658 Enflasyon Düzeltme Zaraları Hesabı: Enflasyon nedeni ile ortaya çıkan zaraların izlendiği hesaptır. 658 Enflasyon Düzeltme Zaraları Hesabının İşleyişi: Enflasyon düzeltme zaraları ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
Bu hesap ödenmiş sermaye tutarının düzeltilmesi sonucu ortaya çıkan olumlu farkların izlendiği hesaptır. İşleyişi: Ödenmiş sermaye tutarının enflasyon düzeltilmesine tabi tutulması sonucunda ödenmiş sermaye tutarında meydana gelen artışlar bu hesabın alacağına, “698- Enflasyon Düzeltme Hesabı” nın borcuna kaydedilir.
Enflasyon Muhasebesi Hangi Mali Tablolarda Uygulanır? Enflasyon muhasebesi 31.12.2023 tarihli mali tablolarına uygulanır. Vergi kanunlarına göre sadece bilanço enflasyon düzeltmesine tabi tutulur, gelir tablosu hesaplarında herhangi bir düzeltme yapılmaz.
“503 Sermaye Düzeltmesi Olumsuz Farkları (-)” hesabı, ödenmiş sermaye tuta- rının düzeltilmesi sonucu ortaya çıkan olumsuz farkların izlendiği hesaptır. Genel Tebliği, 05.05.2004 tarihli ve 25453 sayılı Resmi Gazete.
2023 takvim yılı sonu itibarıyla (Kendilerine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler, 2024 yılında biten özel hesap dönemi sonu itibarıyla), 2023 hesap dönemine ilişkin mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Enflasyon düzeltmesi, kollektif, adî komandit ve adî şirketler dâhil, kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılır.
1- Enflasyon Düzeltmesi Nedir? Enflasyon düzeltmesi, parasal olmayan kıymetlerin mali tablolarda gösterilen nominal değerinin bugünün değerine getirilmesi işlemidir. Düzeltme işlemi, parasal olmayan kıymetlerin düzeltme katsayısı ile çarpılması suretiyle yapılır.
Ülkemizde Enflasyon Düzeltmesi Uygulaması;
Mevzuatta belirtilen şartlar dahilinde ülkemizde 2003 ve 2004 yıllarında kanun şartları sağlanmış olup söz konusu yıllara ait mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş, 2005 yılının geçici vergi dönemlerinde şartlar oluşmadığından uygulama sona ermiştir.
Enflasyon düzeltmesi kısaca; bilançodaki parasal olmayan kıymetlerin tarihi değerlerinin (düzeltmeye esas alınacak tutarın) düzeltme katsayısıyla çarpılması suretiyle bilançonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması işlemi olarak tanımlanabilir.
501 ÖDENMEMİŞ SERMAYE HESABI (-)
Hesabın kalanı ortakların sermayeye olan borçlarıdır. 501 Ödenmemiş Sermaye Hesabının İşleyişi: Taahhüd edilen sermaye tutarı 500 Sermaye Hesabı alacağına karşılık bu hesaba borç kaydedilir, ödenen tutarlar bu hesaba alacak olarak kaydedilir.
689 Hesap İşleyişi
Söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda bu giderlerin, hesabın borcuna kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Enflasyon muhasebesinde endekslerin doğru kullanımı çok önemlidir. Doğru düzeltme doğru endeks ile olabilmektedir. Uygulayıcılar endeks kullanımına ilişkin altıncı bölümü çok iyi incelemelidirler. Diğer uygulama bölümleri konuyla ilgilenme derecesine göre basitten karmaşığa işletme örnekleridir.
Enflasyon muhasebesi, bir şirketin finansal tablolarındaki parasal olmayan hesap kalemlerinin, finansal tabloların hazırlandığı tarihteki satın alma gücünü yansıtmak amacıyla, ilgili tutarların düzeltme katsayısı ile çarpılarak yeniden hesaplandığı bir muhasebe yöntemidir.
680 ÇALIŞMAYAN KISIM GİDER VE ZARARLARI HESABI (-)
680 Çalışmayan Kısım Gider ve Zaraları Hesabının İşleyişi: Giderler ortaya çıktığında hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
623- DİĞER SATIŞLARIN MALİYETİ (-)
İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin izlendiği hesaptır. İşleyişi : Hesaplanan satışların maliyeti bu hesabın borcuna kaydedilir.
Bilindiği üzere, 31.12.2021 tarihi itibariyle gerekli şartlar oluşmuş ve enflasyon düzeltmesi yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştı. Ancak, yapılan bir düzenleme ile enflasyon düzeltmesi uygulaması 31.12.2023 sonuna ertelenmişti.
Kazançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri fiyat endeksindeki artışın, içinde bulunulan dönem dahil son üç hesap döneminde %100'den ve içinde bulunulan hesap döneminde % 10'dan fazla olması halinde malî tablolarını enflasyon düzeltmesine tâbi tutarlar.
Örneğin, bir ülkede son 6 aydaki enflasyon oranı %4 ise ve önceki 6 aydaki enflasyon oranı %2 ise, 6 aylık enflasyon farkı: Enflasyon Farkı = 4% - 2% = 2%
Türkiye'de enflasyon muhasebesinin ne zaman ve nasıl uygulanması gerektiği yasalarla belirlenmiş durumda. Ancak Resmi Gazete'de yayımlanan kararlar ile 2021, 2022 ve 2023 hesap dönemlerinde koşullar oluşsa bile enflasyon muhasebesinin uygulanmayacağı açıklanmıştı.
Bu çerçevede 2021 ve 2022 yıllarında enflasyon düzeltmesi uygulanmayacaktır. Buna karşın enflasyon düzeltmesi, şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın 2023 yılı 1.,2. ve 3. geçici vergi dönemleri hariç sadece 31.12.2023 tarihli mali tablolar için uygulanacaktır.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58'den yüzde 65'e çıkardıklarını belirtti. 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33'ten yüzde 36'ya çıkarıldı.
Özellikle, şirketlerin yüksek enflasyon sebebiyle gerçeğe uygun değerlerinden uzaklaşan varlıklarının gerçekçi değerleri üzerinden finansal tablolarda yer almasını sağlayarak finansal tablo okuyucularına daha doğru bilgiler verilmesini de sağlamaktadır.
πe (Beklenen enflasyon): Beklenen enflasyon artarsa, de˘ger tutma aracı olarak reel varlıklara talep artar, paraya olan talep azalır.
Resmî Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ne göre 2023 için yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 25 Kasım'da Resmî Gazete'de yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri