İlaç atıkları mavi renkli torbalarda biriktirilir. Siyah poşetlere evsel atık olarak geçen iğneler, doku örnekler, ve delici-kesici aletler toplanır. Dışkılar, kan örnekleri, kadavra dokuları gibi atıklar ise kırmızı torbalara konulur.
Kesici ve delici atıklara ilgili birimde bulunan 'kesici ve delici atık kutularına' atılır. Kutunun ¾ dolduğunda birim sorumlusu tarafından ağızları kapatılarak tıbbi atık deposuna teslim edilir.
4.3.1.Kesici/sivri uçlu aletler kullanım sonrası bekletmeden sarı kutuya atılır.
Kesici-delici Atık: Enjektör ve diğer tüm tıbbi girişim iğneleri, lanset, kapiller tüp, bisturi, bıçak, serum seti iğnesi, cerrahi sütur iğneleri, biyopsi iğneleri, intraket, kırık cam, ampul, lam-lamel, kırılmış cam tüp ve petri kapları gibi batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklardır.
İğne gibi kesici – delici atıklar ise “SARI” Enfekte Atık Kovasına yerleştirilip ağzı kapatıldıktan sonra kırmızı torbaya konulur.
İlgili 35 soru bulundu
Tıbbi Atık Kutusu genel olarak sağlık kuruluşlarından kaynaklanan enfeksiyöz atıklar, patolojik atıklar ve kesici-delici atıkların atıldığı kutulardır.
39 - Serum şişeleri tıbbi atık mıdır? Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin 12 nci maddesine göre kağıt, karton, plastik ve metal ambalaj atıkları, kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar.
KESİCİ ve DELİCİ TIBBİ ATIK” ibaresi taşıyan plastik veya aynı özelliklere sahip lamine kartondan yapılmış kutu veya konteynerler içinde toplanır. Bu biriktirme kapları, en fazla ¾ oranında doldurulur, ağızları kapatılır ve kırmızı plastik torbalara konur.
Tıbbı atık uygulaması ve tanımı Sağlık Kuruluşlarında oluşan atıklar, birbirinden kolayca ayırt edilebilen üç ayrı renkteki torbalarda toplanır. Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Enjektör iğneleri ve diğer kesiciler delici-kesici alet kutusuna atılmalıdır.
Sivri uçları ile delen, keskin yüzleri ile kesen aletlere kesici-delici aletler denir. Bıçak, sustalı çakı, kama, kasatura, kılıç, makas gibi aletler örnek olarak gösterilebilir. Aletin elle tutulan kısmına kabza, işi gören madeni kısmına ise aletin namlusu denir.
Tehlikeli atıklar; bileşiminde insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan maddeleri içeren, maden ve petrol üretiminden, tarımdan, endüstriden, evsel faaliyetlerden, arıtılmış veya arıtılmamış çamurlardan kaynaklanan atıklardır.
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb. Evsel sıvı atıklar; şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjanlar vb. Organik atıklar; keten, buğday samanı, kanatlı hayvanların gübreleri, mısır artıkları, arpa samanı vb.
Kullanılmış kalemi boşaldıktan sonra bir çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun (kutu içeriğinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz). Kaleminiz arızalıysa lütfen onarmaya veya sökmeye çalışmayın. Çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun ve yeni bir kalem açın.
Tedavi sırasında yarım kalan ampulerin ağızları bantla kapatılarak tehlikeli atık kutusuna atılır.Yarım kalan flakonlarda tehlikeli atık kutusuna atılır.Tamamen boşalmış flakonlar geri dönüşüm kutusuna, ampuller ise delici kesici atık kutusuna atılır.
Dekontaminasyon işlemi tamamlanan tıbbi atıklar, “DİKKAT TIBBİ ATIK'' ibaresi taşıyan KIRMIZI renkli plastik torbalara konularak yardımcı personele kayıt altında teslim edilir. Yardımcı personel, bu atıkları tıbbi atık konteynerine bırakır. Bertarafı belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Tabi bu durumda çok yüksek miktarda farmasötik atık açığa çıkmaktadır. Biz bu duruma çözüm olarak tamamen boşalmamış ilaç/serum şişelerini farmasötik atık adı altında tehlikeli atık olarak veriyoruz. Boşalmış olan şişeleri de ambalaj atığa atıyoruz.
Bu kapsamda kontamine olmuş flakon cam ambalajlar, muhtemel tehlikeli atık olarak kabul edildiğinden Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerince toplanıp bertarafının sağlanması uygun görülmektedir.
Kurum içerisindeki tıbbi atıklar ayrıştırıldıktan sonra görevli personeller tarafından depolanıyor ve her gün imha edilmek üzere İSTAÇ tarafından alınıyor şeklinde konuştu. Hastanelerden toplanan tıbbi atıklar İBB'ye ait sterilizasyon tesisine getiriliyor.
Tıbbi atıklar için kırmızı torba, evsel atıklar için siyah torba, tehlikeli atıklar için sarı renkli torba kullanılır.
EVSEL NİTELİKLİ ATIK TORBASI
Evsel Nitelikli Atık: ünitelerden kaynaklanan mutfak atığı, bahçe atığı ve idari birimlerden kaynaklanan (ambalaj malzemeleri, şişe vb.) atıklar olmak üzere kontamine olmamış atıklardır ve SİYAH RENKLİ TORBADA biriktirilirler.
Bu plastik kartondan tam olarak ayrılamaması sebebiyle geri dönüşümde istenmeyen bir atık türüne dönüşmektedir. Karton bardaklar geri dönüşüme kabul edilmediği için büyük oranda çöp depolama sahalarına gitmektedir. Karton ve plastik tek kullanımlık atıklar yerine çok kullanımlık alternatifler kullanılmalıdır.
Kâğıt ve karton mavi kutuya, ıslak mendil gri kutulara atılacak.
Lütfen unutmayın: Çok eski / lekelenmiş kâğıt atıklar, örneğin kâğıttan yapılmış yiyecek paketleri, siyah çöp kutusuna, meyve suyu ve süt kutuları ve Tetra paketleri sarı çöp poşetine ve sarı çöp kutusuna atılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri