genelinde neredeyse her bölgede siyah yaz trüfü bulunur.
Haber Görseli. TRÜF MANTARI NASIL YETİŞİR? Başta meşe olmak üzere ağaç, ağaççıklar ve çalı formundaki bitkilerin köküne bağlı simbiyotik olarak hayatını sürdürmektedir. Tuber cinsindeki mantarlar mikorizaldir (bitki kökleriyle ortak yaşam).
Yazlık trüf mantarı Mayıs-Ağustos aylarında, kışlık trüf mantarı ise Aralık-Şubat ayları arasında hasat edilir.
Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar.
Çıntar mantarı hangi ayda çıkar derseniz cevap eylül ayıdır. Çıntar mantarı sonbahar mevsiminin ilk yağmurlarıyla birlikte kendiliğinden ortaya çıkar. Eylül ve ocak ayları arasında toplanır. Genellikle dağlarda ve ormanlarda çam ağaçlarının dökülen yapraklarının altında büyür.
Ayrıca bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için de tüketilmesi önerilir. Özellikle de trüf mantarı faydaları ile hem cinsel gücü yükseltebilirsiniz hem de enerjinizi her zaman yüksek tutabilirsiniz.
Kısacası seks kokar." Trüf mantarının polenlerini dağıtma zamanı geldiğinde salgıladığı koku dişi yabandomuzunun çiftleşme çağrısı için salgıladığı kokuya çok benzer.
Trüf mantarı lezzetli olduğu kadar fiyatıyla da çok konuşuluyor. Toprağın en az 5 santim altında bulunan Trüf mantarı, kolay bulunmaması nedeniyle yüksek fiyatlardan alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri