Dr. Zekeriya Beyaz da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ”Sperm ve yumurta nakli yoluyla çocuk sahibi olmak dini açıdan sakıncalı ve yasak, ahlak dışı, örf ve adetlere de aykırıdır” dedi. “Nikah dışı, nikahsız birleşmelerle çocuk meydana getirmek günahtır. Dinen yasaktır.
Değerli kardeşimiz, Kısırlaştırma gibi hamile kalmayı bir ömür boyu yok eden bir uygulamaya girmeden, sadece hamile kalmayı önleyici tedbirler almak ve bu nedenle de çocuk sahibi olmamak günah olmaz.
Ulemâ bu hususta kadından izin almadan yapılan azle kıyasen bunun da kocasının izni olmadan yapılması haram olmak gerekir, diyor. Bu görüş, mezhebin aslına göredir. İbni Abidin, zamanın bozukluğu sebebiyle, iki tarafın da doğum kontrolü yapmasının caiz olduğunu söylemektedir.
Müftü Ömer Taşçıoğlu, sperm bankasından sperm almanın da vermenin de günah olduğunu söyledi. Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmanın din açısından sakıncası bulunmadığını belirten Müftü Taşçıoğlu, "Ancak sperm bankasından sperm satın alarak çocuk yapmak zina sayılacağından haramdır" dedi.
Dolayısıyla eşlerden biri, diğerini çocuk sahibi olmaya zorlayamaz. Nitekim Aile Hukuku kitabı kapsamına giren nişanlı ve evli çiftlerin çocuk istemini veya çocuk sahibi olma özlemini giderme yükümlülüğü veren bir Türk Medeni Kanunu hükmü bulunmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
evlilikte çocuk zorunlu değil ama örneğin yeni evlenen bir çift çocuk istemese de hayatlarının ilerleyişi ile birlikte düşünceleri değişebilir. Ne kadar zorunlu olmasa da bir gerekliliktir hatta kaçınılmazdır.
İslâm toplumunun güçlü olmasına önem veren dinimiz çocuk ve neslin çoğalmasını benimsemiş ve bunu teşvik etmiştir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.): "Çok doğuran sevimli kadınla evlenin, zira ben (kıyamet gününde) sayınızın çokluğuyla (diğer) ümmetlere iftihar ederim" (Ahmed b. Hanbel, I, 412). buyurmuştur.
Değerli kardeşimiz, Meni ve mezi necis olduğu için bunların yutulması haramdır. Erkek hanımını böyle bir ilişkiye zorlayamaz; buna hakkı yoktur. Kadın Allah'ın rızasına uygun olmayan konularda kocasına itaat etmemelidir.
Cinsel organlardan salgı tüketilmemesi ve herhangi bir yaralanma ya da darbe yapılmaması koşuluyla oral ilişki tercih edilir. Öte yandan bazı âlimler meni tüketiminin caiz olmadığına inanmaktadır. Ancak, güçlü görüş, buna izin verilmemesidir. Çiftin daha sonra temizliği sağlamak için ağızlarını çalkalaması gerekir.
5-6-7: insan nasıl yaratıldığına baksın, fışkıran spermden yaratıldı. (bebek annenin) bel ve kaburgası arasından çıkar. Ayette yaratılmaya bir atıf yapıldıktan sonra tasvir olarak “fışkıran su” ifadesi kullanılmıştır. Bununla ilgili pek çok ayette “damla su(yasin, 77), parça et(hacc, 5)” gibi ifadeler de geçmektedir.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ailelerin çocuk sayısını ikinin altına düşürmemeleri gerektiğini belirterek, "Mutlaka ikinin üzerinde, üç, dört gibi.
Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için ilişki sıklığı da oldukça önemlidir. Düzenli adet gören kadınlarda adetin 12 ila 17. günleri arasında gün aşırı ilişkiye girmek yeterlidir. Daha sık yaşanan ilişkiler erkeğin sperm kalitesini azaltabilir bu nedenle gün aşırı yaşanan ilişki gebe kalma ihtimalini artırır.
"Azl"ın mânâsı, meniyi dışarıya akıtmaktır. Azl ile ilgili çok hadis vardır. Bir kısmı onu hoş görmemiş ise de kesin olarak yasaklayan bir hüküm de getirmemiştir. Bunun için cumhuru ulemaya göre, kadının rızasıyla azl mubah kabul edilmiştir.
Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, evlilik sonrası ne zaman çocuk yapılması sorusunun en iyi cevabının evliliğin 3. yılına çocuklu olarak girilmesi olduğunu belirtti.
Anasayfa / Kurul Fetvaları / Ertesi gün hapı ve doğum kontrol hapı kullanmak caiz midir? Ertesi gün hapı ve doğum kontrol hapı kullanmak caiz midir? Gebeliği önleyici tedbirlere başvurarak doğumu kontrol altında bulundurmak bireysel düzeyde kaldığı ve sağlık açısından zararlı olmadığı müddetçe caiz görülmektedir.
Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.
Öpme, okşama dışında tam olarak cinsel temas yapılamaz, yapılırsa mekruh olur. "Eşlerin birbirine her yerleri mübahtır, haram değildir." şeklindeki bir hüküm doğru değildir; kadına anüsten yaklaşmak (ters ilişki) Ehl-i sünnete göre caiz değildir.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez. Ama günahtır.
Eğer beraber olduğunuz erkeğin enfeksiyonu bulunmuyorsa, sperm yutmanın herhangi bir sağlık riski taşıdığını söyleyemeyiz. Ayrıca, sanılanın aksine kilo almanıza da sebep olmaz. Bazı insanlar spermin kalori yüklü olduğunu düşünürler, ancak bu doğru değildir. Her boşalmada yaklaşık 5 kalorilik sperm ortaya çıkar.
Ağız yoluyla cinsel ilişki sırasında erkeğin spermlerini yutmak kadınları hamile bırakmaz ve bu erkeklere oldukça büyük bir haz verir. Fakat HIV taşıyan bir erkeğin spermleri veya küçük bir kan damlası aynı virüsün size taşınmasına neden olabilir.
Yani “sperm, cildin kolojenini arttırarak cilde parlaklık kazandırıyor. Böylelikle kişinin daha genç görünmesini sağlıyor. Ayrıca içinde C, B12, enzimler, hatta cinsel problemleri düzeltmeye yardımcı olacak amino asitler ve kasları güçlendirmeye yarayan kreatin maddesi bulunuyor.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Elle boşalmak (istimnâ), Kur'an ve sünnetten delillerle haramdır.
- Cennet bildiğimiz manada hamilelik vs. yoluyla bir tenasül yeri değildir. - Dünyadaki gibi çocuk sahibi olma yoktur.
Eğer doktorunuz cinsel hayata devam etmenizde bir sakınca görmüyorsa, hamilelikte cinsel ilişki dinen caiz olur.
Şura suresi 49-50. ayetlerinde geçen, Allah'ın dilediğine evlat vermesi veya vermemesi konusunu nasıl anlamalıyız; bu ayetleri izah eder misiniz? "Göklerin ve yerin hâkimiyeti Allah'ındır. O dilediğini yaratır. Dilediğine kız evlat, dilediğine erkek evlat verir, yahut kızlı oğlanlı olarak her iki cinsten karma yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri