Romatizmal hastalıklar, hem eklem (artrit) ve hem de kas (yumuşak doku) kaynaklı hastalıkların ortak adıdır. Romatizmal ağrılar sıklıkla osteoartrit, romatoid artrit, gut ve yumuşak doku romatizmalarının habercisidir. Bu ağrılar genellikle serttir, sızlar ve rahatsızlık verirler.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
İltihaplı olmayan romatizma ise eklemlerde aşınma ve incelme ile görülüp kemik çıkıntısına neden olabilir. Genellikle kaza, düşme sonucu ortaya çıkar. Romatizmal hastalıkları çeşitlerine göre 4'e ayrılır; Yumuşak doku romatizması; Bu romatizma en çok görülen tip olup, en önemlisidir.
Çevresel faktörler, romatizmanın ortaya çıkmasında büyük önem taşır. İltihapsız romatizma türleri ise genellikle eklemlerin yıpranmasına yol açan, yaşlılık, aşırı spor, travmalar ve genetik faktörler gibi etkenlerden kaynaklanır. Romatizmal ağrılara hava olaylarının neden olduğu düşünülse de bu kanı doğru değildir.
Ancak romatizma ağrıları aslında her mevsimde oluşan; soğukların gelmesiyle daha belirgin olarak kendini hissettiren bir hastalıktır. Bu ağrılarla başa çıkmak ise; hareketli yaşam tarzı, ideal kilonun korunması ve soğuk havalara karşı dikkatli olmakla mümkündür.
İlgili 45 soru bulundu
Soğuk havalarda en çok rastlanılan romatizmal hastalıkların başında gelen hastalık; osteoartrit, yani kirençlenmedir. Diz, kalça, el ve omurgayı etkileyen bu hastalık; havaların soğuması ile meydana gelen basınç değişikliklerini eklemlerinde hissederler.
Romatizmanın düşmanı omega-3 doymamış yağ asitleri içeren balıklardır. Ülkemizde de çok sık bulunan ve tüketilen hamsi, somon, sardalya ve uskumru gibi balık çeşitleri romatizmaya iyi gelen balıklardandır.
İltihaplı olmayan bel ağrısı çoğunlukla mekanik nedenlerle gelişir. Ağrı istirahatte yok iken hareketle beraber bel ağrısı başlar. Hareket ettikçe artar. Sabah tutukluğu olmaz veya kısa sürelidir.
İltihaplı olan romatizma tiplerinin genetik geçişli olduğu düşünülse de bu hastalığa neyin sebep olduğu henüz anlaşılamamıştır. Ancak iltihapsız romatizmaya çoğunlukla genetik faktör, eklemin aşırı yıpranması, fazla kilo, spor yaralanmaları ve travmalar sebep olabilir.
Yalancı gut eklemlerde hızlı gelişen şişme ve ağrıyla karakterize bir eklem romatizmasıdır. Guta çok benzediği için yalancı gut olarak adlandırılmaktadır. Yalancı gut atakları günler hatta haftalar sürebilir.
Fibromiyalji (iltihapsız kas romatizması) dokunmaya duyarlı yaygın ağrı ve hassasiyetle giden, sık görülen bir sağlık sorunudur. Halk arasında yumuşak doku romatizması olarak da bilinir. Vücudun belli bölgelerinde, ağrı ve hassasiyet oluşur, zamanla kaybolabilir veya yer değiştirebilir.
Bu sorunun yanıtının şu şekilde verilmesi mümkün olmaktadır. Son derece sağlıklı olan bir insan için kan tahlilinde romatizma değeri 20 U/ML değerinin altında olmalıdır. Böyle bir durumda herhangi bir sorun ile karşılaşılması mümkün olmayacaktır.
Romatoid artrit, genel olarak iltihaplı romatizma adıyla bilinen inflamatuar bir hastalıktır. Romatoid artrit tehlikelidir. Bazı vakalarda vücudun çeşitli sistemlerinde hasara neden olabilmektedir. Buna örnek olarak cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kalp damarları verilebilir.
Laboratuvar Testleri
Romatoid faktör (RF) ve Antisitrüllinlenmiş protein antikorları (anti-CCP), romatoid artriti diğer romatizma çeşitlerinden ayırt etmede yardımcı olur. Ancak RF, romatoid artrit dışında, özellikle infeksiyonlar ve diğer bazı iltihaplı romatizmalarda da kanda bulunabilir.
Akut eklem romatizması
El bileği, ayak bileği ve diz gibi büyük eklemlerde şişlik, kızarıklık ve ağrı vardır. Artrit adı verilen bu durum gezici olabilir. Hastalığa vücut döküntüleri eşlik edebilir, hastalık boyunca ateş yüksek olabilir ve sedimantasyon artar.
Romatizma Neden Olur? Romatizmal hastalıkların çoğu bireyin bağışıklık sisteminin yanlış işlemeye başlayarak kendi dokularına saldırması nedeniyle ortaya çıkar. Bu durumun neden kaynaklandığı henüz tıp uzmanları tarafından kesin olarak belirlenmemiştir. Bazı vakalarda durum genlerden kaynaklanır.
Romatoid artrit kendiliğinden geçer mi? Romatoid artrit, yani iltihaplı romatizma kendiliğinden geçmez, uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır.
Artrit çoğunlukla aynı anda birkaç büyük eklemi etkiler veya bir eklemden diğerine gezerek bir ya da ikisini aynı anda etkileyebilir (dizler, dirsekler, bilekler veya omuzlar). Buna "gezici ve geçici artrit" denir.
Her yaştan insan grubunda görülebilen romatizma genetik yollarla veya tam olarak bilinmeyen farklı enfeksiyon ve metabolik nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Kilolu ve hareketsiz insanlarda ise hastalık daha şiddetli seyredebiliyor.
Romatizma, kaslarda ve özellikle eklemlerde kendini gösteren ağrılı hastalıkların genel adıdır. Romatizma tek bir hastalık değildir. 200'den fazla çeşidi vardır.
Eklemlerden kaynaklanmayıp, eklem çevresindeki tendon, kiriş, ligament (bağ), eklem kapsülü gibi oluşumlardan kaynaklanan romatizmal hastalıklara yumuşak doku romatizmaları denir.
Özellikle sistemik lupus eritematozus (SLE) hastalığının tespitinde önemli bir yere sahiptir. Hastanın damarından alınan kan örneği, ANA testinde kullanılır. Kan verirken aç olmak ya da özel herhangi bir koşul aranmaz. ELİSA ve İFA yöntemleriyle uygulanan ANA testi, mikrobiyoloji uzmanları tarafından değerlendirilir.
Yumurtanda D vitamini eksikse vücudunda da eksik
Romatizmal hastalıklardan korunmada ve bu hastalıkların tedavi edilmesinde D vitamininin çok önemli bir yeri vardır.
Uzmanlara göre; tüm hastalıklarda olduğu gibi sebze ve meyve tüketiminin antioksidan etkisi romatizmaya karşı korumada da tedavide de etkili. Akdeniz beslenme tipindeki protein ihtiyacının çoğunlukla balıktan karşılanması, zeytinyağı kullanımı da diğer öneriler arasında. ..
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri