Pek çok kişi gerilim tipi baş ağrısı yaşadığında “Gerilim tipi baş ağrısı kaç gün sürer?” sorusunun yanıtını merak edebiliyor olabilir. Bazen hemen geçer bazen de birkaç gün sürebilir. Bazı durumlarda on beş günden az sürebilir. Ancak üç ay içinde bir günden fazla, 15 günden de az olabilir.
Epizodik gerilim baş ağrısı, yarım saat ile 15 günden az olacak şekilde ortaya çıkar. Üç ay süreyle ayda 1 günden daha fazla, 15 günden az olarak 30 dakika sürebildiği gibi günlerce de sürebilir. Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısının kronik hale gelme ihtimali vardır.
Episodik gerilim baş ağrısı, 30 dakika ila bir hafta arasında değişiklik gösterebilir. Sık epizodik gerilim baş ağrısı üç ay süreyle ayda 15 günden az olarak ortaya çıkar. Sık yaşanan epizodik gerilim baş ağrısı, kronik hale gelebilir.
Epizodik baş ağrıları ara sıra belirgenleşip sonra kaybolma eğiliminde olan ağrılardır. Epizodik baş ağrılarının süresi 30 dakika ile birkaç saat arasında değişiklik gösterir. Kronik baş ağrıları devamlı ağrılardır. Genellikle bir ayın çoğu gününde mevcut olan bu ağrılar günlerce sürebilir.
Bu hastalarda anksiyete bozukluğu görülür. Migren hastalarında anksiyete bozukluğu: Normalde şakakların etrafında veya bir gözün veya kulağın arkasında meydana gelen, başın bir veya iki tarafında hissedilen şiddetli ağrıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Denetlenemez nitelikte olan bu endişe hali en az altı ay boyunca, hemen her gün ve gün boyunca sürer. Genellikle yaşla birlikte kaygı duyarlılığı arttığından en çok yaşlılarda ve bir de ergenlik döneminde görülür.
Psikolojik baş ağrılarının genel özelliği ağrıyı başınızın sürekli aynı yerinde hissetmenizdir ve buna ek olarak ağrının inatçı ve gün boyu sürüyor olmasıdır. Psikolojik baş ağrısını sık rastalanan başka bir sebebi ise günlük baş ağrısıdır.İkisinin birbirinden ayırt edilmesi gerekmektedir.
Dr. Keçeci, “Atak sırasındaki baş ağrısı saatlerce sürüp geçebileceği gibi, 24 saat süren hatta 3 güne kadar uzayan durumlar da olabilir. Migrende görülen baş ağrısı, zonklayıcı nitelikte olan, orta veya ağır şiddetteki baş ağrısıdır. Başın bir tarafında yoğunlaşabileceği gibi tümüne de yayılabilir.
Birincil olmayan kronik günlük baş ağrılarına bazı nedenleri şöyle sıralanabilir; Beyin içindeki veya etrafındaki kan damarları ile ilgili sorunlar, inme. Menenjit gibi enfeksiyonlar. Çok yüksek veya çok düşük kafa içi basıncı
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Baş ağrısı; başın belli bir bölümünde zonklayıcı, sıkıştırıcı ve belirgin şekilde meydana gelen rahatsızlık veren durum olarak bilinir. Baş ağrısı yavaş yavaş veya birdenbire ansızın gelerek, birkaç saat veya birkaç gün boyunca devam edebilir.
Kafadaki basınç hissi, gerilim sonucu yaşanan baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu ağrı bazen migren ağrısı ile karıştırılmaktadır. Bu tarz ağrıların nedeni yaşanan stres kaynaklı olabilir. Stres kaynaklı olmasının dışında da farklı nedenleri olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Kişi kontrolünü kaybetmekten ya da ölmekten korkacak kadar yoğun fiziksel ve duygusal belirtiler içerir. Genellikle aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkar ve birkaç dakika ile bir saat arasında sürer, ancak olumsuz etki devam edebilir.
Denetlenemez nitelikte olan endişe hali en az altı ay boyunca hemen her gün vardır ve gün boyunca sürer.
Gerilim tipi baş ağrılarının iki türü vardır. Bunlardan epizodik gerilim baş ağrıları ayda 15 günden az; kronik gerilim baş ağrıları ayda 15 günden fazla sürebilir.
Önemli bilgi: Ağrı kesiciler çok sık kullanılırsa baş ağrıları daha sık ortaya çıkabilir. Strese bağlı baş ağrısını uzun vadeli olarak önlemek için, düzenli olarak hafif dayanıklılık sporları yapmak, manuel terapi, gevşeme egzersizleri, yoga ve uzman rehberliğinde biofeedback tedavisi faydalı olabilir.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir. Bu tip ağrıların altından genellikle depresyon, kaygı bozukluğu gibi psikiyatrik sebepler çıkmaktadır.
Stres, kaygı, yoğun iş temposu, uzun süre bilgisayar başında kalma, yoğun ders çalışma gibi durumlar ağrıyı tetikler. Bu ağrı kısa süreli birkaç saat ve bir iki gün sürebilir bazen günlerce sürebilir. Küme baş ağrısı daha az sıklıkta görülen birçok ağrı kesiciye yanıtsız bir baş ağrısı çeşididir.
Ağrı dönemi ise genellikle ense, başın arka kısmı ve başın bir tarafında başlayan rahatsızlık, ağırlık ve belli belirsiz ağrı hissi ile başlar. Yaklaşık 30 dakika ile 120 dakika sonrasında ise şiddetli, zonklayıcı ve basınç hissi yaratan ağrı hissedilir ve bu durum saatler hatta 2-3 gün sürebilir.
Baş ağrınız ne zaman acil? Ağrıyla birlikte bulantı ve kusmanız da varsa durumu ciddiye alın. Baş ağrılarınıza kollarınızda kuvvet kaybı ve uyuşma gibi şikâyetler de eşlik ediyorsa işi oluruna bırakmayın. Ağrı karakter değiştiriyorsa, giderek şiddetleniyorsa, sık tekrarlıyorsa problemi önemseyin.
Ani baş ağrılarına bulantı, kusma, kolda bacakta kuvvet kaybı ve bayılma gibi belirtiler eşlik ediyorsa bunun ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
Kas ağrıları, mide bulantıları, baş dönmesi ve ağrısı anksiyetenin belirtileri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri