Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Öncelikle eczanelerden alınan ağrı kesici ilaçlar kulak ağrılarına iyi gelir. Bunlara örnek olarak parasetemol ve ibuprofen içeren ilaçlar verilebilir. Aspirin de diğer bir ağrı kesicidir fakat çocuklarda kullanılmaması gerekmektedir.
Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp iltihaplı sıvının boşalmasına yardım eder. Çene hareketleri ve hafif kulak masajı etkili olabilir. Papatya, ıhlamur gibi sıcak bitki çayları içmek ve bunların buharını teneffüs etmek boğaz enfeksiyonuna bağlı iltihaplanmanın hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Çoğu orta kulak iltihabı birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden düzelir. Çocukların yaklaşık %80 ila %90'ı üç gün içinde iyileşir ve tam iyileşme genellikle yedi gün sürer. Bu süreçte ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler, iltihabı durdurmak için antibiyotikler kullanılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Sakız çiğnemek ve balon şişirmek gibi aktiviteler östaki kanalının fonksiyonuna yardımcı olarak kulak ağrısının baskısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yatmak yerine dik oturmak kulaktaki basıncı azaltarak, ağrının şiddetini düşürmeye yardımcı olabilir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Orta kulak iltihabının belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelir ve çoğu enfeksiyon herhangi bir tedavi olmaksızın bir ila iki hafta içinde kendiliğinden geçer.
Kulak Ağrılarında
Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir. Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur. Birkaç dakika uzanılır.
Yetişkinler de kendi kulak ağrıları için ağrı kesici ilaç alabilir. Eğer sorun geçmiyorsa mutlaka bir hekimin görmesi gerekir. Kulağa evde bulunan çeşitli kulak damlaları veya göz damlaları damlatmak yanlış bir davranıştır.
Endikasyon. Baş ağrısı, migren, âdet sancıları, diş ağrısı, soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara bağlı ağrı, nevralji, nevrit, siyatik, lumbago, kas ve eklem ağrıları, orta kulak ağrıları, sinüzit ve cerrahi operasyonlara veya yaralanmalara bağlı ağrılar ile adet zorluklarından kaynaklanan ağrılarda endikedir.
Diş apseleri diş etlerinde oluşan bakteri oluşumlarıdır. Bu bakteriden sebepli iltihaplanmalar kulak ağrısı yapabilirler. Ağrı hem kulakta hem de dişte kendini gösteriyorsa nedeni çoğunlukla çürük dişten veya 20 lik dişten kaynaklı olabilir. Özellikle 20 lik dişler kulaklarda ağrı hissettirirler.
TEDAVİ Çoğu çocuk ilk iki yaşında en az bir defa orta kulak enfeksiyonu geçirir. Enfeksiyonun sıklığı ve enfeksiyonların aktif olduğu süre tedavinin belirlenmesinde rol oynar. Akut otit tedavisinde en az 10 gün antibiyotik kullanılmalıdır.
Sıcak buhar: Orta kulaktaki östaki tüplerinden suyun tahliye edilmesine yardımcı olabilir. Sıcak bir duş almak veya bir kase sıcak su içeren mini sauna uygulaması fayda sağlayabilir. Mini sauna için büyük bir kase sıcak suyla doldurulur. Buharı içeride tutmak için baş bir havluyla örtülür ve yüz kabın üzerinde tutulur.
Orta kulak iltihabında antibiyotikler asıl tedaviyi oluşturur. Bunun yanında östaki borusundaki (orta kulakta genize açılan yol) ödemi çözmeye yönelik burun spreyleri tedaviye eklenebilir. Beraberinde bulunabilecek sinüzit gibi durumlarda verilen antibiyotik çoğu zaman bu sorunu da çözmeye yetecektir.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Kulak akıntısı: Orta kulak iltihabının ilerlediği durumlarda, kulaktan sarı veya yeşil renkte sıvı gelebilir. Baş ağrısı: Kulak ağrısına ek olarak, bazen baş ağrısı da görülebilir. Yüksek ateş: Orta kulak iltihabına bağlı olarak yüksek ateş de yaşanabilir.
Enfeksiyon riskini azaltmak için hijyen kurallarına uyulmalıdır. Soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçınılmalıdır. Pasif içicilik orta kulak enfeksiyonu riskini artırabilir, bu nedenle sigara içilen ortamlardan uzak durulmalıdır.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Orta kulak iltihabı ağrısı yaşayan kişiler için etkili bir çözüm olacaktır. Soğan: Sarımsak kadar etkili olan soğan, kulak iltihabını geçirmek için iyi bir tercih olacaktır.
Sait Önal, " Üst solunum yollarımızın ani sıcaklık değişimi sonucukurumasıyla birlikte sinüslerimiz, kulağımız, bademciğimiz ve boğazımız zarar görür. Bu etki nedeniyle farenjit, sinuzit, orta kulak iltihabı, bademcik enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarının vukuu bulma riski artar." Dedi.
Östaki tüplerinin tıkanmasından kaynaklı olan kulak tıkanıklığını açmak için yutmak, esnemek veya şekersiz sakız çiğnemek işe yarayabilir. Bu durum işe yaramazsa, derin bir nefes alarak, burun deliklerini sıkıştırın ve ağzı kapalı tutarak burundan yavaşça üflemeye çalışın. Böylelikle kulak tıkanıklığı açılabilir.
Çoğunlukla kulak tıkanıklığının giderilmesi için östaki borusunun rahatlatılması ya da farklı bir deyişle orta kulak basıncının dış ortam basıncıyla eşitlenmesi yeterlidir. Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri