Ankara, Türkiye'nin başkenti ve Ankara ilinin merkezi olan şehirdir. Coğrafi olarak Türkiye'nin merkezine yakın bir konumda bulunur ve İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Ankara'nın 13 Ekim 1923'te başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişmiş ve Türkiye'nin ikinci en kalabalık ili olmuştur.
Ankara'nın merkezi neresidir diye soracak olursanız yanıt kuşkusuz Kızılay olur.
Şehrin merkezi olarak kabul edilen Çankaya ilçesi; Kızılay Meydanı, Tunalı Hilmi Caddesi gibi şehrin en kalabalık caddelerinden bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Çankaya'nın en önemli cazibe merkezi Anıtkabir'dir.
Kızılay Ankara'nın göbeğidir.
Kentin hem en sosyal, hem en iyi ve pahalı konutlarının bulunduğu ilçesi olan Çankaya yaklaşık olarak 1 milyon nüfusa sahip olan Çankaya, Ankara'nın en ünlü ilçesi ve en iyi semtidir.
İlgili 20 soru bulundu
Kızılay, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bulunan bir semt.
İşte, Türkiye'nin en pahalı şehirleri... TÜRKİYE'NİN EN YÜKSEK MALİYETLİ ŞEHİRLERİ: TÜİK'in son verilerine göre en yüksek maliyetli şehir sıralamasında İstanbul, yüzde 14,75'lik bir artışla birinci sırada yer alıyor. İzmir yüzde 9,4'le ikinci, Ankara ise yüzde 6,62'lik bir artışla üçüncü sırada bulunuyor.
Türkiye'nin en kalabalık ilçesi 840 bin 809 kişiyle Ankara'nın Keçiören ilçesi. Keçiören'in nüfusu Türkiye'nin 66 ilinden daha kalabalık. Türkiye'nin en kalabalık ilçesi 840 bin 809 kişiyle Ankara'nın Keçiören ilçesi.
Anıtkabir, Etnografya Müzesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin yanı sıra; Tuz Gölü, Eymir Gölü gibi doğal güzelliklere sahiptir. Ankara kültüründe önemli yeri olan Ankara kedisi, Ankara hava, Çubuk turşusu, Ankara tava ve susamlı simit ise şehrin önemli simgelerinin başında gelir.
Ankara ilinin ilçeleri; Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı ve Şereflikoçhisar' dır.
Üstün meyve kalitesi ve uzun süre depolanabilmesi nedeniyle çok eski zamanlardan beri armut üreticilerinin dikkatini çeken Ankara armutunun dışında yazlık, kışlık, standart ve yöresel olarak 600'ün üzerinde çeşidi bulunmaktadır.
Çankaya, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısındaki Yukarı Sakarya Bölümü'nde yer alır. Çankaya'nın doğu ve kuzeydoğusunda yine Ankara iline bağlı Mamak, Altındağ ve Elmadağ, güneyinde Gölbaşı, batısında ise Etimesgut ilçeleri bulunur. Çankaya, Orta Anadolu'nun düzlükleri ortasında kayalık bir alanda kurulmuştur.
Haberin Öne Çıkanları başkent ankara'nın 25 ilçesi arasında, merkeze en uzak olanı evren. 180 kilometre. kırşehir, evren'e daha yakın, 80 kilometre. ilçe girişindeki tabelaya göre nüfus 3 bin. yani bir de ankara'nın en az nüfusa sahip ilçesi. oysa hep böyle değildi. 1990'da nüfusu 7 bine yakındı.
Bu genelgeden sonra 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükûmeti'nin merkezi Ankara olarak ilan edilmiştir. 13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan bir kanun ile Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olmuştur.
Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur. Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
TÜİK verilerine göre Etimesgut'un nüfusu geçen yıla göre 8 bin 253 artış göstererek 595 bin 305 oldu. Ankara metropol ilçeleri arasında Sincan'ın ardından en fazla nüfusu artan ilçe Etimesgut oldu.
Merkez ilçe, kentsel ve kırsal idari alanların bir ilçe sınırı içinde bir araya gelerek oluşturdukları il merkezi durumundaki kentsel yerleşmenin de içinde yer aldığı bir ilçe alanıdır. İlçe merkezi ise bir ilçenin yönetim merkezliğini yapan kentsel yerleşmedir.
Ve ülkenin ikinci megakentidir Merkezi Ankara olan ilin nüfusu 2023 yılı sonu itibarıyla 5.803.482 kişidir.
TÜİK listesine göre yüzde 14,75 ile en pahalı şehir İstanbul olarak kaydedildi. İstanbul'u sırasıyla yüzde 9,4 ile İzmir, yüzde 6,62 ile Ankara takip etti. TÜİK verileri kapsamında en pahalı 8 şehrler şöyle: İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova.
ANKARA'NIN COĞRAFİ ve İKLİM ÖZELLİKLERİ
Orta Anadolu'nun kuzeybatısında, Kızılırmak ve Sakarya Nehirlerinin arasında konumlanmış olan Ankara, 25,437 km² yüzölçümü ile Türkiye'nin yüzölçüm açısından üçüncü ilidir. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 850 m olan Ankara'da genel olarak karasal iklim hakimdir.
Singapur ve Zürih bu yıl dünyanın en pahalı şehirleri oldu. Cenevre ve New York üçüncü sırayı paylaşırken, Hong Kong beşinci ve Los Angeles altıncı basamakta yer aldı. Economist Intelligence Unit (EIU) raporuna göre, Singapur ve Zürih, bu yıl dünyanın en pahalı şehirleri oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri