Çiğ süt tüketiciye tek kullanımlık malzemeden yapılmış ambalaj içinde veya tüketici tarafından verilen kaba konarak arz edilebilecek. Çiğ sütün doğrudan arzında üreticisi tarafından sadece doğrudan tüketicilere veya yerel perakendeciye satılabilecek.
-- Çiğ süt satmak isteyen süt üreten hayvancılık işletmecisi, Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvurarak izin alması gerekiyor. -- Satışa sunulacak çiğ süt, kendine özgü renk, tat ve kokuda olması, süt bileşeni dışında herhangi bir madde içermemesi gerekiyor.
Gıda işletmeleri süt üreten hayvancılık işletmesinden almış oldukları çiğ sütü yerel perakendeciye gönderebilirler. Bu faaliyette bulunan gıda işletmeleri, Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik kapsamında yetkili merciden kayıt belgesi almak zorundadır.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Bundan böyle çiğ sütü sadece ari çiftlikler ve işletmeler satabilecek. Çiğ sütün son tüketiciye satışı sağımdan itibaren 24 saat içerisinde yapılabilecek. Üretici tarafından soğutma dışında hiçbir işlem uygulanmayacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada: "Çiğ sütte litre başı 20 kuruş destekleme ödemesini artan üretim maliyetleri ve sürdürülebilirliğin korunması amacıyla 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren 2,5 kat artırılarak 50 kuruş olacak” şeklinde belirtti.
İlgili 33 soru bulundu
Bakan Kirişci açıklamasında "Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirlemiştir.
Ulusal Süt Konseyi çiğ süt tavsiye fiyatını litre başına 7,50 lira olarak belirledi. Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
Çiğ süt fiyatı - Üreticinin süt fiyatı sabit, yem fiyatı serbest - Süt fiyatını ineği olmayanlar belirliyor - Ulusal Süt Konseyi baştan ölü doğmuştu Ayrıntılar yazımızda Çiğ süt fiyatını belirleyen 12 kişiden 9'unun ineği yok tarimdunyasi.net/2020/10/06/cig…
Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt referans fiyatını 8.5 lira olarak uygulamaya devam ederken, Çanakkale Biga'da süt firmaları ile yapılan süt fiyatı belirleme toplantısında, 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle soğutulmuş çiğ süt fiyatı 12 TL olarak belirlendi.
Hz. Peygamber (asm) Efendimizin sütü çiğ veya pişirerek içtiğine dair bir bilgiye rastlayamadık. İslam'da genel prensip olarak zararlı maddelerin yiyip içilmesi caiz görülmemiştir.
5 Lt Jersey Çiğ İnek Sütü (5 Litre)
185,00 ₺ 175,00 ₺ İndirimli!
Ulusal Süt Konseyi Çiğ Süt Tavsiye Fiyatı
14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere; %3,6 yağ ve %3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,50 TL geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir (soğutma, nakliye ve diğer cari Devamı…
Ulusal Süt Konseyi'nden yeni zam kararı
Öte yandan, Ulusal Süt Konseyi 15 Mayıs'tan geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını 5,7 TL/Litre'den 7,50 TL/Litre'ye çıkarılması kararı aldı. Bu da yüzde 32 artış anlamına geliyor.
Ari işletme belgeli süt üreten işletmeler, çiğ sütlerini, ürünün arzı, satışı bulunan işletme kayıt belgesine sahip ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi'ne (BSKS) kayıtlı yerel perakendeciler ile süt dolum tesislerine fatura veya müstahsil makbuzu karşılığında satmaları şartıyla bu desteği alabilecek.
Süt taşıma tankerleri süt dışında başka maddelerin taşınmasında kullanılmamalıdır. Taşıma sıcaklığı ve süresi, sütün güvenilirliği ve kalitesi üzerine olumsuz etkileri önleyecek şekilde süt işletmesine veya toplama/soğutma merkezine sütün taşınmasına uygun olmalıdır.
Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5°C de yazın bir gün, kışın 2-3 gün saklanır. Oda ısısında süt saklanmaz.Uzun ömürlü süt (UHT) ise, kutunun açılmaması koşuluyla, oda sıcaklığında 4 ay tazeliğini korur.
Duyuruda toplantı neticesinde alınan kararlara yönelik şu ifadelere yer verildi: "Bu kapsamda 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış litre fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 4,70 lira olarak belirlenmiştir.
Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruda, "14 Ekim 2022 tarihinden geçerli olmak üzere, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının üreticinin eline litre başına net 8,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine oy çokluğu ile karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
Dönem) kapsamında; Koyun-Keçi sütü için 183 üreticiye 331.862,40 TL İnek sütü için 3812 üreticiye 35.540.297,84 TL olmak üzere toplamda 3995 üreticiye 35.872.160,2 TL çiğ süt destekleme ödemesi yapılacaktır.
1- 1 litre çiğ süt maliyeti 1,15 TL/lt olarak hesaplanmıştır. 1,15 * %15 = 1,32 TL/lt sütün 1 litresinin satış fiyatıdır.
SÜT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURMUYOR
Bugün bu fiyat 8.50 TL oldu. Artış % 165. Bu, marketlerde, bakkallarda ve pazarda sütün, peynirin, yoğurdun, tereyağının, ayranın daha pahalı satılması anlamına geliyor. Sebebi, başta yem ve enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin artması.
türkiye süt, et, gıda sanayicileri ve üreticileri birliği (setbir) tarafından yapılan çalışmalarla 2588 sayılı tarım kanununun 11. maddesine dayanılarak kurulan konsey. misyonları, sektörün gelişimi için bilimsel yollarla politika üretmek, uygulanmasına öncülük etmek ve piyasa düzenlenmesinde görev üstlenmektir.
Ayrıntılar haberimizde... SÜT FİYATLARI NE KADAR OLDU? Ulusal Süt Konseyi, 14 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını çiğ süt destek primi hariç üreticinin eline net 8,50 TL geçecek şekilde belirledi.
**** 25 Ocak 2020 tarih ve 31019 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ'de yer alan sınıflandırmaya kapsamında A sınıfı süt 2,90 TL/Lt , B sınıfı süt 2,85 TL/Lt ve C sınıfı süt 2,80 TL/Lt'dir.
Ulusal Süt Konseyi, 15 Mayıs 2022'den itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını (çiğ süt destek primi hariç) litre başına 7,50 lira olarak belirledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri