Anket: Belli seçeneklerin olduğu ve bunlardan birinin seçilmesinin istendiği kapalı-uçlu sorular daha yaygın olarak kullanıldığından, anketler nicel bir veri toplama yöntemidir.
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır. Nitel yöntemlerin sonuçları daha açıklayıcıdır ve elde edilen verilerden oldukça kolay çıkarımlar yapılabilir.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Basitçe söylemek gerekirse, nicel araştırma büyük ölçüde “sayılara”, verilere ve istatistiklere dayanır. Nitel araştırma ise Belirli bir konu hakkında ilgili bilgileri toplamak için konuşma yöntemlerini kullanır.
Birincil araştırma doğrudan bireylerden veya kaynaklardan yeni veri toplamayı içerirken, ikincil araştırma başka biri tarafından zaten toplanmış olan mevcut verilerin analiz edilmesini içerir.
İlgili 33 soru bulundu
İkincil araştırma, araştırma raporlarında ve benzer belgelerde yayınlanan araştırma materyallerini içerir. Bu belgeler halk kütüphaneleri, web siteleri, önceden doldurulmuş verilerden elde edilen veriler tarafından kullanılabilir hale getirilebilir. anketler vb.
Araştırma verilerini en genel olarak nicel ve nitel veri, birincil ve ikincil veri şeklinde sınıflandırmak mümkündür. Eğer daha önce bir başka amaçla toplanmış verilerin kullanımı söz konusu olacaksa bu tür verilere ikincil veri denmektedir.
Nicel araştırmalar, sayısal olarak ölçülebilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri aracılığıyla sosyal olguları inceleyen ve bu olgular arasındaki neden sonuç ilişkilerini ortaya koyarak sosyal düzenin kanunlarını keşfetmeyi amaçlayan araştırmalardır.
İfade oluşturulduktan sonra, geçerli veya geçersiz olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Bu tür nicel araştırma yöntemi, doğru veya yanlış olduğunun kanıtlanması gereken çeşitli ifadeler olduğu için çoğunlukla doğa veya sosyal bilimlerde kullanılır.
Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri.
Bilimsel araştırma yöntemleri, nitel ve nicel araştırma adlarıyla ikiye ayrılır.
Nitel Araştırma kullanıcı deneyimlerini, kalitatif yöntemler kullanarak metin tabanlı incelerken; nicel araştırma sayısal veriler kullanır ve istatistiksel analiz yapar. Nitel Araştırma daha ayrıntılı veriler elde etmek için, nicel araştırma daha genel eğilimleri ölçmek için kullanılır.
Nitel ve nicel araştırma yöntemleri temelde farklı anket hedeflerine ışık tutar. Nicel veriler olaya geniş bir perspektiften bakmanıza yardımcı olabilir. Nitel veriler ise olayın ayrıntılarını görmenizi sağlar ve anket sonuçlarınıza insani bir ifade katar.
Durum çalışması bir nitel araştırma desenidir. Bu desen temelini Malinowski'nin çalışmalarından almıştır. Bu desenin modelleri hakkında da bilgiler verilmiştir. Ayrıca veri toplama süreci ve veri analizi hakkında da açıklamalar yapılmıştır.
Betimsel araştırmanın bazı ayırt edici özellikleri şunlardır: Nicel araştırma: Tanımlayıcı araştırma, popülasyon örnekleminin istatistiksel analizi için ölçülebilir bilgi toplamaya çalışan nicel bir araştırma yöntemidir.
Korelasyonel bir çalışmanın iki nicel değişkeni içerdiği yanlış bir kanıdır. Ancak gerçekte iki değişken ölçülmekte, ancak ikisi de değiştirilmemektedir. Bu durum, değişkenlerin nicel veya kategorik olmasından bağımsız olarak geçerlidir.
Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.
Etnografide araştırmacı, gözlem yaptığı ortamdaki bireylerin yaşamlarına herhangi bir müdahalede bulunmadan, araştırmacı kimliğini de gizleyerek, onlarla her şeyi paylaşmaya çalışır. Etnografik Araştırmaların Özellikleri İçeriden gözlem söz konusudur. Olaya müdahale edilmez ve doğal bir ortam vardır.
Suçluların örgüt yapılarını belirlemek için son beş yılda yakalanan suçluların hangi suçları daha çok birlikte işlediklerini bulması gerekmektedir. Itır'ın suçluların hangi suçları birlikte daha çok işlediklerini bulmak için yapacağı araştırma korelasyonel araştırmadır.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır. İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir.
Uygulamalı araştırma türleri
Bu araştırmanın üç türü vardır: Değerlendirme araştırması, Araştırma ve Geliştirme ve. Eylem araştırması.
Birincil Veriler: Araştırmacı, anket, gözlem, deney ve görüşme gibi bilimsel araştırma teknikleri ile verileri toplar. Elde edilen veriler özgündür, değerlidir. Bilimsel bilgiye ulaşmada daha çok birincil verilerden faydalanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri