Eti pişirdikten sonra yemeğin üzerini örtün ve evi havalandırın. Bu sayede koku dağılacaktır. Evi havalandırırken bir bardak suyu kısık ateşte kaynatın. Suyun içerisine 2 adet karanfil ya da bir kaşık tarçın ilave edin.
SİRKE VE LİMONLU SU KAYNATIN: Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir. Koyun etini düdüklü tencerede pişirmek, kokuyu giderme konusunda oldukça etkilidir. Marine etmek de kokuyu giderir.
Ele sinen et kokusunu çıkarmada da sirkeden faydalanırız. Sirkenin asitli yapısı sayesinde ele sinen et kokusu kolaylıkla çıkar. Sirke ile et kokusundan kurtulmak için avucunuza bir miktar sirke dökün.
İlgili 24 soru bulundu
Koku gelmiyorsa et tazedir, asit bazlı ekşimsi bir koku burnunuzu rahatsız ederse etin bozuk olduğunu anlayabilirsiniz. - Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir.
Sirke ile et kokusundan kurtulmak için avucunuza bir miktar sirke dökün. Elinize döktüğünüz sirke ile avucunuzu 3-4 dakika ovalayın. Ellerinizi yeterince ovaladıktan sonra elinizi yıkayın. Böylece elinize sinen et kokusunu geçirmiş olacaksınız.
Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Yemeklere doğranmış et ekleyin.
Pişmiş et, tavuk eti ve balık tek lokmalık parçalara bölünebilir ve tavada veya güveçte pişen yemeklere eklenebilir. Bu yöntem tahılları ve sebzeleri kullanmak için de güzel bir yol. Bu etleri pilav ve çorba gibi yemeklere de ekleyebilirsiniz.
Küvet ya da genişçe bir leğeni kaynar su ile doldurun. İçine güçlü buhar etkisi yaratacak beyaz sirke ekleyin. Kıyafetlerinizi bu küvet ya da leğenin üzerine asın. Güçlü buhar is kokusunu alıp götürecektir.
Kaynamış su, limon ve kabuk tarçından yararlanarak kızartma kokularını yok edin. Yaklaşık 2 bardak suyu tencerede kaynatıp altını kapadıktan sonra, içine 1 limon ve 1-2 adet kabuk (çubuk) tarçın koyun ve bu karışımı tencerenin ağzı açık şekilde bekletin. Kızartma kokularının yok olduğunu göreceksiniz.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
Mutfaktaki yanık kokusunu gidermek için ocağın üzerine küçük bir cezve ile su koyun. Su kaynarken içine bir miktar oda parfümü damlatın. Su kaynadıkça oda parfümünün kokusu etrafa yayılacak, yanık kokusu da yavaş yavaş yok olacaktır.
Aksine sıcak suda yıkamak etin yapısını bozabiliyor. Sirke gibi asidik yapıdaki maddeler marinasyonda kullanıldığında lezzetini artırabilir ancak eti hijyenik bir hale getirmek için tercih edilecek yöntemlerden biri değil. Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor.
Kavrulan kıymaya bir miktar kimyon atarsanız hem et kokusunu bastırırsınız hem de etin hazmını daha da kolaylaştırırsınız.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Öncelikle rüya sahibinin maddi anlamda yaşadığı zorlukların ortadan kalkacağına işaret etmektedir. Aynı zamanda yakın bir dönemde tüm borçların kapacağına, maddi yüklerin ortadan kalkacağına işaret etmekte olan bir rüyadır. Eğer kişi ticaret ile uğraşmakta ise elinin bollaşacağı anlamına gelmektedir.
Etten kötü koku geliyor mu kontrol et.
Eğer etten ekşi ve pis bir koku geliyorsa bozuk demektir. Bozulmuş etten çok keskin ve farklı bir koku gelir. Etten kötü kokular geliyorsa ve özellikle de son tüketim tarihi geçmişse çöpe at. Etin kokusunu almak için onu burnuna yaslama veya yaklaştırma.
4 - Küf : Özellikle pişmiş bozulmuş beyaz etin üzerinde küfler oluşur. Yeşil ya da beyaz renkte küfler etin üzerinde mevcutsa orada bakteri oluşumları başlamıştır ve zehirlenmeye maruz kalmamak için tüketilmemelidir.
Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir.
Öncelikle ağır kokan kuzu etidir, koyun eti ise görece daha hafif kokar. Koyun eti kokusu olarak bilinen koku daha çok kuzu etine özgüdür.
Peki Koyun Eti Kokar Mı? Koyun eti tercih etmeyenler “koktuğunu” iddia ederler ki bu bir gerçektir. Bunun sebebi, koyunun çoğunlukla açık havada çeşit çeşit ot yiyerek beslenmesinden kaynaklanır. Haliyle, yedikleri otun tadı ve kokusu hem sütlerinin, hem de etlerinin kokusunu değiştirir.
Buzdolabında etleriniz bozulduysa kötü kokuların oluşumuna neden olabilir. Bunun için önce sirkeli su ile buzdolabınızı silin. Ardından çay tabaklarının içine kuru kahve ya da karbonat koyarak buzdolabı raflarınıza yerleştirin. Bir gün beklettiğinizde et kokusunun buzdolabınızın içinden çıktığını göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri