721 milyon metreküp suyumuz bulunmaktadır. Geçen yıla göre 63 milyon metreküp su fazlalığı bulunmaktadır. Bu doluluk oranına bakıldığında Ankara'nın barajlarındaki su miktarı ile 11 aylık su kaldığını görüyoruz.
Ankara barajlarındaki doluluk oranı 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla yüzde 45,50 olarak ölçüldü. Kentin 11 aylık suyunun kaldığı belirtildi.
Yıllık buharlaşma miktarı dikkate alınarak yapılan ölçümlere göre hiç yağış olmaması halinde bile barajlarda Ankara'ya 12 ay yetecek su bulunuyor. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, Kurtboğazı Barajı'nda kentin içme ve kullanma suyunun 11 barajdan alındığını belirtti.
Bir barajın maksimum ve minimum işletme seviyeleri arasındaki hacimin yüzdesidir. Formul: Aktif Doluluk= [ ( İlgili Tarihteki Seviyeye Karşılık Gelen Hacim - Minimum Hacim)/ ( Maksimum Hacim - Minimum Hacim)]* 100. Veriler saat 17:00 itibariyle nihai halini almaktadır.
Türkiye'nin başkenti ve ikinci büyük şehri olan Ankara'da içme ve sulama suyu ihtiyacını karşılamak veya elektrik enerjisi üretmek için kullanılan sekiz aktif baraj bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
"Gerede Sistemi ile Gerede Havzası'ndaki sular, Ulusu Deresi üzerinde inşa edilen Işıklı Regülatörü ile çevrilerek 4,5 metre çaplı ve 31 bin 592 metre uzunluğundaki içme suyu iletim tüneli vasıtasıyla Ankara'nın en büyük içme suyu barajı olan Çamlıdere Barajı'na aktarılmaktadır.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, Başkentin içme ve kullanma su ihtiyacını karşılayan ASKİ'nin şehir şebekesine verdiği suyun temiz ve kaliteli olduğunu belirterek, Ankaralıların musluklarından akan suyu güven içinde tüketebileceklerini söyledi.
Başkentin şehir şebeke suyunun sürekli kontrol altında tutulduğunu sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla duyuran Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş şu ifadeleri kullandı: ''Musluklarınızdan akan suyu gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Proje çerçevesinde inşa edilen ve toplam 31 bin 592 metre uzunluğuyla ülkenin en uzun içme suyu tüneli olma özelliğini taşıyan Gerede Tüneli ile Gerede Havzası'ndan yıllık 226 milyon metreküp su Ankara'ya aktarılacak.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nün içme suyu havzalarında gerçekleştirdiği kapsamlı çalışma, Bursa'nın Türkiye'deki büyükşehirler içerisinde, dünyanın en sağlıklı sularından birini tüketiyor olduğunu bilimsel raporla da kanıtlamış oldu.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan raporda birinci sıraya yerleşerek ülkemizdeki en kaliteli içme suyu markası kabul edilen Buzdağı su, Sakarya'nın Keremali dağlarından çıkarılan doğal kaynak suyundan elde edilir. Buzdağı suyun pH değeri ise 7.6 olarak ölçülmüştür.
Arıtılmış su deşarj yeri Ankara Çayı olup nihai Deşarj yeri Sakarya Nehri'dir. İlimiz genelinde, kanalizasyon sisteminde toplanan tüm atıksular tesise tamamen cazibe ile ulaşmaktadır.
-Sertlik (Ph) değeri; 7.99 olarak tespit edildi.
Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Başkent'te şehir şebeke suyu analiz raporlarını açıkladı. ASKİ Genel Müdürü Erdoğan Öztürk, ASKİ'nin şehir şebekesine verdiği suyun temiz ve kaliteli olduğunu belirterek, Ankaralıların musluklarından akan suyu güven içinde tüketebileceklerini söyledi.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Türkiye'nin en büyük barajı Yusufeli'nde su yüksekliği 145,30 metreye ulaştı - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri