Püre yapmak için kabuklarını soyduğun ve irice doğradığın patateslerin haşlanma süresi yaklaşık 20 dakikadır. Eğer patatesi kabukları ile haşlamak istersen haşlama süresi yaklaşık 40 dakikadır. Düdüklü tencerede patateslerini haşlayacaksan bu sefer yaklaşık 10 dakika pişirmen yeterli.
Patateslerin hızlıca ve lezzetli bir şekilde pişmesi için suya bir miktar da tuz ilave edin. Düdüklü tencerenizin ağzını dikkatlice kapatıp patatesleri ortalama 8 dakika haşlanmaya bırakın. Ardından tencerenizi her zaman kullandığınız şekilde açın ve işte bu kadar, haşlanmış patatesleriniz hazır!
Kabukları soyulmuş ve dilimlenmiş olan patateslerin normal bir tencerede haşlanma süresi 20 dakikadır. Kabuklu ve bütün olarak haşlanan patatesler ise yaklaşık 40-45 dakikada hazır hale gelir. Düdüklü tencereyi tercih edenler için bu süre çok daha kısadır. 10-15 dakika içinde patatesler haşlanmış olur.
Bütün bunların yanında fissler vitaquick düdüklüde enginar pişirme süresi 1. kademe 2 dakika, vitaquick fissler patates haşlama yapmayı düşünenlerin fissler patates haşlama süresi dörde bölünmüş kabuksuz patates için 2. kademe 8-10 dakika, bütün kabuklu patates için ise 12-15 dakika olduğu vurgulanmaktadır.
Patatesler iyice haşlanmadan ocaktan almayın. Patatesi bütün ve kabuklu halde haşlarsanız eğer yaklaşık olarak 40-50 dakika bir süre gerekmektedir. Bu süre sonrasında patatesler haşlanmış olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Patatesleri küçük parçalar halinde tencereye atarsanız 25 dakika, çok büyük parça olarak haşlarsanız 35 dakikanızı alabilir. Patateslerin üzerine sıcak su döktüğünüz takdirde haşlanma süresini de azaltmış olursunuz. Soğuk suyla haşlanan patatesler daha uzun süre ocakta kalır.
Haşlayacağınız patatesleri kabuklu veya kabuksuz olarak tencereye ekleyin. Patateslerin üzerini 3 parmak geçecek şekilde su ekleyin. Daha hızlı haşlanması için, suyun içerisine bir tutam tuz serpiştirin. Patatesleri orta ateşte haşlamaya bırakın.
Normal bir tencerede yaklaşık 1 saatte pişirdiğiniz yemeği düdüklü tencere ile ortalama 15-20 dakikada pişirebilirsiniz. Ayrıca pişirme süresince kapak kapalı kaldığından yemek kokusu etrafa yayılmaz.
Etlerinizi düdüklüye koyun orta ateşte kavurun. Yağ ile beraber önce soğanları ve biberleri renkleri değişince de domatesleri ekleyin. En son patatesleri, baharatları ve salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun üzerini geçecek kadar su ekleyip 15 dakika(düdüklünün tipine göre değişir) haşlayın. Afiyet olsun.
İlk olarak bebek patatesleri yıkayalım ve tencereye alalım. Üzerine gelecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ocağa alalım ve patatesler yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakikada haşlanıyor.
Sıcak ya da ılık değil, mutlaka soğuk su eklemelisiniz. Bunun sebebi de şu; patatesleri direkt sıcak suya koyduğunuzda tıpkı kızgın tavaya koyduğunuz bir bonfile dilimi gibi dış kısmı mühürlenir. Bu sebeple içi pişene kadar dış kısmında dağılmalar meydana gelir.
Patates haşlarken, su kaynayana kadar kapağı açık bir şekilde pişirilmelidir. Su kaynadıktan sonra taşmaması için kapak yarım aralık bırakılmalıdır. Düdüklü tencere haşlama patates yapılacaksa kapağının kapatılarak pişirilmesi gereklidir.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
Ortalama yarım saatte haşlanacak olan patateslerin tam olarak haşlanıp haşlanmadığını anlamak içinse patateslerden birine bıçakla dokunun. Bıçak patatese kolayca giriyorsa ama onu yukarı çekerken patates parçalanacak gibi oluyorsa haşlanmış patatesleriniz hazır demektir. Afiyet olsun.
Potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin olan haşlanmış patates, kolesterol ve kan şekerini dengelemede yardımcıdır. Ancak yine de patatesi, vitamin ve mineral kaybını önlemek için haşlamayıp buharda pişirmeyi tercih edin.
Ateşe koyduğunuz anda, kapağını kapatın ve düdük aparatını dik konumda bırakın. Şimdi birkaç dakika bekleyin ve düdüklüden ses çıkışını duyun. İşte bu anda düdüğü kapatın ve pişmesi için süre başlatın. İstediğiniz sürede pişen yemeğinizi düdüklü tencereden almak için ocağın altını kapatın.
Tencerenin kapağını kapatıp, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dk pişirin. Etli patates yemeği piştikten sonra ocaktan alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Küp küp doğranmış kuşbaşı etler, ısınmış tencerenin içerisine konulur ve mühürlenir. Etler suyunu salıp iyice çekene kadar pişirilir. Son olarak tuz, baharatlar ve su ilave edildikten sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatılır. Öncelikle 20dk orta ateşte, sonra 30dk kısık ateşte pişirilir.
En leziz patates yemeği için öncelikle taze patateslere ihtiyacınız var. Ardından yemeğinize kuru soğan, salça, sıvı yağ, tuz, karabiber ekleyebilirsiniz. Ayrıca arzuya göre pul biber, toz kırmızı biber ya da reyhan ekleyerek yemeğinize lezzet katabilirsiniz.
Düdüklü tencerede yemekleri asla susuz pişirmeyin
Çünkü düdüklü tencerede kapağını açıp yemeği kontrol etme şansınız yok. Suyu fazla olan yemeği kurtarabilirsiniz ancak suyunu az koyarsanız dibinin tutma olasılığının yüksek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca susuz yemekler tencerenin çatlamasına da yol açabilir.
“Düdüklüye sıcak su konur mu?” sorusunun cevabı da evet olmaktadır.
Bezelyeler için 6-8 dakika, havuç için 8-10 dakika, pancar için de 10 dakika pişirmek gerekiyor. En sevdiğim ama pişirmekten en çok kaçtığım sebze "enginar" ise 8 dakikada pişiyor.
Patateslerin haşlanırken dağılmamasını sağlayan en önemli malzeme ise sirke ile tuz. Tuzu zaten patates haşlarken mutlaka ilave ediyorsunuz biliyoruz. İçerisine 1 yemek kaşığı sirke ilave ederek patateslerinizin bütün bir şekilde kalarak haşlanmasını da sağlayabilirsiniz.
Patates gibi lifli ya da posalı gıdalarla şekerli yiyeceklerin tüketimine bağlı bir şekilde gaz artabilir. Bağırsaklarda sindirimi önemli ölçüde kolaylaştıran lifli gıdalar, kontrolsüz bir şekilde tüketildiği zaman gaz yapar.
Patates soyularak da haşlanabilir ve bu durumda daha çabuk pişer ancak besin değerlerini koruması (özellikle c vitamini) açısından soyulmadan haşlanması önemlidir. Ayrıca soyularak haşlandığında nişastasını da suya bırakacağından dokusu değişecek ve kabuklarından gelecek lezzeti de kaybedecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri